Fotoğraf: Gülfem Karataş / Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
BirGün gazetesi Haber Müdürü Uğur Şahin, İstanbul Şişli'de bir erkeğin kadına yönelik şiddetini görüntülemek isterken polis tarafından gözaltına alındı. Şahin, karakoldaki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
BirGün’ün aktardığına göre dün akşam saatlerinde Mecidiyeköy'de bir erkek şiddeti olayı gerçekleşti. İhbar üzerine polisler olay yerine geldi. Bu esnada bölgeden geçen Uğur Şahin, gerçekleşen hadiseleri videoya çekmeye başladı.
Polislerin, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün genelgesi doğrultusunda izinsiz çekim yapmanın yasak olduğunu öne sürmesinin ardından Uğur Şahin basın kartını gösterdi. Buna karşın polis, Uğur Şahin'i Şişli Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.
Şişli Emniyet Müdürlüğü'nde nöbetçi savcılık ile yapılan görüşmenin ardından Uğur Şahin, Kuştepe Polis Merkezi'ne sevk edildi. Buradan Okmeydanı Cemil Taşcıoğlu Hastanesi'ne götürülen Şahin, sağlık kontrolünden geçirilmesinin ardından tekrar Kuştepe Karakolu'na götürüldü.
Şahin’in karakoldaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından serbest bırakıldı. Bu sırada basın meslek örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, Şahin'in gözaltına alınmasına tepki göstererek derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.
DİSK Basın-İş: Gazetecilik suç değildir
DİSK Basın-İş yaptığı açıklamada "BirGün gazetesi haber müdürü Uğur Şahin tanık olduğu bir kadına yönelik şiddet olayını görüntülediği için gözaltına alındı. Gazetecilik suç değildir Arkadaşımızı serbest bırakın" ifadelerine yer verdi.
TGS: Polis, işini yapan gazeteciye müdahale edemez
Türkiye Gazeteciler Sendikası da "BirGün Haber Müdürü Uğur Şahin, sokakta kadına yönelik şiddet olayını görüntülemek isterken gözaltına alındı. Gerekçe: Özel hayatın gizliliği genelgesi(!) Polis sahada işini yapan gazeteciye müdahale edemez. #GazetecilikEngellenemez Meslektaşımızı serbest bırakın!" dedi.
Emniyet’in 'polisleri' koruma genelgesi
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş 27 Nisan’da yayınladığı bir genelgeyle toplumsal ve adli olaylarda görüntü ve ses kaydının alınmasını yasakladı.
Genelge polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılmasına olanak tanıyor, şüphelenilen kişilere müdahale edilmesine izin veriyor.
Görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının gerekçe gösterildiği genelgede bu durumun “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” savunuluyor.
TIKLAYIN - BİA Medya Gözlem Raporları
TIKLAYIN - Gün gün üç aylık medya/ifade özgürlüğü ihlalleri
TIKLAYIN - Cesur mücadele olmazsa özgür gazetecilik biter
TIKLAYIN - Düzenlemeler, tepkiler, dayanışma, işsizlik
(HA)