Fotoğraf: Soeren Stache / DPA
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Die Welt gazetesinin eski Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel'in “örgüt propagandası” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamalarıyla yargılandığı davanın sekizinci duruşması İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
24 Haziran’da görülen son duruşmada savcı Yücel’in 15 yıl 3 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmiş, mahkeme ara kararında dosyanın tekrar incelenmesine karar vererek davayı bugüne bırakmıştı.
TIKLAYIN - Deniz Yücel dosyasını mahkeme tekrar inceleyecek
Bugün görlen duruşmaya Yücel katılmazken avukatı Veysel Ok hazır bulundu. Duruşmayı ayrıca Almanya Konsolosluğu yetkilileri ile Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da izledi.
Savcı, gazeteci Yücel’in “örgüt propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamalarından cezalandırılmasına yönelik mütalaasını tekrar ederken, avukat Ok mahkemenin Anayasa Mahkemesi kararına uymasını ve beraat kararı verilmesini istedi.
Kararını açıklayan mahkeme, Deniz Yücel’in “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasından beraatine, hükmederken, basın yayın yoluyla “PKK/KCK silahlı terör örgütünün propagandasını yaptığı” gerekçesiyle 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdı.
Mahkeme ayrıca, gazeteci Deniz Yücel hakkında 2016’daDie Welt’te yayınlanan iki yazısı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ve TCK’nın 301. maddesinde düzenlenen “Türkiye Cumhuriyet Devletini, hükümetini, yargı organlarını ve devletin emniyet teşkilatını aşağılama” suçları uyarınca suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı vermişti
Cezaevindeyken Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunan Yücel'in başvurusunu 28 Haziran 2019'da karara bağlayan yüksek mahkeme Yücel'in "terör örgütü propagandası" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamalarıyla tutuklu kaldığı bir yıllık süreyi hak ihlali saymıştı.
Kişi hürriyeti ve güvenliği ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar veren yüksek mahkeme ayrıca Yücel'in PKK yöneticilerinden Cemil Bayık'la röportaj yapması gazetecilik faaliyeti kapsamında olduğuna karar vermiş ve Yücel'e 25 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti.
Yücel'in tutuklanmasına gerekçe gösterilen diğer yazılarının da politik eleştiri niteliğinde ve dolayısıyla ifade özgürlüğünün güvencesi altında olduğu belirtilen kararda, bu yazıların suç işlendiğini gösteren kuvvetli belirti taşıdığının mümkün olmadığı ifade edilmişti.
TIKLAYIN - AYM: Deniz Yücel'in Tutukluluğu "Hak İhlali"
Ne olmuştu?Die Welt Türkiye muhabiri olan Deniz Yücel, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresinin RedHack tarafından hacklenmesine ilişkin kaleme aldığı haberiyle ilgili soruşturma ekiplerine ifade vermek üzere 14 Şubat'ta İstanbul'da gözaltına alındı. "Örgüt propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla sevk edildiği mahkemece 27 Şubat 2017'de tutuklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili “Bütün bu olayların nedeni meğerse bu teröristmiş. Bu adam terörist, gazeteci değil ve Alman yönetimi ne yazık ki, benim bakanlarımı böyle bir teröristle aynı teraziye oturtuyor. Sıkıntı burada. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bana 'Serbest bırakırsanız memnun oluruz' dedi. Dedim ki o gazeteci değil terörist. Deniz Yücel bir ay Almanya Başkonsolosluğu'nda saklandı. Bu adam terörist, gazeteci değil” açıklaması yaptı. Yücel ile aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan gazeteciler Diken internet sitesi editörü Tunca Öğreten, Dicle Haber (DİHABER) Diyarbakır Büro Şefi - editör Ömer Çelik ve BirGün Gazetesi İdari Sorumlusu Mahir Kanaat ile gözaltına alınan DİHA muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü E. S. ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan hakkında hazırlanan iddianameye Yücel dahil edilmedi. Diğer tutuklulardan Çelik ilk duruşmada, Kanaat ile Tunca ikinci duruşmada tahliye edildi. Silivri Cezaevi'nde 354 gün tutuklu kalan Yücel, iddianamesinin hazırlandığı 16 Şubat 2018'de tahliye edildi. Tutuklu bulunduğu dönemde cezaevinden Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulunan Yücel'in dosyasını olaydan iki yıl sonra 28 Haziran 2019'de incelendi. AYM, Yücel'in tutuklu kaldığı bir yıllık süreyi hak ihlali saydı ve 25 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ama yerel mahkeme Yücel’in Berlin’de alınan ifadesinin beklenmesine karar verdi. 13 Şubat’a görülen duruşmada savcı, esasa ilişkin mütalaasını verdi. Yücel'in 15 yıl 3 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep eden savcı, Yücel'in 2016'da Welt gazetesinde yayımlanan çeşitli yazılarında PKK/KCK propagandası yaptığını öne sürdü. TIKLAYIN - Gazeteci Deniz Yücel Tahliye Edildi TIKLAYIN - Gazeteci Deniz Yücel Hakkındaki İddianame Kabul Edildi |
(HA)