Fotoğraf: Soeren Stache / DPA
'Örgüt propagandası yaptığı’ gerekçesiyle 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılan Die Welt gazetesinin eski Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel’in ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ve TCK 301’den yargılandığı davada bugün ikinci duruşma görüldü.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Almanya’da yaşayan Yücel katılmazken avukatı Veysel Ok kendisini mahkemede temsil etti.
Pandemi tedbirleri gerekçe gösterilerek basın ve gözlemcilerin alınmadığı duruşmada mahkeme hakiminin değiştiği görüldü.
Avukat Veysel Ok mahkemeden Yücel’in savunmasının alınabilmesi için istinabe talepnamesi düzenlenmesini talep etti.
İddia makamının eksik hususların giderilmesi yönündeki mütalaasının ardından kararını açıklayan mahkeme hakimi Ali Çalı, Yücel’in savunmasının alınması için istinabe talimatı yazılmasına karar verdi.
Bir sonraki duruşma 12 Nisan 2022’de.
TIKLAYIN - Deniz Yücel: Karar tüm yabancı gazetecilere gözdağı
TIKLAYIN - Deniz Yücel’e yeni dava: Savcılık 2 yıla kadar hapsini istedi
Ne olmuştu? |
Deniz Yücel, dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresinin RedHack tarafından hacklenmesine ilişkin kaleme aldığı haberiyle ilgili soruşturma ekiplerine ifade vermek üzere 14 Şubat 2017’de İstanbul'da gözaltına alındı. "Örgüt propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla sevk edildiği mahkemece 27 Şubat 2017'de tutuklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili “Bütün bu olayların nedeni meğerse bu teröristmiş. Bu adam terörist, gazeteci değil ve Alman yönetimi ne yazık ki, benim bakanlarımı böyle bir teröristle aynı teraziye oturtuyor. Sıkıntı burada. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bana 'Serbest bırakırsanız memnun oluruz' dedi. Dedim ki o gazeteci değil terörist. Deniz Yücel bir ay Almanya Başkonsolosluğu'nda saklandı. Bu adam terörist, gazeteci değil” açıklaması yaptı. Yücel yaklaşık bir yıl tutuklu kaldı. Hakkında hazırlanan iddianame sonrası İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Şubat 2018’de Yücel’in tahliyesine karar verdi. Yücel tahliye olduktan sonra Almanya’ya gitti. Tutuklu bulunduğu dönemde cezaevinden Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulunan Yücel'in dosyasını olaydan iki yıl sonra 28 Haziran 2019'de incelendi. AYM, Yücel'in tutuklu kaldığı bir yıllık süreyi hak ihlali saydı ve 25 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ama yerel mahkeme Yücel’in Berlin’de alınan ifadesinin beklenmesine karar verdi. 13 Şubat 2020’de görülen duruşmada savcı, esasa ilişkin mütalaasını verdi. Yücel'in 15 yıl 3 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep eden savcı, Yücel'in 2016'da Welt gazetesinde yayımlanan çeşitli yazılarında PKK/KCK propagandası yaptığını öne sürdü. 16 Temmuz 2020’de görülen duruşmada da kararını açıklayan mahkeme, Deniz Yücel’in “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasından beraatine hükmederken, basın yayın yoluyla “PKK/KCK silahlı terör örgütünün propagandasını yaptığı” gerekçesiyle 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca, Yücel hakkında 2016’da Die Welt’te yayınlanan iki yazısı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ve TCK’nın 301. maddesinde düzenlenen “Türkiye Cumhuriyet Devletini, hükümetini, yargı organlarını ve devletin emniyet teşkilatını aşağılama” suçları uyarınca suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Suç duyurusu sonrası Yücel'e yeni bir dava açıldı. Savcılık Deniz Yücel'in 6 aydan 2 yıla kadar hapsini istedi. Bu davanın görülmesine 12 Mayıs 2020'de başlandı. |
TIKLAYIN - Deniz Yücel'e 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası
TIKLAYIN - Gazeteci Deniz Yücel Tahliye Edildi
TIKLAYIN - Gazeteci Deniz Yücel Hakkındaki İddianame Kabul Edildi
TIKLAYIN - Savcı Deniz Yücel İçin 15 Yıl Hapis İstedi
(HA)