Fotoğraf: Sedat Elbasan
Haberin Kürtçesi için tıklayın
İstanbul Taksim’de Cumartesi günü Onur Yürüyüşü’ne yapılan polis saldırısı sırasında AFP fotomuhabiri Bülent Kılıç’ın şiddet kullanılarak gözaltına alınması ve diğer gazetecileri de müdahale edilmesi uluslararası basın ve ifade özgürlüğü kuruluşlarının tepkisine neden oldu.
Avrupa Konseyi’nin Gazeteciliği ve Gazetecilerin Güvenliğini Koruma Platformu ise saldırıya acil duyuru olarak sayfasında yer verdi.
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Program Koordinatörü Renan Akyavaş “Bülent Kılıç'ın Onur Yürüyüşü'nü haber yaparken vahşice gözaltına alınması, polisin orantısız güç kullanımının en açık örneğiydi” dedi.
Polis şiddeti nedeniyle hiçbir gazetecinin güvenliğinin riske atılamayacağını söyleyen Akyavaş Kılıç'la dayanışma içinde olduklarını ifade etti.
Aynı zamanda MLSA’ya da konuşan Akyavaş, “Haber takibi yapan gazetecilerin engellenmesi halkın haber alma hakkının ihlalidir, asla kabul edilemez. Bir genelge ile polis şiddetini aklamaya çalışmak yerine yetkililerin asıl görevi gazetecilerin güvenle haber takibi yapmalarını sağlamaktır” diye konuştu.
RSF: İçişleri şiddeti destekledi
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ise Kılıç’a yönelik şiddete karşı Twitter’dan yaptığı açıklamada “RSF olarak, İçişleri Bakanı Yardımcısı Mehmet Ersoy’un bu şiddeti desteklediği açık olan ‘İzinsiz gösteri sırasında polise direnenleri gözaltına almak zorbalık değildir’ sözleri karşısında öfkeliyiz. Bu şiddet ve cezasızlığın nasıl kural haline geldiğinin örneği” ifadelerini kullandı.
CPJ: Gazetecilerin haber yapma hakkı olduğu kabul edilmeli
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Avrupa ve Orta Asya program koordinatörü Gulnoza Said ise Türkiye makamlarının, Bülent Kılıç’ın gözaltına alınmasına ve maruz kaldığı hayati tehlike arz eden şiddet olaylarına karışan tüm polisleri kapsamlı bir şekilde soruşturması gerektiğini belirtti. Said “Türkiye’deki yetkililer, gazetecilerin sahada haber yapma hakkının olduğunu kabul etmeli ve polislerin gazetecileri taciz etmesini önlemek için somut adımlar atmalıdır” dedi.
Article 19: Polis şiddeti sona ermeli
Article 19’dan Sarah Clarke ise engellenen Onur Yürüyüşü’nde protestoculara ve gazetecilere yönelik polis şiddetinin korkunç olduğunu söyledi.
Clarke “Türkiyeli yetkililer, ülkedeki sivil toplumu boğmak için aşırı şiddet sergiliyor. Barışçıl protestolara yönelik polis şiddeti sona ermeli. Uluslararası toplum, susturulmaya itiraz eden İstanbul’daki protestocuların yanında” dedi.
Gazeteciler bugün üç ilde sokakta
Gazeteciler ve basın meslek örgütleri Onur Yürüyüşü sırasında AFP fotomuhabiri Bülent Kılıç'ın boğazına bastırılarak polis şiddetiyle gözaltına alınmasını ve birçok gazeteciye de gözaltı girişimi yaşanmasını bugün üç ilde protesto edecek.
İstanbul, İzmir ve Ankara Valilikleri önünde gazeteciler birer basın açıklaması yapacak. (HA)