Fotoğraf: Tansel Parlak / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Gazeteci yazar Ahmet Altan 1138 gün hapishanede tutulduktan sonra 4 Kasım’da tahliye edilmesinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tahliyeye yönelik itiraz talebi ve İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nin (ACM) kararıyla tekrar tutuklandı.
TIKLAYIN - Ahmet Altan Tutuklandı
Dün akşam saatlerinde hakkında yakalama kararı çıkartılan Altan hakkında verilen karar Avrupa Birliği ile uluslararası ifade özgürlüğü ve düşünce kuruluşları karar tepki gösterdi.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Servisi'nden yapılan açıklamada, siyasi müdahalelerin Türkiye yargısına zarar verdiği ifade edildi. Sınır Tanımaya Gazeteciler Örgütü (RSF) “Hakim, Ahmet Altan'ın serbest bırakılmasından yalnızca bir hafta sonra tutuklanmasını emretti” derken, Article 19” Ahmet Altan bir haftalık özgürlükten sonra tekrar tutuklandı” dedi.
AB: Yargı sisteminin güvenilirliğini zedeliyor
AB'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Türkiye'de pek çok gazeteci ve medya kuruluşu temsilcisi gibi tutuklu yargılanan gazeteci Ahmet Altan, serbest bırakılmasından bir hafta sonra, kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle tekrar tutuklandı. Bazı medya kuruluşları bu konuda haber yaptığı sırada karar henüz alınmamıştı.
"Ahmet Altan'ın tutuklanması için inandırıcı bir gerekçenin olmamasına rağmen yeniden tutuklanması, mahkemenin kendisini serbest bırakma kararınına rağmen davaya siyasi müdahalenin yüksek seviyede olması Türkiye'nin yargı sisteminin güvenilirliğini daha da zedeliyor. Bu müdahalelerin artık durması gerekiyor.
"Medya ve ifade özgürlüğü işleyen bir demokrasinin anahtarıdır. AB, Türkiye'de hapsedilen çok sayıda gazetecinin basın özgürlüğünün sürekli aşınmasına karşı olan muhalefetini dile getirdi. Gazeteciler işlerini yapmak zorundalar, hapse girmek değil."
RSF: Yargı sisteminin parodisi
RSF’den yapılan açıklamada “Ahmet Altan'ın tahliyesinin iptal edilme kararını kınıyoruz” denilerek şöyle devam edildi:
“Bu, şu anda Türkiye'de yargı sisteminin parodisini ortaya çıkaran trajik bir olay. Serbest bırakılmasından bir hafta sonra, Ahmet Altan cezaevine geri gönderilecek.
“Altan, aleyhindeki suçlamalar hakkında hiçbir kanıt olmadan, üç yıldan fazla bir süre hapis yattı. Alınan bu karar, Türk gazetecilerden birine karşı inanılmaz bir acımasızlığa dikkat çekiyor.”
Article 19: Dava güvenilir bir delilden yoksun
Article 19 da Ahmet Altan’ın adli kontrolüne rağmen kaçma riski olduğu gerekçesiyle yeniden tutuklanmaya çalışıldığını yazarak avukat Figen Çalıkuşu’na mahkeme başkanının kararı vermemesini eleştirdi.
Article 19 İcra Direktörü Thomas Hughes şunları söyledi:
“Serbest bırakıldıktan bir hafta sonra onu tekrar tutuklamak, psikolojik işkence anlamına geliyor. Bu da yetmezmiş gibi avukatına tutuklanıp tutuklanmayacağını söylemeyi reddettiler.
“Altan aleyhindeki terör suçlamaları her zaman politik oldu ve dava güvenilir bir delilden bile yoksun. Türk makamları, Altan'a uygulanan bu acımasız adli tacizini derhal durdurmalıdır."
Savcılık tahliyeden 2 gün sonra itiraz etmişti
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” suçundan 10 yıl 6 ay ceza alan Ahmet Altan'ın tahliyesine yönelik mahkeme kararına, Altan’ın tahliyesinden iki gün sonra, 6 Kasım günü itiraz etmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ahmet Altan hakkında, bir üst mahkeme olan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu.
İtirazı değerlendiren üst mahkeme, sanık Altan hakkında, "Kaçma şüphesi, suçunun yasada belirtilen katalog suçlardan olması, konumu, sıfatı, eylemlerindeki yoğunluk, aldığı ceza miktarı, tutuklu kaldığı süre, eylemlerinin uzun süreye yayılmış olmasını dikkate alarak adli kontrol tedbirlerinin, harici davranışları da gözetilerek amaca hizmet etmediği" gerekçeleriyle, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 98 ve 100. maddeleri kapsamında, tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.
Ne olmuştu?
Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından, 4 Kasım Pazartesi günü yapılan yeniden yargılamada Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak hakkında tahliye, Mehmet Altan hakkında beraat kararı verildi.
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Ahmet Altan’a “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” suçlamasıyla 10 yıl 6 ay, Nazlı Ilıcak’a da aynı suçlamayla 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak için suçun niteliği ve tutuklulukta geçirdikleri süre gözetilerek adli kontrolle tahliyelerine karar verildi.
TIKLAYIN - Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’a Tahliye, Mehmet Altan’a Beraat
TIKLAYIN - Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak Cezaevinden Çıktı
(HA)