Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) aylık olarak hazırladığı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunun Ağustos sayısını yayımladı.
Gazetecilere yönelik ihlallerde azalma beklerken “ne yazık ki bir artış tablosu sunmak zorunda” olduklarını belirten DFG raporun sunumunu, “Gazetecilerin tamamen mesleki faaliyetleri nedeniyle baskı, engelleme, gözaltı, soruşturma ve tutuklamaya kadar maruz kaldıkları ihalelerin yaşandığı bir ayı geride bıraktık” diyerek yaptı.
Ardından Ağustos’ta 4 haber sitesinin kapatıldığı, 114 habere de erişim engeli getirildiği bilgisini paylaştı.
Yaşam hakkına yönelik 11 ihlal
Gazetecilerin yaşam hakkına yönelik 11 saldırının gerçekleştiğini belirten DFG, 1 gazetecinin evine baskın düzenlendiğini, 5 gazetecinin gözaltına alındığını, 2’sinin tutuklandığını, 5 gazetecinin kötü muameleye maruz kaldığını, 8 gazetecinin tehdit edildiğini ve 5 gazetecinin haber takibi sırasında engellendiğini kaydetti.
DFG ayrıca raporda ayrıca, 4 gazeteciye soruşturma, 4 gazeteci hakkında dava açıldığını, 20 gazeteci hakkında ya dava açıldığı ya da yargılanmasına devam ettiğini belirtti.
Bu ayda 2 gazetecinin tutuklandığını belirtirken Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısının 79’a yükseldiğini ifade etti. Cezaevindeki gazetecilere yönelik de 37 hak ihlali tespit edildiğini aktardı.
RTÜK cezaları
DFG raporunda, Radyo Televizyon Üst Kurumu’nun (RTÜK) 3 basın kurumuna ceza verdiği, 22 yayına yasak getirdiği, 5 yayına para cezası verdiği, 3 yayın kuruluşuna ise yayın durdurma cezası verdiğini kayıt altına aldı.
Sahadaki ihlaller
Ay içerisinde gazetecilere yönelik sahada da ihlaller yaşandığını belirten DFG, “Eylemlerde gazetecilere yönelik engelleme, şiddet ve gözaltı vardı” dedi ve şu ihlalleri sıraladı:
*İstanbul Çekmeköy'deki park nöbetini takip eden BirGün muhabiri ismail Arı, Çekmeköy Emniyet Müdür Yardımcısı tarafından tehdit edildi. Çekmeköy'deki askeri arazide yapılan çalışmaları görüntülemesi nedeniyle Arı'nın hakkında şikayet olduğunu söyleyen Emniyet Müdür Yardımcısı, "Bekle, seni de alacağım" diye tehdit etti.
*Çekmeköy Kışlası’ndaki ağaç katliamını haberleştiren BirGün muhabiri İsmail Arı, kışla önünde CHP’nin Çevre ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’un basın açıklamasını takip etmek istediği sırada yaklaşık 15-20 kişilik bir özel güvenlik grubunun saldırı girişimine maruz kaldı.
*HDP’nin Diyarbakır’ın İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirdiği bölge mitingi sonrası yürüyüşe geçen gençlere yapılan müdahaleyi görüntülemeye çalışan gazeteciler polis tarafından darp edildi.
*Saldırılar Van’da gazetecileri ölümle tehdit etmeye kadar dayandı. 1 Eylül’de Van’da düzenlenen Dünya Barış Günü’nde polis kitleyle birlikte gazetecileri de hedef aldı. Gazetecilerin çekim yapmasını engelleyen polis bir gazeteciyi darp ederek kamerasını kırdı. Polis, eylemde Jinnews ve Mezopotamya Ajansı çalışanlarını mesleki faaliyetlerini yaptıkları sırada “Seni vururum, kimse seni bulamaz” diyerek ölümle tehdit etti. Ayrıca polis gazetecilere silah çekti.
Şiddet faili polislere soruşturma talebi
Gazetecilerin tehdit edilmesinin kabul edilemez olduğu belirtilen DFG, şiddet faili polisler hakkında adli ve idari soruşturma başlatılması istedi.
Gazetecilere yönelik ihlal ve saldırılar sona erinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini aktaran DFG raporda, basın meslek örgütlerine de birlikte mücadele etme çağrısı yaptı.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz
bianet'in Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan BİA Medya Gözlem Raporlarını aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz. |
(HA)