Fotoğraf: M. Magunia / DW / Flickr
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) , 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, #HoldTheLine Grubu ile birlikte, Filipinler’de ömür boyu hapisle yargılanan gazeteci Maria Ressa’ya yönelik suçlamaların düşürülmesi için bir imza ve video kampanyası başlattı.
Dünyada gazetecilik hakları için mücadele eden 80 kadar kuruluşun dahil olduğu #HoldTheLine Grubu’na, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Uluslararası Gazeteciler Merkezi (ICFJ) ve RSF öncülük ediyor.
Maria Ressa ve kurucusu olduğu Rappler sitesine yönelik yargı tacizinin sonlandırılması için başlatılan kampanyada, şimdiden yüzlerce katılımcı destek videoları paylaştı. Kampanyaya destek verenler arasında, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve Güney Afrikalı avukat Navi Pillay, Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Joseph Stiglitz, Çinli muhalif Wu’er Kaixi, Mısır’da bir süre tutuklanan Avustralyalı gazeteci Peter Greste ve Guardian gazetesi yazı işleri müdürü Katharine Viner de bulunuyor. Dileyen herkes kampanya destek için site üzerinden videosunu yükleyebilir.
Fransa merkezli BETC Reklam Ajansı’nın geliştirdiği yenilikçi web tasarımı, Filipinler hükümeti Ressa’ya yönelik baskılara son verinceye dek bu içerikleri döndürmeyi sağlıyor.
Deloire: Sadece gazeteciliğe değil demokrasiye de saldırı
Konuyla ilgili konuşan RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, “Duterte rejiminin Maria Ressa'ya yönelik acımasız saldırıları, sadece gazeteciliğe değil demokrasiye yönelik de saldırılardır. RSF olarak, bu yürekli gazeteciyle dayanışma içinde olmaktan gurur duyuyoruz. Bundan böyle de, artan ömür boyu hapis tehdidi karşısında ona hayati önemde bir koruma sayılabilecek uluslararası kamuoyu desteği için çağrı yapıyoruz” dedi.
Maria Ressa hakkında
Maria Ressa hakkında bugüne kadar dokuz dava açıldı, son iki yılda hakkında 10 yakalama kararı düzenlendi. Sitede yer verilen haberler nedeniyle “İnternet yoluyla iftira” suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Ressa, birinde Haziran 2020’de altı yıl hapisle cezalandırıldı. Temyiz Mahkemesi cezayı bozmazsa gazeteci, diğer dosyalarında da mahkum edilmesi halinde, hayatını mahpusluk altında geçirebilir. Filipinler, 180 ülkeli RSF Endeksi’nde 138. Sırada gösteriliyor.
Maria Ressa, cesur gazeteciliği ve medya özgürlüğüne güç veren tavrı nedeniyle TIME Dergisi’nin “2018 Yılının Kişisi” seçildikten sonra, bu yıl da UNESCO / Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü’ne hak kazandı. (HA)