*Fotoğraflar: Sosyal medya, AA.
Güneydoğu Avrupa'da on yıllardır görülen en kötü sıcak hava dalgalarından birini yaşayan İtalya'nın Pescara kentindeki bir plajın yakınındaki bir çam ormanı yangınlarla harap olduktan sonra sonra en az beş kişi yaralandı ve tatilciler tahliye edildi.
Beş yaşındaki bir kız çocuğu hastaneye kaldırıldı, ancak son bilgilere göre hayati tehlikesi yok.
53 hektarlık (131 dönümlük) Pineta Dannunziana doğa koruma alanında çıkan yangının farklı cephelerde devam etmesi nedeniyle bir rahibe manastırındakiler de dahil olmak üzere yaklaşık 800 kişi evlerinden tahliye edildi.
Pescara belediye başkanı Carlo Masci, "Duman nedeniyle birkaç evi ve sahil beldesini tahliye etmek zorunda kaldık" dedi ve ekledi. "En büyük sorun sıcak rüzgar. Hasarı sınırlamak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz."
İtalya'da en az 800 yangın
İtalya'nın ulusal itfaiye teşkilatı, bu hafta sonu başta güneyde olmak üzere 800'den fazla yangın kaydedildiğini söyledi.
İtfaiye yetkilileri, "Son 24 saatte, itfaiyeciler 800'den fazla müdahale gerçekleştirdi: Sicilya'da 250, Puglia ve Calabria'da 130, Lazio'da 90 ve Campania'da 70" şeklinde bilgi verdi.
Orman yangınları ayrıca, sıcaklıkların 40C'nin (104F) üzerine çıktığı on yıllardır en şiddetli sıcak hava dalgalarından biriyle mücadele eden İspanya, Yunanistan ve Türkiye de dahil olmak üzere güneydoğu Avrupa'nın çoğunda patlak verdi.
Sicilya'daki Katanya çevresindeki deniz kıyısından 200'den fazla kişi güvenli bir yere götürülürken, sekiz kişinin ölümüne yol açan orman yangınlarının beşinci gününde de devam ettiği Türkiye'nin güneyindeki turistik noktalarda düzinelerce köy tahliye edildi.
Türkiye: 95 bin hektar yandı
Uzmanların küresel ısıtmanın bu tür yangınların sıklığını ve yoğunluğunu artırdığını söylemesiyle birlikte, yükselen sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgarlarla Türkiye'de, bu yıl şimdiye kadar yaklaşık 95 bin hektar yanarak son 10 yılın en kötü yangınlarını yaşıyor.
Turizm ilçesi Bodrum'da bir mahalle, yakınlardaki Milas semtinden şiddetli rüzgarların alevler almasıyla tahliye edildi.
Karayoluyla çıkamayan 540 kişinin teknelerle otellere götürüldüğü bildirildi.
Antalya bölgesinde turistlerin tatil beldesinden tahliye edildiği sırada iki kişi ölü bulundu. Pazar günü o bölgede ölenlerin sayısı sekize yükseldi..
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, topraklarının üçte birinin ormanlık olmasına ve yangınların giderek sıklaşmasına rağmen Türkiye'de yangın söndürme uçağı bulunmadığının ortaya çıkmasıyla eleştiriliyor.
TIKLAYIN - Sıcaklıklar Rekor Kırıyor: Evimiz Yanıyor
Yunanistan: "Büyük bir felaket"
Bu arada, Yunanistan'ın batısındaki Patras yakınlarında Cumartesi günü erken saatlerde büyük bir yangın çıktı.
Alarm halindeki bölgede beş köy boşaltıldı ve sekiz kişi yanık ve solunum sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı.
Yakındaki Aigialeias köyünün belediye başkanı Dimitris Kalogeropoulos, olayı "büyük bir felaket" olarak nitelendirdi.
Bir Lambiri sakini Yunanistan televizyon kanalı Skai'ye "Geceyi dışarıda uyuduk, uyandığımızda evimiz olmayacak diye çok korktuk" dedi.
Öte yandan son gelen bilgilere göre ülkede son 24 saatte 56 yangın başladı.
İspanya: Sardunya'da OHAL
İspanya'da, su taşıyan helikopterlerin desteklediği düzinelerce itfaiyeci, Madrid'in yaklaşık 64 kilometre doğusundaki San Juan rezervuarı yakınında Cumartesi öğleden sonra çıkan bir orman yangınıyla mücadele ettiler.
Sardunya'nın yerel yönetimi, "öngörülemez bir felaket" olarak nitelendirdiği şey nedeniyle Pazar günü olağanüstü hal ilan etti.
Sardunya bölge başkanı Christian Solinas Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Oristano bölgesinde halen devam eden yangınların yol açtığı zararları tahmin etmek hala mümkün değil. Bitki örtüsü yok oldu, işyerleri ve evler yandı ve hayvanlar öldü" dedi.
ABD: 12 eyalette 86 yangın
Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Ajanslar Arası İtfaiye Merkezi'ne göre, geçen hafta itibariyle 12 eyalette en az 86 büyük yangının yandı.
İtfaiye yetkilileri yangınların yaklaşık 1,5 milyon dönümlük bir alanı kapladığını ve New York City kadar uzaklarda bunaltıcı bir duman bulutu oluşturduğunu söyledi.
İklim krizi artı insan hatası
Bireysel insan hatası genellikle yangınlarda önemli bir faktör olsa da, iklim değişikliği konusunda eylemsizlik veya elektrik altyapısı ile ilgili sorunlar nedeniyle, uzmanlara göre yangınların sayısı artıyor.
İklim değişikliğinin, 2100 yılına kadar yakılan Kanada topraklarında yüzde 74 ila 118'lik bir artış tahminleriyle orman yangınlarını şiddetlendirmesi bekleniyor.
Uzun vadeli etkileri neler olacak?
Orman yangınları kaynaklılar da dahil olmak üzere hava kirliliğini inceleyen bilim insanları, partikül maddeyi (PM), özellikle PM 2.5'i inceliyor.
PM 2.5, kabaca 2,5 mikrometre ve daha küçük olan ince parçacıklardır. Bunları solumak akciğerleri ve kalbi etkileyebilir ve bu da astım veya kalp ve akciğer hastalığı gibi mevcut sağlık sorunlarını şiddetlendirebilir.
British Columbia Hastalık Kontrol Merkezi'nde çevre sağlığı bilimsel direktörü Sarah Henderson, "Son beş yazdan dördünde önemli orman yangını yaşandı. Ve dumana bu şekilde maruz kalan popülasyonlar için uzun vadeli sağlık sonuçlarının ne olduğundan gerçekten emin değiliz" diyor ve ekliyor:
"Bu büyük ve önemli orman yangını dumanına maruz kalmanın, bu bireylerin sağlığını yaşamları boyunca etkileme potansiyeli var."
TIKLAYIN - Ölümler, Elektrik Kesintileri, Eriyen Asfaltlar: İklim Krizi
Health Canada'nın bölgesel hava sağlığı görevlisi Jeff Eyamie, "Büyük duman olayları için, kıtalararası duman taşınımını göreceksiniz" dedi.
Yangınların ayrıca akıl sağlığı üzerinde de etkileri bulunuyor.
Orman yangınları bazen insanları evlerinden tahliye etmeye zorlayarak yüksek düzeyde anksiyeteye sebep oluyor.
(PT)