Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla 27 Nisan’da yayınlanan genelgeyi gerekçe gösteren polisler, 1 Mayıs eylemlerinde gazetecilerin görüntü çekmesine engel oldu.
TIKLAYIN - "Gazeteciler polisin suçunu görüntülemesin istiyorlar"
TIKLAYIN - Emniyet eylemlerde 'ses ve görüntü kaydı' alınmasını yasakladı
Polis Vazife ve Salȃhiyet Kanunu’na aykırı bir şekilde ‘dağılma uyarısı’ yapmadan 1 Mayıs eylemcilerine müdahale eden polis İstanbul’da Taksim'e çıkmak isteyen eylemcilerin haber takibini yapan Artı TV muhabiri Sultan Eylem Keleş’in çalışmasına engel oldu.
Keleş, polis şiddetini haberleştirirken bir polisin genelgeyi hatırlatarak gazeteciyi alandan uzaklaştırdı.
Görüntü almaya çalışan Keleş'in ''Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz'' şeklindeki itirazı üzerine polisler ''Burası bizim güvenli alanımız, genelge talimatı geldi'' dedi.
Yol TV muhabirine fiziksel müdahale
Yol TV muhabiri Özge Uyanık ise Ankara’daki eylemleri takip ederken polisin fiziki saldırısına uğradı.
Polis Uyanık'ı "Çekim yapmıyorsunuz" diye engellemek istedi. "Neye göre?" diye soran Uyanık'a polis memuru, "Daha dün genelge yayınlandı" cevabı verdi.
Uyanık basın kartını göstermesine rağmen polis, Uyanık'ın telefonunu yere attı ve çektiği videoyu silmeye çalıştı.
Ankara’da 'genelge'yi gerekçe gösteren polis #1Mayıs eylemlerini görüntüleyen Yol TV muhabiri Özge Uyanık'ın telefonunu yere atıp üzerine bastı pic.twitter.com/nFLdNpwJeF
— Yol TV (@YolTV) May 1, 2021
Basın örgütlerinden tepki geldi
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, gazetecilerden gelen görüntüler üzerine “Yüzlerce haberci basın kartından mahrumken şimdi de genelgeyle, alanlarda polis müdahalelerini görüntüleme yasağı ile karşı karşıya. Gazeteci ‘kamu yararı’ ve ‘suç’ olduğu müddetçe her şeyi görüntüler. Bu antidemokratik genelge geri çekilmelidir!” dedi.
RSF temsilcisi @ErolOnderoglu: Yüzlerce haberci basın kartından mahrumken şimdi de genelgeyle, alanlarda polis müdahalelerini görüntüleme yasağı ile karşı karşıya. Gazeteci ‘kamu yararı’ ve ‘suç’ olduğu müddetçe herşeyi görüntüler. Bu antidemokratik genelge geri çekilmelidir! pic.twitter.com/i4mFuc9fmD
— RSF Türkçe (@RSF_tr) May 1, 2021
DİSK Basın-İş ise duruma "1 Mayıs'ta çekim yapan gazeteci arkadaşlarımız polis tarafından engelleniyor, üyemiz Sultan Eylem Keleş'in ‘'Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz’ itirazı üzerine polisler ‘Genelge talimatı var’ dedi. Tekrar ediyoruz; Emniyet'in genelgesiyle gazetecilik faaliyeti engellenemez!" mesajıyla tepki gösterdi.
1 Mayıs'ta çekim yapan gazeteci arkadaşlarımız polis tarafından engelleniyor, üyemiz Sultan Eylem Keleş'in ''Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz'' itirazı üzerine polisler ''Genelge talimatı var'' dedi. Tekrar ediyoruz; Emniyet'in genelgesiyle gazetecilik faaliyeti engellenemez! pic.twitter.com/pGhlK7bxs2
— DİSK Basın-İş (@Disk_Basin_is) May 1, 2021
Türkiye Gazeteciler Sendikası da "Emniyet'in görüntü yasağı yok hükmündedir. Polis, sahada işini yapan muhabiri engelleyemez. Halkın haber alma hakkını ve can güvenliğini tehdit eden, sokakta işkencenin önünü açmak için çıkartılmış bu genelgeyi tanımıyoruz" açıklaması yaptı.
Emniyet'in görüntü yasağı yok hükmündedir. Polis, sahada işini yapan muhabiri engelleyemez. Halkın haber alma hakkını ve can güvenliğini tehdit eden, sokakta işkencenin önünü açmak için çıkartılmış bu genelgeyi tanımıyoruz. #GazetecilikEngellenemez pic.twitter.com/pGfd8y2PLw
— Gazeteciler Sendikası (@TGS_org_tr) May 1, 2021
Emniyet’in ‘polisleri’ koruma genelgesi
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş 27 Nisan’da yayınladığı bir genelgeyle toplumsal ve adli olaylarda görüntü ve ses kaydının alınmasını yasakladı.
Genelge polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılmasına olanak tanıyor, şüphelenilen kişilere müdahale edilmesine izin veriyor.
Görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının gerekçe gösterildiği genelgede bu durumun “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” savunuluyor. (HA)