Barış İçin Akademisyenlerin "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde devam etti.
Bugün 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. S.P.'nin dördüncü; 13. ACM'de Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu'nun birinci, Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yılmaz Turgut'un ikinci, Kırıkkale Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Fuat Özdinç'in 11., Işık Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Emin Karaaslan'ın üçüncü duruşmaları görüldü.
Ayrıca, 37. ACM'de istinabe yoluyla ifadesi alınması beklenen Bilgi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Bülent Somay'ın da 20 Ekim'de görülecek üçüncü duruşmasından önce Türkiye'ye geldiği gerekçesiyle celse arasında savunması alındı.
13. ACM'de görülen duruşmaların üçünde mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) barış için akademisyenler dosyalarında vereceği kararın beklenmesine hükmederek duruşmaları erteledi. AYM'ye yapılan başvurunun sonucunun beklenmesine geçtiğimiz hafta 36. ACM de karar vermişti. Böylece iki mahkeme bu doğrultuda karar almış oldu.
TIKLAYIN - AYM, Barış Akademisyenleri İle İlgili Görüşmeyi Erteledi
37. ACM'de görülen duruşmalarda savcı, sanıkların Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 maddesine göre cezalandırılmalarını istediği esas hakkında mütalaasını açıkladı. Duruşmalar ertelendi.
13. ACM
Mahkeme başkanı: Ali Günay - Üyeler: Sümeyye Gözde Tekin, Harun Bayram - Savcı: Abdullah Gül.
1. duruşma
Kuvvet İhsan Lordoğlu iddianamenin kendisine tebliğ edilmediğini belirterek savunmasını hazırlayamadığını söyledi.
Müvekkili hakkında derhal beraat kararı verilmesi talebinde bulunan avukat Kürşat Bafra, talebin uygun görülmemesi halinde müvekkilinin savunması alındıktan sonra beyanlarını sunacağını söyledi.
Mahkeme, derhal beraat talebinin reddine ve sanığa iddianamenin elden tebliği ile savunmasını hazırlamak üzere gelecek celseye kadar süre verilmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 13 Kasım'da görülecek.
2. duruşma
Fuat Özdinç ve avukatı Meriç Eyüboğlu duruşmada hazır bulundu.
Eyüboğlu savunmasında AYM'nin barış için akademisyenler dosyalarını görüştüğünü belirterek mahkemeden çıkacak kararın beklenmesini talep etti. Eyüboğlu, 36. ACM'de de AYM kararının "esası etkileyeceği" gerekçesiyle beklenmesine karar verildiğini mahkemeye hatırlattı.
Ara mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, "sanığın da içinde olduğu bildiriye ilişkin bir kısım akademisyen hakkında ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirme yapıp karar verecek olması nedeniyle dosyayla bağlantılı bulunan" AYM kararının beklenmesini istedi.
Mahkeme, "devam eden yargılamayı etkileyecek olması nedeniyle" AYM'ye yapılan başvuru sonucunun beklenmesine karar vererek duruşmayı 13 Kasım'a bıraktı.
3. duruşma
Mehmet Emin Karaaslan yurtdışında olduğu için duruşmaya katılamadı. Avukatı Meriç Eyüboğlu, AYM kararının beklenmesi talebine ek olarak müvekkilinin savunmasının istinabe yoluyla alınması talebini sundu.
Mahkeme, istinabe talebinin bu aşamada reddi ile AYM kararının beklenmesine hükmederek duruşmayı 13 Kasım'a erteledi.
4. duruşma
Yılmaz Turgut ve avukatı Ronay zeybek duruşmaya Diyarbakır’dan SEGBİS yoluyla bağlandı.
Avukat Zeybek savunmasında müvekkili hakkında aynı suçlamayla ilgili başka bir dosyada Diyarbakır Cumhuriyet Başvacılığı'nın takipsizlik kararı verdiğini belirterek kararın dosyaya celbini istedi.
Mahkeme, soruşturma dosyasının bir örneğinin istenilmesine ve AYM kararının bu dosyada da beklenmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 13 Kasım'da.
37. ACM
Mahkeme başkanı: Akın Gürlek - Üyeler: Ferhat Gülbağça, Erol Güngör - Savcı: Alaattin Çolak.
1. duruşma
Duruşmada hazır bulunan akademisyen S.P. mahkemeye sözlü ve yazılı olarak sunduğu savunmasında suçlamaları reddederek beraatine karar verilmesini istedi.
Avukatı Meriç Eyüboğlu'nun kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini sunmasının ardından duruşma savcısı esas hakkında mütalaasını açıklayarak sanığın TMK 7/2 maddesinin 1. ve 2. cümleleri gereğince cezalandırılmasını istedi.
Terörle Mücadele Kanunu 7/2Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. |
Mahkeme, avukatın kovuşturmanın genişletilmesine yönelik taleplerini "yargılamaya bir katkı sağlamayacağı" gerekçesiyle reddetti. Esasa karşı savunmalarını yapmaları için sanık ve müdafine son kez süre veren mahkeme, tekrar süre verilmeyeceğini ihtar etti.
Bir sonraki duruşma 3 Ekim'de görülecek.
2. duruşma
Bülent Somay savunmasını yaptı.
TIKLAYIN - Bülent Somay'ın Beyanı
Avukatı Ayşen Funda Ata, müvekkilinin derhal beraatine karar verilmesini istedi. Ayrıca kovuşturmanın genişletilmesine yönelik taleplerini de sunan Ata, müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını istedi.
Duruşma savcısı ceza istediği mütalaasını tekrarladı.
Mahkeme, kovuşturmanın genişletilmesi ve derhal beraat taleplerini reddederek esasa karşı savunmalarını yapmaları için sanık ve müdafine son kez süre verdiğni ihtar etti.
Sanığın vareste tutulması talebini kabul ederek duruşmayı 20 Ekim'e bıraktı.
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 26 Haziran 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 634 oldu. 142 akademisyen 1’er yıl 3’er ay; 18 akademisyen 1'er yıl 10'ar ay 15'er gün; 8 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay; 2 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay 22'şer gün; 17 akademisyen 2 yıl 3 ay; 7 akademisyen 2 yıl 6 ay; 5 akademisyene 2 yıl 1 ay; 1 akademisyen 3 yıl olmak üzere davası sonuçlanan toplam 200 akademisyenin tamamı hapis cezasına mahkum oldu. 36 kişinin cezası ertelenmedi200 kişi içerisinden 29 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için (CMK md. 286), 7 kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 36 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi. İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden mahkumiyet kararlarından cezası onanan Prof. Dr. Füsun Üstel 8 Mayıs'ta cezaevine girdi. Cezası ertelenmeyen akademisyenlerin isimleri şöyle: Ayşe Erzan, Özdemir Aktan, Nesrin Sungur Çakmak, Füsun Üstel, Büşra Ersanlı, Lütfiye Bozdağ, Şebnem Korur Fincancı, Özgür Müftüoğlu, Yonca Demir, Gençay Gürsoy, M.A., Alper Akyüz, Ahmet Bekmen, Nihan Aksakallı, Hülya Kirmanoğlu, İsmet Akça, Haydar Durak, İlkay Özkuralpli, Öznur Yaşar Diner, Remzi Orkun Güner, Esra Kaliber, Eda Aslı Şeran, Aysuda Kölemen, İlkay Yılmaz, Zeynep Tül Süalp, L.N., S.A., Gevher Gökçe, Çare Olgun Çalışkan, Nevin Zeynep Yelçe, Ali Kerem Saysel, Koray Çalışkan, S.I. Süreyya Topaloğlu, Ayşe Gül Altınay, Noemi Levy Aksu. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava TMK 7/2'den sürüyor. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(TP)