Sokaklardaki hak arama çalışmalarını arşivlediği için 20 yıllık arşivine bir ev baskınıyla el konulan video aktivisti ve belgesel film üreticisi Oktay İnce’ye açılan ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ davası başladı.
İddianame hazırlandıktan yaklaşık iki yıl sonra başlayan davada ilk duruşma dün (19 Ekim) görüldü. Kemalpaşa 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada savcı, İnce’nin TCK 299’a muhalefet ettiğini belirterek cezalandırılmasını yönünde mütalaa verdi.
İnce, mütalaaya karşı savunma yapmak için süre istedi. Bunun üzerine duruşma 23 Kasım'a kaldı.
Davayla ilgili konuşan İnce, "23 Kasım'da son savunmamızı verip cezamızı alacağız gibi görünüyor. Savunma için süre istemeseydim hakim kararı bugün açıklayacaktı. Üstelik ilk ifademi de daha bugün verdim. Yani bizim ifademiz ve savunmamızdan önce karar zaten verilmiş görünüyor" dedi.
Cumhurbaşkanına hakaret davalarını eleştiren İnce "Erdoğan'a hakaret davasından yargılanan onbinlerce insan var, benim davamın da farklı bir tarafı yok. Dünya'nın en çok hakaret eden devlet insanı, kendi vatandaşlarına hakaret davası açarak itibarını korumaya çalışıyor. Bir sonraki duruşmada son savunmamızı yapıp cezamızı cebimize koyduktan sonra, ki bir videoeylemci olarak videosavunma hazırlamayı düşünüyorum, bir TCK 299 atölyesi yapalım istiyorum" diye konuştu.
İnce ayrıca 23 Kasım'daki duruşmaya katılım çağrısı yaparak destek istedi.
Anonim hesapla ilişkilendirildi
İnce'ye "Seyri Sokak" isimli Twitter hesabının paylaşımları gerekçe gösterilerek "terörizmi övmek" suçundan soruşturma açılmış, 16 Ekim 2018'de İzmir'de evine yapılan baskınla tüm arşivine ve ailesinin dijital cihazlarına incelenmek üzere el konulmuştu.
Cumhurbaşkanına hakaret iddianamesi İnce’nin arşivi için eylem yapmaya başlamasının ardından, başka bir Twitter hesabında şifremi unuttum işlemi yapılarak ve hesaba tanımlanan telefon numarasının son iki rakamı İnce ile ilişkilendirilerek hazırlanmıştı.
bianet'in 'Cumhurbaşkanına hakaret' haber arşivi için tıklayın
AİHM 'TCK 299'un kaldırılmasını istedi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) dün (19 Ekim) Facebook'tan paylaştığı bir fotoğraf ve bir karikatür nedeniyle 2017'de Cumhurbaşkanına hakaretten (TCK 299) 11 ay 20 gün hapis cezası alan Vedat Şorli'nin dosyasını karara bağlamış ve hapis cezası için 'ifade özgürlüğü ihlali' demişti.
TCK 299'un ne Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'yle ne de ifade özgürlüyle bağdaşmadığını belirtmişti. Devletin, Cumhurbaşkanı'nın itibarını savunmayı amaçladığında ona özel bir koruma ayrıcalığı geliştiremeyeceğine karar veren AİHM ayrıca, TCK 299'un kamu yararı olan meseleleri gündeme getirmede birey üzerinde caydırıcı etki yapabileceğine vurgu yapmıştı.
Türkiye'den TCK 299'u AİHM içtihatlarıyla uyumlu hale getirilmesini de istemişti. Cumhurbaşkanına hakaret davaları ile ilgili verilen bu ilk karar emsal niteliği taşıması açısında önem arz ediyor.
TIKLAYIN - AİHM'in ilk 'Cumhurbaşkanına hakaret' kararından 'ihlal' çıktı
Türkiye'de Cumhurbaşkanına hakaret yargılamaları
Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildiği 2014'ten bu yana Türkiye'de 160 binden fazla kişiye Cumhurbaşkanına hakaret soruşturması açıldı.
35 binden fazla soruşturma kamu davasına döndü. Açılan davalarda 38 binden fazla kişi ve binden fazla çocuk yargılandı. Dava sayısı Erdoğan'ın ilk 4 yıllık görev süresinde Abdullah Gül dönemine göre 19,5 kat ve yüzde 2 bin 52 artış gösterdi.
Açılan davalarda 12 bin 881 kişi mahkum edildi. 3 bin 625 kişiye hapis cezası verildi. Hapis cezaları verilenler arasında 10 da çocuk bulunuyor.
Sadece 2020'de 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 45 bin soruşturma başlatıldı ve bu soruşturmalar sonucunda 9 bin 773 kişiye dava açıldı.
Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014'ten 1 Ekim 2021'e kadar en az 66 gazeteci de "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten hapis, ertelemeli hapis ve para cezasına mahkum edildi.
bianet'in Temmuz - Ağustos - Eylül aylarını kapsayan (henüz yayınlanmadı) son Medya Gözlem Raporuna göre 2021'in bu üçüncü çeyreğinde "Cumhurbaşkanına hakaret"ten 17 gazeteci ve karikatürist toplamda 84 yıl hapis tehdidiyle karşı karşıya kaldı.
Cumhurbaşkanına hakaret (TCK 299) TCK’nın 299. maddesinde tanımlanan Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işleyen kişi bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Suçun alenen işlenmesi halinde verilecek ceza altıda bir oranında artırılıyor. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlı. Ancak Adalet Bakanlığı izni tamamen prosedür olarak görülüyor ve raporlara göre hakkında izin verilmeyen kimse olup olmadığı bilinmiyor. |
TIKLAYIN - Erdoğan'ın 'yok' dediği davaları Bakanlığın istatistikleri yalanladı
(HA)