Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kayyum atandıktan sonra kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin beşi tutuklu 14 çalışanının yargılandığı davanın 4.duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmaya, tutuklu yargılanan gazetenin Yazıişleri Müdürü İshak Yasul, İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve editörler Mehmet Ali Çelebi ile Hicran Urun ile tutuksuz yargılanan Ramazan Sola ve Pınar Tarlak katıldı.
Savcı duruşmada, esas hakkındaki mütalaasını okudu. Mütalaada, Hicran Urun, İhsan Yaşar, Pınar Tarlak, Mehmet Ali Çelebi, İshak Yasul ve Reyhan Hacıoğlu için "Örgüt üyesi olmak" "Zincirleme olarak örgüt yayınlarını basmak ve yayınlamak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla ceza istedi.
Savcı, Ramazan Sola ve Mizgin Fendik için de "Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek" iddiasıyla ceza istedi. Ayrıca savcı, dosya kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan gazetecilerin dosyasının ayrılmasını talep etti.
“Tek üyeliğim nüfus müdürlüğündeki üyeliğim”
Tutuklu gazeteci İshak Yasul mütalaaya karşı söz aldı ve şunları söyledi:
"Mevcut tutuklu olduğumuz süre göz önünde bulundurulmalıdır. Somut hiçbir iddia söz konusu değildir. Hiçbir dayanak yokken nasıl üyelikten ceza isteniyor. Benim tek üyeliğim var, o da nüfus müdürlüğündeki üyeliğimdir. Gazetede yer alan haberler propaganda sayılıyor. Bunun suç olmadığını herkes dile getiriyor. Bir gazete olanı vermek zorundadır. Ben ne suç işledim, bir yıldır neden buradayım? İddia makamı sadece iddialarla bizi suçlamaya çalışıyor.”
Mahkeme Başkanı: “Bana açlık grevinden bahsetme”
Tutuklu İhsan Yaşar da savunmasında "açlık grevine değinmek istiyorum" ifadesini kullanınca, Mahkeme Başkanı "Bana açlık grevinden bahsetme" yanıtını verdi. Yaşar, "Hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.
“Gazetecilik ve halk arasında bariyer olmamalı”
Tutuklu yargılanan Mehmet Ali Çelebi şunları söyledi:
"Siyah Kürtlerin kalemi, gazetesi yasaklanıyor, siyah Kürtlerin denklanşöre basması suç oluyor. Gazetecilik suç değildir ve suç olarak ad edilmemelidir. Hiçbir gün gazetecilik ile halk arasında bariyer olmamalıdır.”
“Kimsenin duyurmadığı sesleri duyurduk”
Tutuklu gazeteci Hicran Urun da savunmasında şunları söyledi:
"Burada yargılanan gazeteciliktir ve biz de gazeteciliği savunmaya çalıştık. Bugün bu basın davaları bu ülkenin utancıdır, yargının utancıdır. Biz kimsenin duyurmadığı sesleri duyurmaya çalıştık. Bu seslerin duyurulmaması ana akım medyanın ayıbıdır, bu sesi duyuran muhalif medyayı yargılayan yargının ayıbıdır."
İki gazeteci adli kontrol ve yurt dışı yasağıyla tahliye
Avukat Özcan Kılıç ve avukat Müslüm Kocaoğlu da, yargılamalarda somut delil olmadığını söyledi. Avukatlar, mütalaaya karşı esas hakkında savunmak için süre talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, İshak Yasul ve Hicran Urun için yurt dışı ve adli kontrol şartı ile tahliye kararı verdi. Davanın bir sonraki duruşması, 28 Haziran 2019 Cuma günü görülecek.
Ne olmuştu? 28 Mart 2018'de Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbaası'na polis baskını düzenlendi. Avukatlar gazetenin merkez binasına gittiklerinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) olduğunu söyleyen takım elbiseli bir kişi ile karşılaştı, gazeteye kayyum atandığı ilan edildi ancak bu bilgi resmi olarak teyit edilemedi. Baskın sırasında ve ertesi günlerde düzenlenen ev baskınlarında aralarında Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar, Yazıişleri Müdürü İshak Yasul, Gün Matbaası Sahibi Kasım Zengin'in de olduğu toplam 33 gazete ve matbaa çalışanı gözaltına alındı. 5 Nisan 2018'de sekiz kişi "örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım" iddiasıyla tutuklandı. Aralarında Gün Matbaası sahibi Kasım Zengin'in de olduğu 12 kişiyse "örgüt üyeliği ve propaganda" iddialarıyla tutuklandı. Özgürlükçü Demokrasi gazetesi İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul 6 Nisan 2018'de "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklandı. 28 Mart 2018'de yapılan operasyonla gözaltına alınan Gün Matbaacılık'ın 20 çalışanı da çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Haklarında dava açılan gazetecilerden Pınar Tarlak, 12 Eylül 2018'de görülen İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada tahliye edilmişti. |
Özgürlükçü Demokrasi gazetesi hakkında TIKLAYIN - Özgür Basın'ın "Tutsak Yılları" Gazete, Özgür Gündem'in 16 Ağustos 2016'da kapatılmasının ardından, 23 Ağustos 2016'da yayına başlamıştı. Nesrin Basın, Yayıncılık ve Dağıtım tarafından yayınlanmaya başlayan gazete, daha sonra Engin Basın Yayın Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından yayınlanıp, dağıtılmaya başladı. Gazetenin ilk sayısının sürmanşetinde Özgür Gündem'in Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve gazetenin Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya'nın tutuklanmasına yer verilmişti. Kaya ve Kızılkaya 22 Ağustos 2016'da tutuklanmıştı. Kaya 29 Aralık 2016'da; Kızılkaya ise 1 Kasım 2017'de tahliye olmuştu. |
(EMK)