Almanya’da yaşayan gazeteci İlknur Bilir, dün akşam saatlerinde geldiği Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gözaltına alındı.
Polis kontrolünde pasaportu alınan Bilir daha sonra havalimanı karakoluna götürüldü. Savcıya ifade vermesinin ardından da serbest bırakıldı.
Bilir serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada 6 Şubat depremleriyle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında soruşturma açıldığını, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma (TCK 217/A)” kapsamında ifade verdiğini söyledi. Bilir, gözaltındayken kendisini arayanlara teşekkür etti.
Bilir, Almanya’ya işçi göçlerinin 61. yılında bianet’ten Ferid Demirel ve Dara Demiralp’e konuşmuş "Özgür alanlarımızın kalmaması, ne siyasette ne gündelik hayatta özen, adalet ve liyakatin esamesinin dahi okunmaması, bizleri kendi hayatlarımızın sorumluluğunu almaya itti" demişti.
Geçtiğimiz hafta da Artı TV sunucusu Onur Öncü de aynı suçlama kapsamında Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda 'Hakkari, Diyarbakır ve Urfa'da çeşitli sandıklarda Yeşil Sol Parti'ye verilen oyların MHP'ye yazıldığı' yönündeki iddiayı X'te (Twitter) paylaştığı için ifade vermişti.
TIKLAYIN - İlknur Bilir: "Göçmenlik tam zamanlı bir iş gibi"
Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu |
AKP ve MHP’nin dezenformasyonla mücadele kapsamında getirdiği bir yasa maddesi. TBMM’de sert tartışmalara neden olmuş, gazetecililer maddenin yasa teklifinden çıkartılması için eylem yapmıştı. Tartışmalara ve eyleme gerekçe yasa maddesinin soyut ifadeler içermesi, siyasi amaçla kullanılma ihtimali ve ifade özgürlüğüne müdahale olduğu yönündeydi. Maddenin koruduğu değer; çoğulculuk ve barış esasına dayalı bir kamu düzen anlayışı değil, sınırları resmi söylemce belirlenmiş ideolojik yüklü bir kamu düzeni anlayışıydı. Teklifin TBMM’den geçmesiyle birlikte TCK’ye 217/A maddesi olarak eklendi. İhdas edilen suçla halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak maksadıyla, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayma yaptırım altına alındı. CHP, maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gitti. Hukukçular ve akademisyenler de maddenin Anayasaya aykırı olduğu görüşünde. |
(HA)