Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman / AA
Haberin İngilizcesini okumak için tıklayın
Türkiye’deki gazeteciler, Al Jazeera muhabiri Shireen Ebu Akleh'in (Şirin Ebu Akile) Batı Şeria'da görevi sırasında İsrail askerlerince vurularak öldürülmesini İstanbul'da protesto etti.
Türkiye'deki Filistinli Basın Mensupları Birliği üyeleri ile aralarında Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu’nun olduğu gazeteciler öğle saatlerinde Levent'teki İsrail Başkonsolosluğu önünde toplandı.
Gazeteciler öldürülen muhabirin fotoğrafının yer aldığı Türkçe ve Arapça dövizler taşıdı.
Polis, Başkonsolosluk önünde güvenlik önlemi alırken gruptakiler açıklamaların ardından dağıldı.
"Şirin'in deneyimlerinden yararlanmayan hiçbir gazeteci yok"
Al-Jazeera Türkiye Temsilcisi Abdulazim Muhammed burada yaptığı konuşmada Şirin’in öldürülmesiyle dünyadaki gazeteciler olarak çok dehşet verici bir olayla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
“Şirin’in öldürüldüğü yerde herhangi birimiz olabilirdik” diyen Muhammed “Türkiye medyasını ve uluslararası medyayı meslektaşımız Şirin için adaleti aramaya çağırıyoruz” dedi.
Muhammed, Ebu Akile'nin kurumunda yaklaşık 25 yıldan beri çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirerek, üzüntü içinde olduklarını kaydetti:
"Şirin, bir okuldu. Gazetecilik alanında tamamen bir okuldu. Arap dünyasında Şirin'in deneyimlerinden yararlanmayan hiçbir gazeteci yok. Hepimiz Şirin aracılığıyla Filistin'i ve sesini duyduk, olayları öğrendik. Biz nasıl Şirin'i tanıyorsak işgal güçleri onu da tanıyor ve çok iyi tanıyorlar. Gazetecilik çalışmaları yaptığında gereken bütün teçhizatlar, işaretler, yazılar ve önlemler alınarak çalışmalarını yapıyordu. Şirin hedef alındığında üstünde basın yeleği vardı. Gereken bütün yazılar ve önlemler alınmış durumdaydı. İşgalci İsrail kasıtlı bir şekilde bilerek ve planlayarak Şirin'in öldürülmesi için ateş açmıştır."
Ouda “adil ve acil bir soruşturma” istedi
Filistinli Basın Mensupları Birliği Başkanı Taha Ouda da Ebu Akile'nin öldürülmesini en şiddetli sözlerle kınadıklarını söyledi.
Gazetecilerin özgürlüğüne yönelik yapılan saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttuklarını ifade eden Ouda, "Bugünlerde dünya gazetecilerin özgürlüğü için çalışırken İsrail'in böyle bir adım atması kabul edilecek bir şey değildir." dedi.
Gazetecilerin koruma altına alınması, haklarını korunması ve güvence altına alınmasını talep eden Ouda, "Türkiye'deki Filistinli Basın Mensupları Birliği olarak dünyada var olan uluslararası makamlara ve hukuki kuruluşlara çağrıda bulunmak istiyoruz. İsrail'in gazetecilere yönelik yaptığı ve işlediği suçlara karşı durmaya ve Filistinli gazetecileri korumaya çağırıyoruz. Adil ve acil bir soruşturma açılmasını talep ediyoruz." diye konuştu.
Shireen Ebu Akleh’in öldürülmesi
Katar merkezli Al-Jazeera televizyonunun deneyimli saha muhabiri Shireen Ebu Akleh (51), İsrail askerlerinin dün işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskını takip ettiği sırada, İsrail askerlerinin açtığı ateşle öldürülmüştü.
Görevini yaptığı sırada ve üzerinde "basın" yazılı çelik yelek giydiği halde, İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vurularak başından yaralanan Ebu Akleh yaşamını yitirmişti.
Ebu Akleh’in hayatını kaybettiği olayda yanında bulunan gazeteci Ali es-Sumudi de sırtından yaralanmıştı.
TIKLAYIN - İsrail askerleri Al-Jazeera muhabirini öldürdü
TIKLAYIN - Ebu Akleh'in öldürülmesi: Filistin, İsrail'in ortak soruşturma talebini reddetti
TIKLAYIN - Uluslararası Basın Enstitüsü: Al Jazeera muhabirini öldürenlerden hesap sorulmalı
(HA)