Fotoğraf: Cargill İşçi Komitesi / Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Bursa Orhangazi'deki Cargill Fabrikası'nda çalışırken Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçiler eylemlerinin 1000’inci gününde Tarım ve Orman Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmak istedi. Bakanlığa gitmeye hazırlanan işçilere polis Tek Gıda-İş Sendikası binası önünde engel oldu.
Alana Çevik Kuvvet de sevk edildi. Polis, işçilerin Bakanlık önünde eylem yapmalarına ‘pandemi’ gerekçesiyle izin vermeyeceklerini söyledi.
Sendika binası önünde ablukaya alınan işçiler, talepleri karşılanmadan direnişten vazgeçmeyeceklerini belirterek, direniş kararı aldı. İşçilere destek vermek isteyen demokratik kitle örgütü üyeleri de polis tarafından uzaklaştırıldı. Polis, işçilere sık sık açıklama yaparak, dağılma çağrısında bulundu.
Karlıkaya: Gerekirse Ankara soğuğunda kaldırımda oturacağız
Burada bir basın açıklaması yapan Tek Gıda-İş Örgütlenme Sorumlusu Suat Karlıkaya, polisin Bakanlık önüne gitmelerine izin vermediğini, sendika önünde açıklama yapılmasını istediğini ifade etti.
Karlıkaya “Biz Tarım Bakanlığı önünde açıklama yapamayacaksak burada yapmamızın anlamı yok. Biz Bakanlık önünde açıklama yapana kadar buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz. Ama işçilere destek için gelen arkadaşlardan gitmelerini istiyoruz” dedi.
Cargill’in işçilerin işe iade edilmeleri önünde mahkeme kararını uygulamayı reddettiğini söyleyen Karlıkaya “İşçilerin işe iade talepleri karşılanana kadar direnişimiz devam edecek. Salgın nedeniyle Bakanlık önünde açıklama yapmamızı engelliyorlar. Biz haklıyız, hakkımızı alana kadar devam edeceğiz. Bu geceyi burada dışarıda geçireceğiz, gerekirse Ankara soğuğunda kaldırımda oturacağız. Onurumuz için direniyoruz ve direnmekten vazgeçmeyeceğiz" dedi.
İşçiler, açıklamanın ardından sendika binası önündeki bekleyişini sürdürüyor.
Ne olmuştu?
Bursa Orhangazi’de 1999'da nişasta bazlı şeker ve hayvan yemi üretmeye başlayan ABD menşeili gıda şirketi Cargill’de Tekgıda-İş sendikasına üye olan 14 işçi 17 Nisan 2018'de işten çıkartıldı.
Firma, nişasta bazlı şeker kotasının düşürülmesi üzerine personel azaltımına gideceğini söyleyerek işçileri işten çıkardı. Ancak asıl neden sendikaydı.
İşçiler açtıkları işe iade davasını kazandı ancak şirket kararı temyize götürdü. İstinaf Mahkemesi de işe iade kararı verdi. Aynı zamanda sendikalaşmayı engellediği için Cargill yönetimi sendikal tazminata mahkûm edildi. Fakat aradan geçen sürede işçiler mahkeme kararlarına rağmen işe iade edilmedi.
İşçiler bunun üzerine direnişe geçti. İki buçuk yıl kadar Cargill Genel Merkezi önünde eylem yapan işçiler daha sonra mücadelerini büyüttü. İşçiler her hafta pazartesi günü Cargill'in iş yaptığı firmaların önünde basın açıklaması yaptı. Eylem takvimlerini noktalayan işçiler bu kapsamda 1 Ekim’den itibaren Bursa’daki direniş alanına döndü.
Cargill hakkında |
ABD, Minnesota merkezli küresel gıda şirketi Cargill, 1865’te kuruldu. Bugün ABD’nin hasılatı en yüksek şirketi. Gıda, tarım, finans ve endüstriyel ürün sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Cargill Türkiye de faaliyetlerine 1960 yılında yerli ortaklık ile başladı, 1986 yılından itibaren kendi adıyla devam etti. Bugün İstanbul, Bursa, Adana, Ankara, Balıkesir, Kocaeli ve İzmir’de 600’den fazla çalışanı var. Cargill’in Türkiye’deki faaliyetleri şöyle: Nişasta ve tatlandırıcı üretimi ve satışı; Yenilebilir bitkisel yağ üretimi ve satışı; Oleo-kimyasal ve bio-endüstriyel ürünlerin üretimi ve satışı; Kakao ve çikolata ürünleri satışı; Kıvam verici çözüm ürünlerinin satışı; Hayvan beslenmesine ait premiks, temel karışım ve özel ürünlerin üretim ve satışı. GDO’lu tohum başta olmak üzere tarımda birçok tartışmalı uygulamaya imza atan gıda tekeli, “dünyanın besin ihtiyacını karşıladıklarını” ileri sürüyor. |
(HA)