Haberin İngilizcesi için tıklayın
Barış bildirisi imzacısı akademisyen ve avukat Hanifi Barış’ın sosyal medya paylaşımları nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.
Mahkeme, Barış'ın 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar vererek hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
Mahkeme başkanı: Mustafa Çakar - Üyeler: Barış Öztürk, Berhan Hamdi Şefkatlioğlu - Savcı: Arif Kaplan.
"Eylemi zincirleme gerçekleştirmiş"
Duruşmada hazır bulunan Hanifi Barış ve avukatlarının savunmalarının ardından kararını açıklayan mahkeme "terör örgütü propagandası" suçlamasını sabit gördü.
Terörle Mücadele Kanunu 7/2Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. |
Ayrıntısını gerekçeli kararda açıklamak üzere şu ifadelere yer verildi:
"...suçun işleniş biçimi suçun işlenmesinde kullanılan araçlar suçun işlendiği zaman ve yer, suçun konusunun önem ve değeri, sanığın güttüğü amaç ve saik ve kullandığı söylem göz önünde bulundurularak alt sınırdan ceza tayininin uygun olacağı değerlendirilerek 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, eylemi internet yoluyla işlediğinden cezada arttırım yapılarak 1 yıl 6 ay hais cezası ile cezalandırılmasına, eylemi zincirleme olarak gerçekleştirdiğinden üçte bir oranında arttırım yapılarak 1 yıl 12 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, duruşmadaki davranışları nedeniyle altıda bir oranında indirime gidilerek 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına..."
Mahkeme kararında, "daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması, suç nedeniyle kamusal nitelikte maddi bir zararın bulunmamsı, kişiliği ve duruşmalardaki tutum ve davranışlardan bir daha suç işlemeyeceği yönünde olumlu kanaat oluştuğu" gerekçeleriyle hükmün açıklanmasını geri bıraktı.*
Ne olmuştu?
Hanifi Barış, 4 Temmuz 2018'de polisten gelen telefon üzerine ifade vermeye karakola gitti. Ardından savcılığa çıkarılan Barış, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Aynı akşam 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından "kaçma ve saklanma şüphesi olduğu" gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı verildi.
18 Eylül 2018'de görülen ilk duruşmasında tahliye kararı verildi. Ancak yurtdışına çıkış yasağı konuldu ve haftada bir imza yükümlülüğü getirildi.
13 Aralık’taki ikinci duruşmada duruşma savcısı, Barış'ın özgün yorumlarını katmadan yaptığı sosyal medya paylaşımlarıyla "PKK/KCK silahlı terör örgütünü ve bu örgütün faaliyetlerini meşrulaştırmaya çalıştığı, terör örgütüne katılmayı teşvik edecek içeriklerle terör örgütünün propagandasını yaptığını" iddia etti.
Barış'ın Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 maddesinin 1. ve 2. cümlelerine göre cezalandırılmasını istedi. (TP)
* Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) madde 231'e göre, Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildiği takdirde, kişi beş yıl içinde kasten yeni bir suç işlemezse hüküm ortadan kaldırılıyor.