Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), grev kararının ardından 24 gazeteciyi işten atan Rusya’nın sahipliğindeki Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı’nı (Sputnik) protesto etti.
Sputnik’in İstanbul ofisinin olduğu Taksim’deki Süzer Plaza önünde işten atılan gazetecilerle birlikte eylem yaptı. Eyleme diğer kurumlarda çalışan basın mensupları da destek verdi.
Burada kısa bir konuşma yapan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Sputnik’in Türkiye Anayasasına ve yasalarına karşı geldiğini ve suç işlediğini söyledi.
Sputnik’in Ankara bürosunda işveren temsilcilerinin grev ilanını indirdiğini kaydetti. Hem Ankara hem de İstanbul bürolarında TGS üyelerine istifa baskısı yapıldığını aktardı.
“Üyelerimizin, evlerine götürdükleri ekmeği biraz daha büyütmek dışında bir dert ya da istekleri yok” diyen Durmuş, Sputnik’in Süzer Plaza’daki ofisine dikkat çekti ve “Bu gördüğünüz plazada yüzbinlerce lira aylık ofis kirası ödeyen Sputnik patronunun aklına söz konusu gazetecilerin ücreti olunca hemen ekonomik zorluklar geldi” dedi.
Durmuş “Hiç kimse bize masal anlatmasın. Sputnik, 24 üyemizi ekonomik nedenle değil sendikal nedenle işten attı” diye konuştu.
Durmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a ve cumhuriyet savcılarına da çağrı yaparak “Yasaların, anayasanın çiğnenmesine izin vermeyin” dedi:
“Hiçbir kurum, şirket ya da kişi bu ülkedeki kanunlardan daha güçlü değildir. Bir sendikanın grev ilanı astığı ve 17 Ağustos’ta grev uygulamasına başlayacağını duyurduğu bir süreçte 24 üyesinin işten atılması, bu ülkenin kanunlarıyla açık açık dalga geçmektir. Bu hadsizliğe karşı, Türkiye’de kanunların olduğunu görmek istiyoruz.
“Sputnik Türkiye temsilci ve yöneticilerine sesleniyoruz: Sakın rahat uyumayın. Bu mücadele daha bitmedi, aksine yeni başlıyor. Sendika üyelerini işten atarak sorunları çözdüklerini sanan sizlere sesleniyoruz; 17 Ağustos’ta buraya grev pankartını asmaya geliyoruz!
“Yasadışı şekilde işine son verdiğiniz üyelerimizi işe geri alana, toplu iş sözleşmesini imzalayana kadar bu mücadele devam edecek. Bu ülkede kanunlar var. Bu ülkede çalışanların yasal hak ve güvenceleri var. Sizler de sendikamızın üyelerine hak ettikleri ücreti ve saygıyı verene kadar bu mücadele devam edecek.”
"Ekonomik krizi yazarken yaşıyoruz"
Eylemin ardından bianet'e konuşan TGS’nin İşyeri Temsilcisi Nejdet Eksilmez “Bizim taleplerimizin sadece maddi olduğu düşünülüyor ama biz maddi gerçeklerin yanında gazetecilik haklarımızı da istiyoruz” dedi.
Yaklaşık 12 yıldır Sputnik'te çalışan Eksilmez çalışma arkadaşlarının hiçbirinin gazetecilerin tabi olduğu 212 sayılı Basın İş Yasası kapsamında çalıştırılmadığını ifade etti.
Editör Özde Çelikbilek ise grevin Anayasal hakları olduğunu hatırlattı. Sendikal mücadele nedeniyle işten çıkartıldıklarını söyledi:
“Bizler Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında var olan en temel hakkımızı kullandık ve bu yüzden işten atıldık. Türkiye’de çalışanların hakları var. Bu yüzden insanları işten çıkartılamazlar.
“Türkiye'deki ekonomik koşullar belli. Her gün bir şeylerin fiyatı değişiyor, zam geliyor. Biz bunları yazarken yaşıyoruz da aynı zamanda. Sadece haklarımızı istiyoruz.
“Önümüzdeki hafta grev sürecimiz başlayacak. Hem içeride kalan arkadaşlarımızın hakları için, hem de işimize geri dönmek için hep birlikte bir mücadeleye başlıyoruz.
“Zaten çok uzun zamandır sendikal mücadelenin içindeydik. Çok emek var burada. O yüzden öyle kolay kolay bırakıp gidilebilecek bir şey değil bizim açımızdan.”
TIKLAYIN - Sputnik, grev kararı alan 23 sendikalı gazeteciyi işten çıkardı
TIKLAYIN - Sputnik'te gazeteciler adım adım greve gidiyor
(HA)