Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Türkiye’nin ‘Terörle Mücadele Yasası (TMK)’ kapsamında yargıladığı 12 gazeteci, Alican Uludağ, Olcay Büyükbaş Akça, Duygu Güvenç, Canan Coşkun, Ali Açar ve Can Uğur, Abdurrahman Gök, Hazal Ocak, İpek Özbey, Vedat Arık ve Can Dündar'ın dosyasını inceledi.
Türkiye’de iktidarın yargı sistemini manipüle ettiğini belirten RSF, bu durumun basın özgürlüğünü baltaladığı konusunda uyarıda bulundu. “Türkiye'de kamu yararına haberler yapan gazeteciler giderek daha çok hapis cezası alma riskini alıyor” dedi.
Gazetecilerin araştırmalarından dolayı sistematik olarak ‘casusluk’, ‘terör propagandası’, ‘hakaret’ veya ‘karalama’ ile suçlandığını, son dönemlerde buna ‘terörle mücadelede rol almış kişilerin kimliğini açıklama’nın da eklendiğini aktaran RSF, “Haber yapan gazeteciler sürekli olarak hapse atılma tehdidi altında” dedi.
"Gar katliamında gizlenen dosya" haberi
Dün İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen eski Cumhuriyet muhabiri Alican Uludağ ve yazı işleri müdürü Olcay Büyükbaş Akça’nın davasını hatırlattı.
RSF “10 Ekim 2015'te Ankara Garı’nda 107 kişinin öldüğü bombalı saldırının önlenememesinde güvenlik güçlerinin ‘ihmalinin’ olduğunu öne süren soruşturma haberleri nedeniyle yargılanıyor.” dedi.
Uludağ ve Akça’nın güvenlik güçlerinin saldırıda kullanılan bombaları yapmak için malzeme arayan bir IŞİD birimini takip etmeyi bıraktıklarını haberleştirdikleri için ‘terörle mücadelede görev almış kişilerin kimliğini açıklamak’la suçlandıklarını ifade etti. Haklarında üç yıla kadar hapis istemi olduğunu yazdı.
Uludağ ve Akça dün görülen duruşmada beraat etti.
"Beraat kararlarına sistematik itirazlar
RSF araştırmasında “Türkiye'de hukukun üstünlüğünün inkarı, gazetecilerin beraat ettiklerinde hiçbir rahatlama elde edemeyecekleri noktaya ulaştı. Çünkü savcılık her zaman beraatlere itiraz ediyor ve bir üst mahkemenin onları mahkum etmesini sağlamak için elinden geleni yapıyor” diye yazdı.
Bu durumun daha önce Uludağ'ın ve Duygu Güvenç'in başına geldiğini duyurdu. ABD'li rahip Andrew Bronson'ın Ekim 2019'da serbest bırakılması sonrası açılan davayı hatırlattı. Rahibin serbest bırakılmasını 'politik' olarak nitelendirdikleri için 'TCK 301'den (Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama)' yargılanan ve beraat eden gazetecilerin dosyasını savcının temyiz ettiğini, sonrasında ise hapis cezası talep ettiği bilgisini paylaştı.
Uludağ ve Güvenç’in beraat ettikleri davanın temyiz duruşması önümüzdeki aylarda görülecek.
Gazetecilere Belkin Elvan davası
RSF araştırmasında Canan Coşkun, Ali Açar ve Can Uğur’un yargılandığı dosyaya da yer verdi.
Gazetecilerin Gezi Parkı'ndaki hükümet karşıtı protestolar sırasında Berkin Elvan'ı öldüren gaz fişeğini ateşlediğinden şüphelenilen çevik kuvvet polisinin haberini yaptıklarını için yargılandıkları bilgisini paylaştı. 8 Haziran'da görülen son duruşmada savcının gazetecilerin üçer yılla cezalandırılmasını istediğini kaydetti.
Kurkut’un vurulma anını çeken gazeteciye dava
RSF, Diyarbakır'da 2017 Newroz’unda polis tarafından öldürülen Kemal Kurkut'un vurulma anını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök'ün yargılanmasını da ‘Terörle Mücadele Yasası (TMK)’ kapsamında yargılanan gazetecilere örnek gösterdi.
Gök’ün 27 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı. RSF, PKK üyesi olmakla suçlanan ve ‘propaganda’ yaptığını ileri sürülen Gök’ün 30 Eylül'de Diyarbakır’da yeniden hakim karşısına çıkacağı bilgisini paylaştı.
Gazetecilere 'Fahrettin Altun' yargılaması
RSF araştırmasında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’la bir haber nedeniyle Cumhuriyet'ten Hazal Ocak, İpek Özbey, Vedat Arık ile Olcay Büyükbaş Akça’ya açılan davayı da hatırlattı ve “Gazeteciler terörle ilgisi olmayan bir haber yüzünden üç yıl hapis cezasıyla karşı karşıya” dedi.
RSF ayrıca, Can Dündar'ın yargılandığı dosyalara atıf yaparak bunlar için “yargısal intikamını alma” dedi. Bunun için de “Sürgüne kadar takip” başlığını kullandı.
Türkiye, RSF'nin 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 153. sırada yer alıyor. (HA)