Haberin İngilizcesi için tıklayın
Diyarbakır merkezli soruşturma kapsamında 21 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 100'den fazla kişi arasında gazeteciler de var. Şu ana kadar 10 gazeteci ve medya çalışanı gözaltına alındı.
Bugünkü gazeteci gözaltıları, geçtiğimiz sene Haziran'da Diyarbakır'da tutuklanan 16 gazeteci ile Ekim'de Ankara'da tutuklanan 9 gazetenin ardından geldi. "Örgüt üyeliği" suçlaması yöneltilen gazeteciler, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan gazeteciler ve medya çalışanları şöyle:
Abdurrahman Gök
Mezopotamya Ajansı muhabiri.
1980’de Batman'da doğdu. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu.
2004’te Dicle Haber Ajansı'nda (DİHA) çalışmaya başladı. Daha sonra kapatılan Zarok TV, DiHaber Ajansı ve Mezopotamya Ajansı’nda çalıştı. Yazıları bianet’te de yayımlandı.
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal kapsamında DİHA TV, Zarok TV ve DiHaber Ajansı KHK ile kapatıldı.
Sınır ve Ölüm adlı belgeselin yönetmenliğini yaptı. Jîna Mahsa Amini’nin ölümünün ardından İran’a giderek haberler yaptı, izlenimlerini yazdı.
Defalarca gözaltına alındı. Hakkında birçok dava açıldı. 21 Mart 2017'de Diyarbakır Newroz'unda üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un polisler tarafından kurşunlanarak öldürülmesi anını kare kare fotoğrafladı. Fotoğrafları Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri – Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.
Bu olaydan birkaç hafta sonra 20 Nisan 2017'de polisler Gök'ün Diyarbakır Bağlar'daki evine baskın yaptı, “Örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamasıyla 7 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılandı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi propaganda suçlamasıyla Gök’e 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verdi.
Diyarbakır'da yürütülen "KCK soruşturması" kapsamında da 9 Ekim 2018'de çok sayıda gazeteciyle birlikte gözaltına alındı. İddia Gök'ün KCK’nın basın yayın komitesi içerisinde faaliyet yürüttüğüydü. Gözaltı işlemleri üç gün sürdü. 12 Ekim 2018'de adli kontrolle serbest bırakıldı. Gök'le ilgili iddianame, gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan yaklaşık iki yıl sonra tamamlandı.
“Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "basın yoluyla terör örgütü ardıl propagandası yapmak" ile suçlandı. Savcılık, Gök'ün 9 yıl 4 ay 15 gün 28 yıl 1 ay 15 gün arasında değişen hapis cezalarını talep etti. Dava sürüyor.
Örnek haberleri:
TIKLAYIN- Jîna’nın memleketinde herkesin kafasında aynı soru
TIKLAYIN - Bir komutanın hayat hikayesi: General İhsan Nuri Paşa
Ahmet Kanbal
Mezopotamya Ajansı muhabiri.
Gazeteciliğe kapatılan Dicle Haber Ajansı'nda (DİHA) başladı. DİHA 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası kapatıldıktan sonra açılan Mezapotamya Ajans'ta çalışmaya başladı.
AKP’nin kayyum atadığı Mardin Büyükşehir Belediyesiyle ilgili haberleriyle öne çıktı. Belediyedeki yolsuzlukları, usulsüzlükleri ve resmi belgede sahteciliği yazdı. Yazdıklarıyla kayyum, Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın 2020’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile merkeze çekilmesinde etkili oldu. Birçok kez gözaltına alındı, yargılandı.
Türkiye'nin Ocak 2018'de Kuzey Suriye'deki Afrin'e düzenlediği askeri harekata ilişkin 33 sosyal medya paylaşımının ardından 8 Şubat 2018'de İzmir'de gözaltına alındı.
Bir gün gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Soruşturma sonunda “zincirleme örgüt propagandası yapmakla” suçlandı. Hakkında 1 yıl 3 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Dava devam ederken mahkeme, Kanbal'ın "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılama (TCK 301)" suçundan yargılanmasına karar verdi. Bu suçlamaya dava açılabilmesi için Adalet Bakanlığı'ndan izin alınması gerekiyordu. Onay verilmedi.
Davanın son duruşmasında savcılık, Kanbal'ın beraatini istedi. İddianame hazırlayarak Kanbal'ın cezalandırılmasını talep eden ve yargılama sonunda beraatini talep eden savcı
aynı savcıydı. Kanbal, duruşma sonunda beraat etti.
25 Haziran 2020’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya "hakaret" ettiği iddiasıyla dava açıldı. Açılan "hakaret" davasına gerekçe olarak, Soylu’nun 12 Nisan 2020’de istifa ettiğini duyurmasının ardından Kanbal'ın sosyal medya hesabından yaptığı "Batacak gemiyi ilk önce fareler terk eder… Evrensel bir sözdür… Fareler gidince gemi de batar…” paylaşımı gösterildi. 10 Mart 2022’de beraat etti.
Mardin Derik’te 13 faili meçhul cinayetle yargılanıp beraat eden, Sur operasyonunu yönetip Jandarma Genel Komutan Yardımcılığına terfi ettirilen Korgeneral Musa Çitil’in şikayeti üzerine yargılandı. “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasından 1 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edildi.
Örnek haberleri:
TIKLAYIN - Tahir Elçi’yi anan öğrencilere 8 yıl sonra ihraç davası
TIKLAYIN - AKP’li belediye yemek ve hediyelere 792 bin TL harcadı
TIKLAYIN - 17 yaşında girdiği cezaevinden 47 yaşında çıktı: Umudumuzu kaybetmedik
Beritan Canözer
JİNNEWS muhabiri
1994’te Diyarbakır'da doğdu. Gazeteciliğe 2013’te Türkiye'nin kadın odaklı ilk haber ajansı JİNHA'da başladı.
2016 yılında KHK ile JİNHA'nın kapatılmasının ardından JinNews'te çalışmaya başladı. Birçok kez evi basıldı, gözaltına alındı, tutuklandı, yargılandı.
16 Aralık 2015'te Diyarbakır Sur’da “sokağa çıkma yasağını” protesto etmek için düzenlenen bir gösterinin ardından gözaltına alındı.
Ardından sosyal medya paylaşımları ve haber notları gerekçe gösterilerek tutuklandı. 123 gün tutuklu kaldıktan sonra 26 Mart 2016'da tahliye edildi. Ancak 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ardından Yargıtay cezayı bozdu ve beraat etti.
2018’de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Canözer hakkında bir soruşturma daha açtı. “Örgüt üyeliğinden” yargılandı, beraat etti.
2020’de 2013 ile 2016 yılları arasında yaptığı Twitter ve Facebook paylaşımlarının yanı sıra 4 gönderiye yaptığı yorum ve 1 beğeni nedeniyle “örgüt propagandası” suçlamasıyla açılan davada 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
2022’de Twitter’dan kendisine ait olmayan bir hesabının YPG/YPJ'liere ait haberler ve fotoğrafları paylaştığı için de yargılandı. Bu nedenle 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çaptırıldı.
Örnek haberleri:
TIKLAYIN - ‘Birileri sofra donatırken biz ‘bugün ekmek götürebilecek miyiz’ derdindeyiz’
TIKLAYIN - Sözleşme’nin 7, 8 ve 9’uncu maddeleri: 10 yılda uygulanmadığına tanık olduk
Kadri Esen
Haftalık olarak Kürtçe yayın yapan Xwebûn gazetesinin imtiyaz sahibi. Özgür Gündem, Azadiya Welat, Dicle Haber Ajansı’nda ve Mezopotamya Ajansı’nda çalıştı.
Gazetesi birçok kez yasaklandı, hakkında toplatılma kararı çıktı, erişime engellendi.
15 Nisan 2022’de Diyarbakır’da evi basılarak gözaltına alındı.
Nisan 2018'de sosyal medya hesabından yayınladığı bir resim nedeniyle 28 Haziran 2022’de hakkında "örgüt propagandası" iddiasıyla dava açıldı. 21 Eylül 2022’deki ilk duruşmada Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi 1 yıl 3 ay hapse mahkum etti.
TIKLAYIN - "Bizi gazeteci olarak görmüyorlar, terörist gözüyle bakıyorlar" (bianet’in Kadri Esen röportajı)
Mehmet Şah Oruç
Mezopotamya Ajansı muhabiri.
1988 Bitlis doğumlu. Gazeteciliğe 2009’da DİHA muhabiri olarak başladı.
Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanması üzerine kentte 20 Ağustos’ta yapılan protesto eylemlerini takip ettiği için yargılandı. Beraat etti.
Hastalığından dolayı uzun zamandır gazeteciliğe ara vermişti. Örnek haberleri:
TIKLAYIN - Satışı iptal edilen mahallenin sakinleri: Direneceğiz
TIKLAYIN - 112 yıllık dede mesleği: Van Gölü sabunları
Osman Akın
Yeni Yaşam’ın yazı işleri müdürü.
1999 Batman doğumlu. 9 çocuklu bir ailenin sondan ikinci çocuğu. 2017’de Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo Televizyon Bölümünde girdi.
Bir süre sonra buradaki eğitimine ara vererek Kocaeli Üniversitesi’nde başka bir bölüm okumaya başladı.
2018’de kapatılan Özgürlük Demokrasi Gazetesi yerine açılan Yeni Yaşam Gazetesi’nde yazı işleri müdürü olarak çalışmaya başladı. Kendisine Apê Musa’yı (Musa Anter) aldı.
Hakkında birçok dava açıldı. 1 Mart 2019’da “Afrinli Tutuklulara Zulüm” başlıklı haberinden dolayı TCK 301’den yargılandı, ikinci duruşmada 5 ay hapis cezasına çarptırdı.
Hakkında “örgüt propagandası” iddiasıyla açılan bir başka davada da İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi 1 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum etti.
Prodüksiyon şirketi çalışanları
Bugün gözaltına alınan diğer isimler Mehmet Yalçın, Mikail Barut, Salih Keleş ve Remzi Akkaya ise şehirdeki prodüksiyon şirketlerinde kameraman, idari personel gibi çalışanlar. Ancak bianet bu isimlere dair herhangi bir bilgi edinemedi.
(HA)