Haberin İngilizcesi için tıklayın
“Mahpuslar da diğer herkes gibi ifade özgürlüğüne sahip.”
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden (CİSST) Berivan E. Korkut ve Hilal Başak Demirbaş imzalı “Hapishanelerde İfade Özgürlüğü” e-kitap olarak, Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi (TCPS) Kitaplığından yayınlandı.
112 sayfalık kitabın İngilizcesi de var.
Kitapta, IPS İletişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nadire Mater’in, Hapishanelerde İfade Özgürlüğü Çalıştayı’nda yaptığı “1980’lerde Hapishanelerde İfade Özgürlüğü” başlıklı sunumu bulunuyor.
Ayrıca Görülmüştür’den Gamze Yentür’ün Tecridi Kırmak; Dışarıdan İçeriye Köprü Olmak ve Dışarda Deli Dalgalar ekibinden Seda Öz’ün Hapishanelerde İletişim Sorunları başlıklı sunumları da yer alıyor.
TIKLAYIN - Hapsetmenin Alternatifleri Konferansı: Hapsetmek Çözüm mü?
Dört ana başlık ve yedi alt konudan oluşan kitapta, şu konular anlatılıyor:
“2017-2018 Hapishanelerde İfade Özgürlüğü Raporu, 2017-2018 Genel Bakış, OHAL ve Güncel Durum, Avukat Görüşmelerine Getirilen Kısıtlamalar, Süreli ve Süresiz Yayın Kısıtlamaları, Mektup Kısıtlamaları, Görüş ve Telefona Getirilen Kısıtlamalar, Radyo-TV Alanında Kısıtlamalar, Dilekçelerin Kısıtlanması, Sosyal ve Sportif Aktivitelerin ve Atölyelerin Kısıtlanması.”
“Öneriler” başlıklı bölümde de sorunların çözümü için yapılması gerekenler ve tavsiyeler yer alıyor.
“De facto uygulamaların etki alanları genişledi”
Kitabın önsözünde, konuyla ilgili güncel durum şöyle anlatılıyor:
“Türkiye hapishanelerindeki mahpus nüfusunda her geçen gün ciddi bir artış yaşanıyor. Bu artış, yaşanan ihlallerin katlanarak büyümesine neden olurken, var olan sorunların gündeme taşınmasını daha elzem hale getiriyor.
“2017 yılından itibaren yürürlüğe giren yasalarla birlikte sınırlamalar artırıldı, daha önce yasalarda olan ama uygulanmayan maddeler uygulanmaya başlandı, yasal dayanağı olmayan de facto uygulamaların etki alanları genişledi.
“Hapishaneler bu süreçten olumsuz etkilendi ve hapishanelerde ifade özgürlüğünün kullanımına ciddi sınırlamalar getirilmiştir. 2018 yılında bu sınırlamalar artarak devam etti.
“Hapishanelerde ifade özgürlüğü son dönemde gazeteci mahpuslar üzerinden gündeme gelse de yeteri kadar tartışılmıyor. Mahpusların da diğer herkes gibi ifade özgürlüğüne sahip olduğunu, hiçbir kısıtlama olmadan bilgiye erişebilmelerinin olanaklarının yaratılması gerektiğini görmek elzemdir.” (AS)
* Hapishanelerde İfade Özgürlüğü kitabının Türkçesine buradan, İngilizcesine de buradan ulaşabilirsiniz.