Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’yla birlikte Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin’in daha önce beraat ettikleri ancak istinaf mahkemesinin kararı bozması sonrası yeniden yargılandıkları Özgür Gündem davasında yeni bir gelişme yaşandı.
Önderoğlu, Gezi Davasında Osman Kavala’ya müebbet, yargılanan diğer yedi kişiye de 18 yıl hapis cezası veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetindeki üye hakim Murat Bircan’ın AKP'nin Samsun’dan milletvekili aday adayı olduğunun ortaya çıkması sonrasında reddi hakim talebinde bulundu.
Önderoğlu’nun avukatları Fikret İlkiz ve Tora Pekin mahkemeye verdikleri dilekçede "Murat Bircan'ın tarafsızlığından kuşku duyduklarını" söyledi.
Avukatlar dilekçede, Bircan’ın adaylığı döneminde bafra55.net gazetesine verdiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan bağlılığını açıkça kamuoyuna duyurduğu demeçleri sıraladı.
TIKLAYIN - Gezi Davasının yargıcı AKP'li çıktı
TIKLAYIN - Gezi Davasındaki AKP'li hakimin eşi FETÖ itirafçısı çıktı
"Dosyaya tarafsız yaklaşmaz"
Taleplerini “Objektif bir bakışla yargıç Murat Bircan’ın siyasi niteliği olan davalarda ve bu bağlamda dosyamızda tarafsız sayılamayacağı açıktır. Yargıç Murat Bircan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve hükümeti oluşturan AKP'nin tarafındadır. Buna karşılık yargıladığı müvekkilimiz bir gazetecidir ve gazetecilik mesleğinin doğası gereği tüm güç odaklarına -Cumhurbaşkanlığı ve hükümet dahil- mesafeli ve eleştirel olmak zorundadır. Murat Bircan'ın çok yakın bir tarihte, iktidar partisinde siyaset yapması, milletvekilliği adaylığı bu dosyaya tarafsız yaklaşmasına engeldir” diyerek gerekçelendirdi.
İlkiz ve Pekin, Bircan’ın eşinin daha önce FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındığını, ardından da itirafçı olduğunu da belirterek “160 kişinin ismini vererek suçlamadan kurtulmuş bir yargıcın, siyasi davalarda objektif davranmasını kimse bekleyemez; dışarıya yansıyan görüntü budur” dedi.
CMK'ya aykırı karar
Avukatlar böyle bir durumda adil yargılama olmayacağını savunarak Murat Bircan’ın dosyadan reddini istedi ancak Bircan’ın görev yaptığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, talep için ‘yargılamayı uzatmaya yönelik' dedi.
Reddi hakim talebini geri çeviren mahkeme karara tarih atmadı. Ayrıca kararda reddi istenen hakim Murat Bircan, Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) aykırı bir şekilde karara görüş yazmadı.
Akın Gürlek’in mahkemesine itiraz
Bunun üzerine Fikret İlkiz ve Tora Pekin, bir üst mahkeme olarak AYM kararına uymayan, muhalif siyasilerin ve hak savunucularının davalarında cezalar veren, kendi hakkında haber yapan gazetecilere dava açan hakim Akın Gürlek'in başkanı olduğu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz etti.
Avukatlar İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin “talebin yargılamayı uzatmaya ilişkin olduğu kanaatinin” gerçek dışı bir gerekçe olduğunu ifade etti.
Avukatlar itiraz dilekçesini verdiklerinde duruşmaya 40 gün olduğunu aktararak (dördüncü duruşma 14 Haziran’da) “Duruşmadan 40 gün önce verilen dilekçeyle duruşmanın uzatılması olasılık dışıdır. Bu süre hâkimin reddi isteminin yasaya uygun biçimde incelenip sonuçlandırılması için fazlasıyla yeterlidir. Mahkeme son derece keyfi ve hukuka aykırı biçimde, gerçekle ilgisi olmayan bir gerekçeye sığınmıştır” dedi.
26 Mayıs’ta Erol Önderoğlu ve avukatlarının talebini görüşen 14. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin reddi hakim taleplerinin geri çevrilmesine dair verdiği ara kararının usul ve yasaya uygun olduğu belirterek itirazın reddine karar verdi.
TIKLAYIN - Erdoğan, tartışmalı davaların hakimi Akın Gürlek'i Adalet Bakan Yardımcılığına atadı
(HA)