*Fotoğraf: Büyükada / Nadire Mater
Ekoloji Birliği, Marmara Denizi’nde ortaya çıkan ve yaklaşık iki aydır devam eden müsilaj (deniz salyası) sorununa ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Fiplankton, alg patlaması, müsilaj ya da yerlilerin dilinde deniz salyası denilen, denizin üzerini örtü gibi kaplayan, altını ise ağ misali saran, kurutan ve öldüren bu tabaka bir doğa olayı değildir, doğal da değildir” ifadelerine yer verildi.
Yağmalanan bir ekosistemin öfkesi
Yoğunluğunu arttıran müsilaj sorununa ilişkin, “Marmara’da yıllarca hiç düşünülmeden yağmalanan bir ekosistemin öfkesidir” diyen Ekoloji Birliği, sorunun kapitalist sistemin doğal varlıkları yağmalayarak meydana getirdiği ekolojik yıkımın bir sonucu olduğunu belirtti.
TIKLAYIN- Marmara'da müsilajdan denizin altı bile görünmüyor
Marmara’nın Türkiye’nin tek iç denizi olduğuna değinen örgüt şu ifadeleri kullandı:
“Marmara Denizi, doğal kaynakların yok ederek ve kirletilerek inşa edilen sömürü düzeni nedeniyle ölü bir tuzlu su yatağına dönüşmüştür.
“Marmara Denizi, gerekli arıtmalar yapılmadan deşarj edilen evsel ve endüstriyel atık sular, derin deniz deşarjları, büyüklü küçüklü binlerce sanayi tesisinin boşalttıkları zehirli sular, gemilerden kaynaklanan balast ve sintine suları, dip taramaları, kıyı kumullarının yok edilmesi ve daha birçok kirlilik yükü ile katledilmiştir.
Marmara’da biyoçeşitlilik yok oluyor
Marmara’daki çeşitliliğe dikkat çekilen açıklamada, biyoçeşitliliğin yok edildiğine, tür sayısının azaldığına ve kirliliğe dayanıklı türlerin denizi istila etmeye başladığına vurgu yapıldı.
Müsilaj sorununun bir sonuç olarak ortaya çıktığı belirtilen Ekoloji Birliği açıklamasında, “Bilimsel yaklaşım ve politikadan uzak kurumlar yıllardır yapılan uyarılara ve gerçekliklere kulaklarını tıkayarak, sorunları görmezden gelerek ve zamanında çözüm üretmeyerek Marmara’nın ölümüne neden olmuşlardır. Aynı kurumlar konuyu odağının saptırmaya devam ediyor ve sorumluluktan kaçıyor” dedi.
TIKLAYIN- Marmara'nın ölümü: İstanbul kolera salgınına hazır mı?
Müsilaj sonuçtur
“Müsilaj sonuçtur; neoliberal politikalar ile sermayeye peşkeş çekilen bir denizin hikayesidir. Ancak bu hikaye böyle bitmeyecektir” diyen Ekoloji Birliği, yaşam savunucuları olarak öfkeli olduklarını da belirtti.
Önerge AKP-MHP oyları ile reddedildi
CHP İstanbul milletvekili Ali Şeker’in müsilaj sorununa ilişkin meclise verdiği önergenin, AKP ve MHP oyları sonucu reddedilmesine de değinen Ekoloji Birliği, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde müsilaj sorunu araştırılması konusunda önerge veren vekillere 'hayır' yanıtını verenleri unutmayacağız. Bu sömürü ve yağma düzenin sürdürülemeyeceğini söyledik / söylüyoruz, görmekten kaçtığınız tüm sorunların takipçisi olmaktan geri adım atmayacağız” dedi.
Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj sorununa yönelik gerekli kurumları harekete geçmeye çağıran açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Marmara Denizi’nde yaşanan ekolojik sorunla ilgili sorumlu tüm yetkililer derhal hesap vermeli, sürecin iyileştirilmesi ve gerekli önlemlerin yerine getirilmesi için tüm ilgili kurumlar bir araya gelmeli, bilimsel çözüm önerileri dikkate alınarak yol haritaları belirlenmeli ve vakit geçirmeksizin uygulanmalıdır.”
(CA/NÖ)