Basın kartlarına ilişkin usul ve esasların değiştirildiği yönetmelik Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
TIKLAYIN - Sarı Basın Kartı'nda Yetkili Cumhurbaşkanlığı Oldu
Basın meslek örgütleri basın kartlarının alımını zorlaştıran aynı zamanda kart sahiplerinin kartlarının iptalini kolaylaştıran yönetmeliğe tepki gösterdi.
Yeni yönetmelikle birlikte Basın Kartı Komisyonunda değişikliğe gidildi. Değişiklikten önce komisyonda basın işkolunda örgütlü tüm sendikaların temsilcileri yer alırken, yeni yönetmelikle başkanlığın seçeceği tek bir sendika temsilcisi komisyonda yer alacak.
İlgili kısım Basın kartı komisyonunun oluşumunu derleyen 19. maddenin f bendinde yer aldı. İlgili maddede şu ifade kullanıldı: "Basın kartı sahibi gazetecileri temsil eden sendikaların üyeleri arasından Başkanlıkça belirlenen bir üye, ... olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşur."
Milli güvenliği ve kamu düzenini bozanların kartları iptal edilebilecek
Yönetmelikte kartın iptaline ilişkin maddesine ise "Milli güvenlik ve kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunması veya bu tür davranışları alışkanlık edinmesi" maddesi eklendi.
Meslek örgütleri ve sendikalar yeni yönetmelikle birlikte değiştirilen bu maddeleri "kart alımlarını zorlaştıracak ve mevcut kart sahiplerinin kartlarının daha kolay iptal edilmesini sağlayacak" şeklinde değerlendirdi.
Yönetmeliğe göre meslekle ilgili bir lisans veya lisansüstü programından mezun olanlar için basın kartı alma süresi altı aya indirildi. Diğer lisans veya meslekle ilgili bir ön lisans programından mezun olanlar için basın kartı alma süresi dokuz ay, ön lisans mezunları için 12 ay ve lise mezunları için 18 ay olarak belirlendi.
Daha önce Başbakanlığa bağlı olan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü 10 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığına bağlanmıştı.
TIKLAYIN – Resmi Gazete'de yayımlanan Basın Kartı Yönetmeliği
TGC'den açıklama: Yeni Basın Kartı Yönetmeliği şimdiye kadar yayınlanan yönetmeliklerin gerisinde kalmıştır
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, değiştirilen Basın Kartı Yönetmeliği'yle alakalı bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada yönetmeliğin iptalini isteyen TGC tarih boyunca iktidarların gazetecileri kontrol altında tutmaya çalıştığını söyledi.
"Türkiye'de adil yargılanma hakkının ihlal edildiği bir ortamda, her gazeteci kendini mahkeme karşısında bulabilmekte ve hüküm giyebilmektedir. Bu açıdan yönetmelikle getirilen yeni düzenlemeler, gazetecilik mesleğine yeni bir darbedir. Basın Kartı Komisyonu oluşumu da demokratik değildir.
"1947 yılından günümüze kadar 13 kez Basın Kartı Yönetmeliği çıkarılmıştır. Bugün 14. Basın Kartı Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik bugüne kadar çıkarılan tüm yönetmeliklerin gerisinde kalmıştır. Yeni yönetmelikle yapılan düzenlemeler, gazetecilik mesleği açısından önemli sakıncalar içermektedir.
"Basın Kartı Komisyonu'nun oluşumu demokratik değildir"
Komisyonun oluşumunu düzenleyen 19. Madde önceki Yönetmelik hükümlerinden de geri bir düzenlemedir. Komisyon üye sayısı 15'den dokuza düşürülmüştür. Komisyonun neticede sadece İletişim Başkanlığı tarafından oluşturulmasını doğru bulmuyoruz.
Umuyoruz ki, bu yeni düzenlemede komisyon oluşumunda meslek ilkeleri göz önünde tutularak eşitlikçi bir yaklaşım sergilenir.
"Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan hüküm giyenlerin kart alması engellenmesi olumludur"
Yönetmelikle dijital ortamlarda basın-yayın faaliyeti yürüten çalışanların medya mensubu tanımı kapsamı içine alınması olumludur. Yönetmelikteki bir başka olumlu yenilik de 6. Maddede cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan hüküm giyenlerin basın kartı almasının engellenmesidir. Bunu da memnuniyetle karşılıyoruz."
Önderoğlu: KHK vari bir düzenleme
RSF temsilcisi ve bianet röportörü Erol Önderoğlu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada değiştirilen yönetmeliği eleştirdi.
Önderoğlu, "Yeni Basın Kartları Yönetmeliği, gazetecilik meslek örgütlerini geri plana iten, anti demokratik yargı kararlarını esas alarak "sektör içi temizlik" getiren, gazeteciyi otoritenin rehinesi kılan kabul edilmez "KHK"vari bir düzenlemedir" dedi. (HA)