Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri gerekçe gösterilerek 1137 gün cezaevinde tutulduktan sonra tahliye edilen gazeteci İdris Sayılğan hakkında cezaevindeyken açılan “terör örgütü propagandası” davası sonuçlandı.
Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Sayılğan 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
TIKLAYIN - Sayılğan: Koğuştaki Buzdolabında Haberim Asılıydı
TIKLAYIN - Savcı Gazeteci Sayılğan'a Aynı Suçtan İkinci Kez Ceza İstedi
Sayılğan duruşmaya katılmazken, Sayılğan’ın savunmanlığını üstlenen avukat Erselan Aktan Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katıldı.
Aktan, “İdris Sayılğan hakkında pek çok soruşturma açıldı, iddianame hazırlandı. Bu yargılamaya konu olan iddianamede isnat edilen suçlamaların birebir aynısı, başka bir iddianamede, Muş’ta görülen 2017/242 esas sayılı dosyada mevcut. Dolayısıyla mükerrer bir yargılama söz konusu” dedi.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı için süre isteyen avukatın talebi mahkeme tarafından reddedildi ve esasa yönelik savunmaya geçildi.
Avukatı Yargıyat kararlarını hatırlattı
Sayılğan’ın avukatı Aktan savunmasında iddianameye konu haber ve sosyal medya paylaşımlarını tekrar okudu ve heyete Yargıtay’ın haber yazımı için çizdiği yasal çerçeveyi hatırlattı.
Aktan “Sayılğan’ın yaptığı haberler, Yargıtay’ın belirlediği kıstasların tamamını ihtiva ediyor. Bu kıstaslardan özellikle ‘kamunun yüksek yararı ilkesini’ hatırlatmak isteriz” dedi.
İddianamenin reddedilmesi gerekiyordu
Aktan “Sayılğan, ülkenin gündeminde olan toplumsal olayları takip etmiş ve atıf yapılan kıstaslara uygun bir şekilde kamuoyunun dikkatine sunmuştur. Söz konusu toplumsal olaylar anaakım medya kurumları tarafından da benzer şekillerde işlenmiş, haberleştirilmiştir. Bu haberler için anaakım basın kuruluşları hakkında soruşturmalar açılmamıştır, açılmaması da gerekir. Aynı şekilde gazeteci Sayılğan hakkında da açılmaması, iddianamenin bu ve mükerrer olan yönleri dikkate alınarak reddedilmesi gerekiyordu” diye konuştu.
Aktan’ın savunmasının ardından duruşmaya ara veren mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme Sayılğan’a “Zincirleme bir şekilde örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 4 yıl hapis cezası verdi.
Ne olmuştu?
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) muhabiri olan İdris Sayılğan, 24 Ekim 2016'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Trabzon Cezaevi'ne gönderildi.
Gazeteci hakkında hazırlanan iddianamede suçlamalara kanıt olarak yalnızca yaptığı haberler ve haber kaynaklarıyla yaptığı konuşmaların yazıya dökülmüş kayıtları bulunuyordu.
25 Ocak 2019’da Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 8 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sayılğan cezaevindeyken hakkında bu sefer “örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle yeni bir iddianame hazırlandı.
Üç yılı aşkın tutukluluğun ardından 27 Kasım 2019'de Erzurum Bölge Adliyesi 2. Ceza Dairesi yapılan istinaf incelemesi sonrasında Sayılğan'ı tahliye edildi.
Tahliye edildikten sonra Mezopotamya Ajansı’nda muhabir olarak çalışmaya başlayan Sayılğan Mart 2020’de mültecilerin Edirne’den Yunanistan’a geçişlerini görüntülemek için gittiği bu şehirde haber takibi yaparken “askeri yasak bölgeye” girdiği için tutuklandı.
Bir gün sonra ise Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, avukatların itirazı üzerine Sayılğan hakkında tahliye kararı verdi.
Kaynak: MA ve MLSA
(HA)