Fotoğraf: Birleşik Metal-İş
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Kocaeli Gebze’de otomotiv parçası üreten Japonya sermayeli Mitsuba, DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş’te örgütlenmeye öncülük eden dokuz işçiyi işten attı.
Eylül’ün son haftasında fabrika, önce 4 sendikalı işçiyi, daha sonra da geçtiğimiz Cumartesi günü 5 sendikalı işçiyi tazminatsız olarak işten çıkardı.
Arkadaşlarının işten atılması üzerine 120 kadar işçi direniş kararı aldı. Pazartesi günü fabrikayı terk etmeyerek direniş başlattı.
Sendikamızda örgütlenen #MİTSUBA İşçilerine baskılar ve işten atmalar devam ediyor. #MİTSUBA İşyerinde işten atmalar ve sendikasızlaşmaya karşı işçiler direniş başlattı. #MİTSUBA işçileri işyerini terk etmiyor.#SendikaHaktırEngellenemez#AtılanİşçilerGeriAlınsın pic.twitter.com/7looQ5AvmS
— BİRLESİK METAL-İŞ (@BirlesikMetal) October 11, 2021
08.00-16.00 vardiyasından çıkan ve 16.00-00.00 vardiyasına gelen işçiler, hep birlikte kendilerini fabrikanın içindeki bir odaya kendilerini kilitledi.
Bugün ikinci gününe giren direnişte işçiler işten atılan arkadaşları ve toplu sözleşme için mücadele ediyor. İşçiler, sendikal haklarının verilmesini talep ediyor.
@BirlesikMetal sendikasında örgütlenen mitsuba İşçilerine baskılar, sendikasızlaşmaya
— Birleşik İşçi Kurultayı (BİK) (@IsciBik) October 11, 2021
ve işten atmalar devam ediyor. Bu sabah işe giden sendikalı 5 işçinin daha işine son verildi.#MİTSUBA işçileri işyerini terk etmiyor.#SendikaHaktırEngellenemez#AtılanİşçilerGeriAlınsın pic.twitter.com/JFvpFA8zCq
Emniyet fabrikanın boşaltılmasını istedi
Direnişin ilk gününde Emniyet yetkilileri ile Çayırova Kaymakamı Hasan Gözen fabrikaya gelerek Birleşik Metal-İş yöneticileri ile görüştü.
Fabrika önünde çok sayıda polis ekibi ve TOMA bekletilmeye başladı. Başka fabrikalarda çalışan işçiler de fabrika önüne gelerek, direnişteki işçilere destek oldu.
Polisin içerideki işçilere 'Fabrikayı boşaltın' şeklinde uyarı yaptığı belirtilirken yetkililerle yapılan görüşme sonrası açıklama yapan Sendika Genel Sekreteri Özkan Atar şöyle konuştu:
"Emniyet yetkililerine işçi arkadaşlarımıza herhangi bir müdahalede bulunulmaması gerektiğini söyledik. İşçilerin hukuksuz bir zeminde mücadele etmediklerini, aslında meşru müdafaa pozisyonunda olduklarını söyledik. Yarın işverenler bir araya gelindiğinde konuşun ele alınacağını, sonradan da sendikamızın gerekli adımları atarak burada çalışma barışını yeniden şartlara göre oluşturabileceğini ilettik. İşçiye müdahale etmeye kalkarlarsa bunun çeşitli sosyal yansımaları olur. Bu işler böyle güzellikle onların bekledikleri gibi olmayabilir. İşveren burada sorumsuz bir davranış içerisinde."
#Mitsuba işçisi hak, hukuk, Adalet istiyor... #Sadakadeğiltoplusözleşme pic.twitter.com/NH2p30cuqZ
— BİRLESİK METAL-İŞ (@BirlesikMetal) October 12, 2021
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da, "Burada bekliyoruz, kimse yerinden ayrılmıyor. Biz de yaptığımız müzakereleri kendi aramızda değerlendireceğiz. İşçilerin müdahaleye maruz kalmadan beklemesiyle ilgili bir talebimiz oldu, onlar kabul etmedi, boşaltmamızı istediler. Biz de değerlendireceğiz, cevabımızı vereceğiz onlara" diye konuştu.
#MİTSUBA İşyerinde işten atmalar ve sendikasızlaşmaya karşı işçiler direniş başlattı. Fabrikada metal işçileri içeri kapandı.
— BİRLESİK METAL-İŞ (@BirlesikMetal) October 11, 2021
iş yerini terk etmiyorlar. #DireneDireneKazanacağız pic.twitter.com/kmrMaJFJNA
KESK ve İTO’dan destek
Öte yandan Disk Basın-İş, KESK ve İstanbul Tabip Odası işçilerin dirinişine desteklerini iletti.
Ne olmuştu?
DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Mart’ta fabrikada çoğunluk yetkisini almıştı. Fabrika yönetimi karara itiraz ederek yetkisiz mahkemeye başvurdu. Mahkeme dosyayı yetkili mahkemeye gönderdi. Ocak 2022'de görülmesi beklenen duruşma öncesinde fabrika yöneticileri sendikalı işçileri işten çıkarmaya başladı.
Mitsuba hakkındaJaponya’nın en önemli otomotiv yan sanayi şirketlerinden birisi. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 1946’da kuruldu. Dünyaya yayılmış 47 farklı şirketten oluşuyor. Kapı aynalarından elektrikli cam sistemlerine, yakıt pompalarından basınç regülatörlerine otomotiv yan sanayisinin hemen hemen her alanında üretim yapıyor. Türkiye’ye 2016’da Türkiye’nin önemli otomotiv yan sanayi şirketlerinden Teklas Kauçuk Sanayi’den araç silecek sisteminin yüzde 80’ini satın alarak girdi. Daha sonra da şirketin tamamını satın aldı. Şirketin dünya genelinde 20 binden fazla çalışanı bulunuyor. Ayrıca şirketin son açıklanan rakamlara göre cirosu ise 3 milyar doların üzerinde. |
(HA)