Birleşmiş Milletler (BM) Zirvesi'ne katılmak için New York'a yarış teknesiyle giden 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg, yazar ve gazeteci Naomi Klein'in konuğu oldu.
Greta Thunberg, tekne deneyiminden sonra karaya indiğinde ne düşündüğü sorusuna ilk duş aldığında harika hissettiğini söyleyerek yanıt verdi.
Gazeteci Klein, oğlunun da özel bir durumu olduğunu söylerken Greta'ya "Oğlumun kahramanısın" dedi ve Asperger sendromunun hayatını nasıl etkilediğini sordu.
Greta'nın tam cevabı ise şöyle:
"Birçok insan teşhislerini çevresine açıklamıyor ama birçok insan bunun negatif olduğunu düşündüğü için söylemek istedim, çünkü öyle olmak zorunda değil.
"Tabii ki pek çok açıdan kısıtlayıcı olabiliyor, beni de kısıtladı. Ama aynı zamanda bunu iyi, pozitif bir şeye dönüştürebilirsiniz, ben tam olarak bunu yaptım ve insanları da bunu yapmaları için cesaretlendirmeye çalışıyorum.
TIKLAYIN - Ev Ödevimiz Sizin Pisliğinizi Temizlemek
"Aynı haberleri izliyoruz ama normal insanlar hayatına devam edebiliyor"
"İnsanlardan farklıyım ve Aspergerim'e teşekkür ederim, çünkü o olmadan bu iklim krizini fark edemeyebilirdim.
"Herkes aynı belgeselleri izliyor, iklim kriziyle ilgili aynı haberleri okuyor. Ama beni şok eden iklim krizini öğrendiklerinde hayatlarının nasıl alt üst olmadığı, nasıl normal yaşamaya devam ettikleri.
"Bu kadar otizmli insanın iklimle ilgilenmesi tesadüf olamaz"
"İklim kriziyle mücadelede çok sayıda aktif otizm sendromlu kişi var, bu tesadüf olamaz. Düşündüğümüz şeyle yaptığımız şey, davranışlarımız arasına mesafe koyamıyoruz ama normal insanlar bu mesafeyi koyuyor.
"Örnek vermem gerekirse bazı insanlar 'Evet iklim değişikliği çok önemli' diyor ama bu konuda hiçbir şey yapmayabiliyor. Ama bizim gibi insanlar genellikle bu konuda bir şey yapmak zorunda hissediyor, bununla ilgili sorumluluk duyuyor.
"Asperger'im olmasa böyle bir nerd olmayabilirdim"
"Asperger hastalığım olmasaydı böyle bir "nerd" (inek) olmazdım. Can sıkıcı gerçeklerle ilgilenecek zamanım ve enerjim olmazdı."
"Farklı olmak süper güçtür"
Greta, 1 Eylül'de yaptığı bu Instagram paylaşımıyla Asperger'ini şöyle özetlemişti:
Nefret yüklü insanlar sizin görünüşünüze ve farklılıklarınıza odaklandığında bu onları hiçbir yere götürmez.
Ve sonra siz kazanırsınız.
Asperger sendromum var ve bu bazen normlardan biraz farklı olduğum anlamına geliyor. Ancak uygun koşullar altında-farklı olmak bir süper güçtür.
Teşhisim hakkında açık olmamın sebebi bunun arkasına 'saklanmamak' için değil, nedeni hala birçok bilgisiz insanın bunu bir 'hastalık' ya da olumsuz bir şey olarak görmesi.
Ve bana inanın bana koydukları teşhis önceleri beni sınırladı.
Okul grevine başlamadan önce, enerjim, arkadaşım ve konuşacak kimsem yoktu. Evde tek başıma oturuyordum ve beslenme bozukluğum vardı. Birçok insana anlamsız gelen bir dünyada anlam bulduktan sonra bunların hepsi geçti. #aspiepower
Greta hakkındaGreta Thunberg henüz 15 yaşındayken, yani geçen yıl Eylül'de yapılacak genel seçim öncesi Stockholm parlamentosu önünde ilk okul grevini başlattı. "Bunu yapıyorum, çünkü bu konuda başka hiç kimse bir şey yapmıyor. Elimden geleni yapmak benim sorumluluğum. "Politikacıların iklim değişikliğine odaklanmasını ve bu sorunu gerçek bir kriz olarak ele almasını istiyorum" diyen Greta'ya son bir yıl içinde Türkiye de dahil dünyanın pek çok ülkesinden çocuklar katıldı. Birleşmiş Milletler (BM) zirvesinde "Size yalvarmaya gelmedik" diyen Greta, AB toplantısında ise "Ev ödevimiz sizin pisliğinizi temizlemek" ifadelerini kullandı. Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Greta, Z kuşağının iklim krizi farkındalığının sembolü oldu. |
(PT)