* Fotoğraf: Pixabay
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Avrupa Birliği (AB) Kopernik İklim Değişikliği Servisinin hava ve yüzey sıcaklıklarını analiz ettiği rapor, Kasım 2020'nin, 1981-2010 arasındaki ortalamadan 0,8 derece daha sıcak geçtiğini ortaya koydu.
Raporda Kasım 2020 sıcaklığının, Kasım 2019’da ölçülenin 0,1 derece üzerinde olduğu, Avrupa'da eylül-kasım sıcaklıklarının, standart referans döneminin 1,9 derece üzerinde seyrettiği, ayrıca bundan önce en sıcak dönemin yaşandığı 2006'daki ortalama sıcaklığın 0,4 derece üstüne çıktığı vurgulandı.
“İklim değişikliğinin ısınma eğilimiyle tutarlı”
Kopernik İklim Değişikliği Servisi yöneticilerinden Carlo Buontempo, “rekor sıcaklıkların, küresel iklim değişikliğinin uzun süreli ısınma eğilimiyle tutarlı” olduğunu söyledi:
“İklim risklerini yatıştırmayı önceleyen tüm karar vericiler, bu kayıtları tehlike çanları olarak görmeli ve 2015 Paris Anlaşması'nın uluslararası taahhütlerine nasıl en iyi şekilde uyulacağını her zamankinden daha ciddi biçimde düşünmelidir.”
TIKLAYIN - Paris İklim Anlaşması'nda Merak Edilenler
Kuzey Kutup Bölgesinde ve Sibirya'nın kuzeyinde sıcaklıkların, deniz buzu en düşük boyutuna yaklaşırken, kalıcı biçimde yüksek seyrettiğine de işaret eden Buontempo, “Bu eğilim endişe verici ve dünyanın geri kalanından daha hızlı ısındığından Kuzey Kutup Bölgesinin kapsamlı izlenmesinin önemini ortaya koyuyor” diye konuştu.
TIKLAYIN - Sıcak Hava Dalgası Neden Artıyor? 10 Maddede Sıcak Havalarda Yapmamız Gerekenler
Dünyanın en sıcak yılları
Dünya, 2019’da Haziran, Temmuz ve Ekim aylarında; 2020’de Eylül ve Ocak aylarında çok sık sıcaklık rekorlarına şahitlik etti. Öte yandan 2019 yılı dünyanın en sıcak 5 yılı arasına girdi.
TIKLAYIN - Ölümler, Elektrik Kesintileri, Eriyen Asfaltlar: İklim Krizi Ne Getirecek?
Copernicus Gözlem Raporu'na göre, 2019 yılının Haziran ayındaki sıcaklık daha önce kaydedilen en sıcak Haziran ayından iki derece daha fazla gerçekleşti. Sıcaklık 1850-1900 yılları arasında aynı dönemde gerçekleşen ortalama sıcaklığın ise 3 derece üstüne çıktı. Kuruluşun açıklamasında bu durumu doğrudan iklim değişikliğine atfetmenin zor olduğu ifade edilirken, seragazı emisyonları nedeni ile ısınan gezegende bu tarz aşırı hava olaylarının da çok daha yaygın hale geldiğinin altı çizildi.
Eylül 2020’de ise Avrupa, Kuzey Sibirya, Batı Avustralya, Orta Doğu ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde ortalamanın üzerinde sıcaklıklar kaydedildi. Copernicus, Eylül 2020’deki sıcaklığı Eylül 2019’daki sıcaklığa oranla 0.05 C daha sıcak geçtiğini ve böylece yeni bir sıcaklık rekorunun daha kırıldığını açıkladı.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), 141 yıldır tutulan iklim kayıtlarına göre, kara ve deniz yüzeyinde 20. yüzyıl ortalaması 12 santigrat olan ortalama sıcaklığın, Ocak 2020’de 1,14 derece aşıldığını bildirdi. Dünya üzerinde en fazla ısı artışı Rusya, İskandinavya ve Kanada’nın doğu bölgelerinde görüldü; buralarda ocak ayı sıcaklığı, ortalamanın 5 derece üzerinde geçti.
Raporlar ne diyor?
Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve uluslararası örgütlerin küresel sıcaklık artışına ilişkin hazırladığı rapor ile Avustralya merkezli düşünce kuruluşu Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün (IEP) 2020 Küresel Barış Endeksi raporu iklim krizine ilişkin birbiriyle bağlantılı yeni verileri ortaya koyuyor.
WMO, küresel sıcaklık artışının gelecek 5 yılda 2,7 santigrat derece artışla "tehlikeli" seviyelere ulaşabileceğini söylüyor. IEP’nin raporu ise, hızlı nüfus artışının yanı sıra iklim değişikliğine bağlı doğal afetlerle birlikte yiyecek ve suya erişim ihtiyacının artmasının, 2050'ye kadar 1 milyardan fazla insanı yerinden edeceğini belirtiyor.
TIKLAYIN - Dünya üzerinde 26 yılda 28 trilyon ton buzul eridi
Birleşmiş Milletler, WMO ve uluslararası örgütler tarafından hazırlanan yeni rapora göre ise, pandemi nedeniyle karantina döneminde karbon salınımı yüzde 17 azalsa da atmosferdeki uzun süreli gaz konsantrasyonları artmaya devam ediyor.
Raporda, 2016-2020'nin şimdiye kadarki en sıcak 5 yıl olarak kayda geçmesinin beklendiği belirtilirken, küresel sıcaklık artışının gelecek 5 yılda 2,7 santigrat derece yükselerek Sanayi Devrimi öncesindeki "tehlikeli" seviyelere ulaşabileceği uyarısında bulunuluyor.
Söz konusu olası artışın Paris İklim Anlaşması'ndaki "küresel sıcaklık artışının 1,5 santigrat derecede tutulması" hedeflerini karşılamadığına dikkat çekilen raporda, iklim değişikliğinin "geri dönüşü olmayan" etkilerinin artmaya devam ettiği ifade ediliyor. (TP)