Haberin İngilizcesi için tıklayın
CHP eski milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Eren Erdem, “Açlık=RTE” ifadesi nedeniyle Cumhurbaşkanına hakaretten yargılandığı davada beraat etti.
İstanbul Anadolu 63. Asliye Ceza Mahkemesinde üçüncüsü duruşması görülen davayı CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, ve İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile birlikte partililer takip etti.
Cumhuriyet savcısı duruşmada önceki celse sunduğu ve Erdem'in ‘Cumhurbaşkanına hakaret' suçundan 4 yıl 8 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istediği mütalaasını tekrar etti. Eren Erdem de buna karşılık savunma yaptı. Erdem savunmasında esas hakkındaki mütalaayı ve savcıyı eleştirdi:
“Bu mütalaa bir suça yönelik ceza talebiyle oluşmuş bir mütalaa değildir. Biz Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak siyaset yapma, düşüncelerimizi açıklama hürriyetine sahibiz. Mütalaada yer alan tutum siyasete ayar vermeyi amaçlamaktadır. Bu yönüyle bu mütalaa darbe mütalaası mantığı ile hazırlanmıştır. Ben ana muhalefetin temsilcisiyim. Hükümetin sorunlarını, yanlışlarını eleştirme hakkım halkın bana verdiği yetkidir.
“Lüks ve şatafat şeklinde değerlendirmemin iddianamede yer alması ve bunun suç diye nitelendirilmesi siyasi bir değerlendirmedir. Siyasi faaliyetimin kısıtlanmasına yönelik verilen bu mütalaanın kendisi suçtur. Siyasetçinin eleştirme hakkını ortadan kaldırmaya çalışmak demokrasiyi ortadan kaldırmaya çalışmaktır. Burada hakaret yoktur. Açlığın sorumlusu da tabi ki hükûmet. Hükümeti halk için eleştirmem gerekir.”
"Hukuki bir skandal"
Daha sonra söz alan Eren Erdem'in avukatı Onur Cingil savunma yapma konusunda zorlandıkları bir dosya olduğunu söyledi.
“İddianameye yazılması dahi hukuken bir skandal olduğunu düşünürken, cezalandırma talebi olması ikinci bir skandal” diye konuştu.
Cingil “Mütalaada savcı net olarak ‘Şu kelime hakareti oluşturur' dememiş. Ama tweete ithafen ‘Cumhurbaşkanının şeref ve saygınlığına zarar verdiği' diyor. Hangi kelimenin zarar verdiğini bilmiyoruz. Özne, AKP genel başkanı. Müvekkilimin mesleği gazetecilik. Bunu gazetecilik sıfatıyla da yapabilir, eleştirebilir. Bunu söylemek bir hakaret değil tespittir. Kendisi CHP parti meclisi üyesidir, eski milletvekilidir. Kişinin siyasi olduğundan da behis yok. Gazeteci ve siyasi kimliğine baktığımızda eleştirme hakkını söylemezsek bu kişiye ‘gazetecilik yapma, siyasetçilik yapma' dememiz lazım. Açlık, sefalet eleştirisi hakaret mi? Beraat kararı gelmesi çok açıktır” diye ekledi.
Beraat etti
Davayı ara vermeden karara bağlayan mahkeme, söz konusu paylaşımda hakaret suçunun unsurlarının oluşturmadığını belirterek Erdem’in beraatına hükmetti.
TIKLAYIN - BİA MANİFEST: TCK 299 Kaldırılmalı
Türkiye'de Cumhurbaşkanına hakaret yargılamalarıErdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildiği 2014’ten 2020’ye kadar olan süreçte Türkiye'de 160 binden fazla kişiye Cumhurbaşkanına hakaret soruşturması açıldı. 35 binden fazla soruşturma kamu davasına döndü. Açılan davalarda 38 binden fazla kişi ve binden fazla çocuk yargılandı. Dava sayısı Erdoğan'ın ilk 4 yıllık görev süresinde Abdullah Gül dönemine göre 19,5 kat ve yüzde 2 bin 52 artış gösterdi. Açılan davalarda 12 bin 881 kişi mahkum edildi. 3 bin 625 kişiye hapis cezası verildi. Hapis cezaları verilenler arasında 10 da çocuk bulunuyor. Sadece 2021'de 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 33 bin 973 soruşturma açıldı. 12 bin 667 dosyada kovuşturmaya yer olmadığı kararı çıktı. 9 bin 168 kamu davası açıldı. 11 bin 211 kişi yargılandı. Yargılananlardan 9 bin 695 erkek, 1515’i kadın. 12-14 yaş grubunda 101, 15-17 yaş gurubunda ise 204 çocuk yargılandı. Yargılananlardan 168’i yabancıydı. Yargılamalar sonunda 4 bin 112 kişi mahkum oldu. 12-14 yaş arasındaki 4 çocuk ile 15-17 yaş grubundaki 18 çocuk da mahkumiyet kararı verilenler arasında. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014'ten 1 Ekim 2021'e kadar en az 70 gazeteci de "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten hapis, ertelemeli hapis ve para cezasına mahkum edildi. TIKLAYIN - Erdoğan'ın 'yok' dediği davaları Bakanlığın istatistikleri yalanladı |
(HA)