Barış bildirisi imzacısı Yrd. Doç. Dr. Fatma Işık Gürleyen’in “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında avukatının istinabe talebi reddedildi.
28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) görülen duruşmada Gürleyen’in Almanya’da öğretim görevlisi olarak çalıştığını ve orada ikamet ettiğini belirten avukat Arif Ali Cangı, müvekkilinin ifadesinin istinabe yoluyla alınmasını talep etti.
Mahkeme, “Almanya’nın terör örgütü propagandası yapma suçlarında istinabe kabul etmediği, bu nedenle yazılacak istinabe talebinin işlemsiz iade edileceği” gerekçesiyle talebin reddine karar verdi.
Sanık müdafine müvekkilini bir sonraki celsede hazır bulundurması yönünde ihtarda bulunan mahkeme, duruşmayı 22 Ekim’e bıraktı.
İstinabe talebini ABD geri çevirmişti
Barış için akademisyenler hakkında açılan davalar kapsamında yurtdışında yaşayan veya görev yapan akademisyenler için istinabe yoluyla savunmanın alınması talepleri duruşmalar esnasında birçok kez dile getirildi.
İstinabe talebi, mahkemeler tarafından çoğunlukla kabul edilse de talebin reddine karar verip sanık hakkında yakalama emri çıkaran veya sanığın Türkiye’ye döneceği tarihe göre duruşmayı erteleyen mahkemeler de oldu.
İki yıldır süren akademisyen yargılamaları esnasında istinabe talebi sadece bir kez ABD tarafından reddedildi. 27. ACM heyetinin Doç. Dr. Baki Tezcan’ın avukatının talebini kabul etmesiyle ABD ile istinabe işlemleri başlatıldı.
ABD Adalet Bakanlığı Türkiye’ye verdiği yanıtta “eylemi temel hak ve hürriyetlerden olan ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdiğini” belirterek, suçlamaya dair somut deliller sunulmadığı takdirde savunma alamayacağını yazdı.
TIKLAYIN - ABD Barış Bildirisine "İfade Özgürlüğü" Dedi, Savunma Almayı Reddetti
İstinabe nedir?
İstinabe bir yargı çevresindeki mahkemenin, başka bir yargı çevresindeki mahkemeden kendi adına bir yargısal iş ve işlemi yerine getirmesini talep etmesi anlamına geliyor.
Görülmekte olan davanın taraflarından birinin başka bir yargı çevresi içinde bulunduğu durumlarda mahkemelerin geçici bir şekilde birbirleri adına yetki kullanarak yargısal iş ve işlem yapmaları söz konusu olabiliyor.
Mahkemelerin yargısal iş ve işlemlerin yerine getirilmesi için birbirlerinden hukuki yardım istemesi işlemi “istinabe” adıyla tanımlanıyor. (TP)