Haberin Kürtçesi için tıklayın
Kalıcı yaz saati uygulamasına yönelik çektiği “Karanlıkta Başlayan Hayat” belgeseli gerekçe gösterilerek keşif yaptığı iddiasıyla ve örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklanan belgesel yönetmeni, gazeteci ve akademisyen Sibel Tekin hakkında tahliye kararı çıktı.
Tahliye kararı Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen tutukluluk incelemesinde verildi. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nden (MLSA) Sibel Yükler'in aktardığına göre, ara duruşmada Tekin'in CMK'nın 108. maddesi gereğince tutukluluk durumunun devam edip etmeyeceği konusunda Cumhuriyet Savcısının mütalaası alındı.
Cumhuriyet Savcısı mütalaasında, Sibel Tekin'in üzerine atılı 'silahlı örgüte üye olma' suçunu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu, atılı suçun katalog suçlardan olduğu, dolayısıyla yasada belirtilen bir tutuklama nedeninin var olduğu, atılı suç için belirlenen ceza miktarı dikkate alındığında sanığın kaçma şüphesinin bulunduğu, sanığın savunmasının henüz alınmamış olması, tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde tutuklamanın ölçülü olduğu ve tutuklamadan beklenen gayenin adli kontrol hükümleri ile sağlanamayacak olması dikkate alınarak sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesi, kamu adına talep ve mütalaa olunur" dedi.
Mahkeme: Deliller toplandı, adli kontrol yeterli
Tekin’in avukatı Mehtap Sakinci’nin 26 Ocak tarihli tahliye dilekçesi okunduktan sonra kararını açıklayan mahkeme ise, “Sanık hakkında tensip ara kararı ile tutukluluğun devamına karar verilmiş ise de istenilen belgelerin dosya arasına alındığı ve delillerin büyük oranda toplandığı, sanığın karartabileceği dosyada bir delilin bulunmaması, sabit ikametgâh sahibi olması ve kaçma şüphesinin bulunmaması, tutuklulukta kaldığı sürede göz önünde alındığında, bu aşamada adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağı kanaati ile sanığın adli kontrol altına alınmak suretiyle” tahliyesine karar verdi.
Tekin’in derhal salıverilmesi için Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, yurt dışına çıkışı yasağı ile ayda iki kez imza yükümlülüğü şeklinde adli kontrol tedbirinin uygulanmasına karar verdi. Tekin 17 Aralık’tan bu yana Sincan Cezaevi’nde tutuluyordu.
Ne olmuştu?Sibel Tekin, 15 Aralık 2022’de kalıcı hale getirilen yaz saati uygulamasına yönelik üzerinde çalıştığı “Karanlıkta Başlayan Hayat” belgeseli için Ankara Tuzluçayır’da sabahın erken saatlerinde çekime gitti. Çekim sırasında infaz koruma memurlarının olduğu servis aracı ile yoldaki polis noktasını görüntülediği iddia edilerek 16 Aralık 2022’de saat 02.00 sularında evine düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Polis baskını sırasında Tekin’in iki bilgisayarına, belgesel çalışmalarının bulunduğu harici disklerle kamerasına ve bazı kitaplarına el konuldu. Tekin, emniyet ifadesinden sonra savcılık ifadesi alınmadan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Tekin, 8. Sulh Ceza Hakimliğindeki sorgusunun ardından 17 Aralık 2022’de “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. İddianame Tekin tutuklandıktan 16 gün sonra geldi. İddianamede savcı kalıcı yaz saati uygulamasına belgesel çeken Tekin’in okul ve dolmuş görüntüleri için “örgüt talimatıyla keşif yaptığını” iddia etti. Tekin’in çeşitli örgütlerle bağlantılı olduğu öne süren savcı iddianamede Tekin’in hangi örgüte üye olduğunu belirtmedi. İddianame savcısı, dijital materyal incelemesinde dolmuş, kırtasiye, okul ve ışıkları yanan evler gibi görüntülerin olduğunu ancak buna rağmen “Karanlıkta Başlayan Hayat” konulu belgesele ilişkin herhangi bir delil bulunmadığını belirtti. Tekin’i, belgesel konusuna rağmen karanlıkta çekim yaptığı için profesyonel bulmayan iddianame savcısı, “İnsanların, araçların, binaların net olarak görülmediği bir video kaydının belgesel işiyle uğraşan ve profesyonel olduğunu iddia eden şüphelinin çekimi ile uyumlu olmadığını” da öne sürdü. Savcı belgesel çekiminin gündüz vakti yapılması gerektiğini de iddianamede yazarak, “İş dönüşü veya aydınlık ortamların bulunabileceği ve daha sembolik yerler belgeselde kullanılabilecekken izleyici kitlesi açısından herhangi bir anlam ve önemi olmayan, yine görüntü kalitesi olarak izleyeni net bir şekilde bir şey seçemeyeceği video içerikleri” değerlendirmesi yaptı. Tekin’in “Silahlı örgüte üye olma” suçundan cezalandırılması istedi. Ankara'nın hafızası olarak bilinen Sibel Tekin, Beyaz Motosiklet'in yapımcılığını üstlenmişti. Tekel Grevi, Gezi Parkı eylemleri, 10 Ekim gibi birçok toplumsal hareket ve eyleme kamerasıyla tanıklık eden Tekin, çok sayıda belgesel hazırlamıştı. TIKLAYIN - Sibel Tekin'e örgüt üyeliğinden ceza isteyen savcı örgüt ismi veremedi |
(HA)