Fotoğraf: Rawin Sterk
Tütün üreticilerinin 1 Temmuz’dan itibaren yetki belgesi almadan ve bildirimde bulunmadan ticaret yapmasının yasaklanması üzerine Malatya ve Adıyaman’da çiftçilerle işyeri sahipleri eylem yaptı.
Malatya’nın Doğanşehir İlçesi’ne bağlı Surgu, Güzelköy ve Reşadiye köylerinde tütün üretimi yapan çiftçiler Malatya – Adana karayolunu trafiğe kapattı.
Jandarma eylem üzerine, yolu yeniden trafiğe açmak için olay yerine geldi. Üreticiler, yetkililer gelene kadar yolu açmayacaklarını belirterek eyleme devam etti.
Polis müdahale etti
Adıyaman Tütüncüler Pazarı’nda işyerleri bulunan yaklaşık 200 kişi de satış yetki belgeleri olmadığı için tütün satmalarına izin verilmesi nedeniyle Demokrasi Parkı’nda eylem yapmak istedi.
Eyleme CHP İl Başkanı Burak Binzet, İYİ Parti İl Başkanı Kenan Doğan da destek verdi. Polis eyleme izinsiz olduğu gerekçesiyle izin vermedi. İşyeri sahipleriyle polis arasında arbede yaşandı.
Olay yerine gelen İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder, eyleme izin verilmeyeceğini söyledi. Bunun üzerine tütün satıcıları, Atatürk Bulvarı'nı trafiğe kapatarak valilik binası önünde geldi.
Vali: Söz veriyorum çözülecek
Tütün satıcılarına burada açıklama yapan Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadan, İçişleri Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini belirterek eyleme son vermelerini istedi. Vali Çuhadar burada şöyle konuştu:
“Tütün konusunda sahipsiz değilsiniz. Biziz sahibi. Ben de tütün parasıyla okudum. Ben Samsun Bafra'lıyım, tütünü A'sından Z'sine bilirim. Tütünün ekmeğiyle, parasıyla büyüyen birisiyim. Nasıl sizi parasız bırakırız, asla sizi sahipsiz bırakmayız. Bir dinleyin! Şu anda hiç kimsenin iş yerinde tütün topladığımız yok. İçişleri Bakanlığı’yla da Emniyet Genel Müdürlüğü’yle de istişarelerimiz devam ediyor. Arkadaşlar şimdi işinize gücünüze gidin. Gözünüzü seveyim toplanarak bir şey yapamayız. Söz veriyorum çözülecek.”
Bu konuşmanın üzerine tütün satıcıları valilik binası önünden ayrıldı.
Ne olmuştu?
Tütün üreticilerinin yetki belgesi almadan ve bildirimde bulunmadan ticaret yapması 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda yapılan düzenlemeye 1 Temmuz'dan itibaren yasaklandı.
Düzenlemeyle göre tütün üreticileri ve satıcılarının Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yetki belgesi alması istendi. Yasa belgesiz ticaret yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörüyor.
(HA)