Haberin İngilizcesi için tıklayın
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), lisans başvurusu yapmadığı gerekçesiyle Haziran 2022’de erişim engeli getirdiği amerikaninsesi.com’un yeni ismi VOA Türkçe'ye sansür tehdidinde bulundu.
RTÜK, VOA Türkçe’ye lisans başvurusunda bulunması için 72 saat süre tanıdı. Gazetenin başvuru yapmaması durumunda voaturkce.com’a erişim engellenecek.
RTÜK'ün yayımladığı duyuruda voaturkce.com için "İnternet ortamından yayın lisansı almadan yayın hizmeti yapıldığı tespit edilen internet alan adı" dedi.
Ardından da "Başvuru talebini içeren dilekçesiyle birlikte taahhütnameyi sunmaz ve üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemez veya yayın hizmetlerine bu duyuruyu müteakiben yetmiş iki saat içerisinde son vermez ise Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca Sulh Ceza Hâkimliğinden içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi talebinde bulunulacağı ve ayrıca aynı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılacağı ihtar olunur" ifadelerine yer verdi.
RTÜK’ün sansür yönetmeliği ve erişim engelleri
İnternetten yayın yapan platformlarının RTÜK'ten yayın lisansı almasını şart koşan yönetmelik Resmi Gazete'de 1 Ağustos 2019’da yayınlandı.
Dijital platformlar ve video yayıncılık yapan kuruluşlar RTÜK denetimi kapsamına girdi.
Sansür yasası olarak nitelendirilen yönetmelikle birlikte RTÜK, kuruluşlardan ücret ödeyerek lisans almasını istemeye başladı. Yönetmelik gereği yayıncı kuruluşlar, RTÜK'ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak zorunda kaldı.
RTÜK, 21 Şubat 2022’de Türkiye'ye yönelik yayınlarını sürdürebilmesi için Amerika’nın Sesi (VOA), DW Türkçe ve Euronews’ten lisans başvurusu yapmasını istedi.
Euronews RTÜK’ün yayın lisansı almasını zorunlu kıldığı içerikleri sitesinden temizledi. RTÜK Euronews hakkındaki kararını geri çekti.
Ancak Amerika’nın Sesi (VOA) ve DW Türkçe hem lisans başvurusu yapmadı hem de içerikleri kaldırmadı. Bunun üzerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği 30 Haziran 2022’de her iki siteyi kararttı.
Ancak Amerika’nın Sesi mevcut alan adını değiştirerek yayınlarına devam etti. Ayrıca gazeteler konuyu yargıya taşıdı. Anayasa Mahkemesine (AYM) konuya dair yapılan başvuru ise bir yıldır değerlendirmeye alınmadı.
Yönetmelik ilk çıktığında RTÜK internet üzerinden radyo lisansı için 10 bin, internet üzerinden televizyon yayını ve isteğe bağlı yayın hizmet yayını için 100 bin TL lisans ücreti istiyordu.
Bu ücret 2022'de radyolar için 18 bin 217 TL, televizyon ve isteğe bağlı yayınlar için 182 bin 168 TL oldu. Son olarak RTÜK 2022 ücretlerine yılbaşında yüzde 122,93 oranında zam yaptı. 2023'te radyo için 40 bin 611, televizyon ve isteğe bağlı yayınlar için 406 bin 107 TL istemeye başladı.
TIKLAYIN - RTÜK'ten Türkiye'de yayın yapan uluslararası gazetelere lisans şartı
TIKLAYIN - DW Türkçe'nin ardından Amerika'nın Sesi de lisans başvuru yapmıyor
TIKLAYIN - VOA Türkçe ve DW Türkçe'ye sansür: RTÜK istedi, mahkeme erişime engelledi
(HA)