Haberin İngilizcesi için tıklayın
Mezuniyet töreninde taşıdıkları pankart nedeniyle bir ay boyunca tutuklu kalan ve haklarında “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dava açılan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.
Görüşmenin ardından Erdoğan’ın avukatı, davanın görüldüğü Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi’ne şikayetten vazgeçme dilekçesi verdi.
Öğrenciler, ODTÜ'de 6 Temmuz’da yapılan diploma töreninde 2005’te Penguen Dergisi'nde yayınlanan "Tayyipler Alemi" karikatürü ile katılmıştı.
Öğrencilerden üçü 7 Temmuz’da, biri de 9 Temmuz’da gözaltına alınmış ve 10 Temmuz’da tutuklanmışlardı. Dört öğrenci ve pankartı bastığı belirtilen bir kişi hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dava açılmış, öğrenciler 10 Ağustos’ta tahliye edilmişti.
Külliye’de görüşme
Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre Erdoğan’ın ODTÜ’lü öğrenciler ile görüşme süreci, öğrencilerden birinin annesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup yazması üzerine başladı. Öğrenciler dün (16 Ekim) Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Erdoğan ile görüştü.
Haberde, Öğrencilerden birinin savunma sanayi ile ilgili ödüllü projesi olduğunu öğrenmesi üzerine Erdoğan’ın savunma sanayi alanında yapılanları anlattığı, ODTÜ'nün de savunma sanayi alanına katkı sağlaması gerektiğini söylediği belirtildi.
Erdoğan, görüşmenin sonunda öğrencilere, "Yerli bir cep telefonu size hediye ediyorum." diyerek, Vestel'in Venüs marka cep telefonundan verdi.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, aynı gün gerçekleşen Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sonrası görüşmeyle ilgili bilgi verirken, öğrenciler hakkındaki şikayetin de geri çekileceğini açıkladı.
"Bu gençler kesinlikle ahlaki olarak kabul etmeyeceğimiz, kendi adetlerimiz açısından doğru bulmayacağımız bir pankart taşıyıp hem kendilerinin büyüğü olan bir insana hem de Cumhurbaşkanlığı makamına, Sayın Cumhurbaşkanımıza dönük olarak asla söz konusu edilmemesi gereken birtakım ifadeler kullandılar ve sonucunda bu dava ortaya çıktı.
"Sayın Cumhurbaşkanımız, gençlere verdiği önem ve kıymet çerçevesinde bugün bu gençleri kabul etti. Kabul sırasında bu genç arkadaşlarımızın hangi bölümlerde okudukları, hangi projelerle uğraştıkları, beklentileri konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın onlarla güzel bir sohbeti oldu.”
“Arkadaşlarımızdan bir tanesinin ödül kazanmış bir projesi vardı. Sayın Cumhurbaşkanımız onunla yakından ilgilendi. Diğer arkadaşlarımızın projelerini sordu. Kendilerine şunu söyledi, 'Bugün çalışıyoruz, koşturuyoruz, ülkemizi daha iyi yerlere getirmeye çalışıyoruz. Bu ülkeyi sizlere bırakmak için yapıyoruz. Büyük beklentilerimiz var. Ahlaken, kanunen doğru olmayan işlerin içine girmeyin. Hizmet edebileceğiniz güzel işlerle anılın.' Genç arkadaşımızın projesinden de bahsederek 'Hepinizin bu tip projelerle anılmasını istiyorum.' Genç arkadaşların çoğu endüstriyel tasarımcıydı. Bir tanesinin savunma sanayisi ile ilgili projesi ödül almış.”
Şikayetten vazgeçme dilekçesi
Anadolu Ajansı’nda bugün (17 Ekim) yer alan habere göre Erdoğan, avukatı Hüseyin Aydın’ın verdiği dilekçe ile öğrenciler hakkındaki şikayetinden vazgeçti.
Dilekçede "Sanıkların eylem nedeniyle üzüntü ve özür içeren beyanları, genç ve öğrenci oluşları da dikkate alınarak, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından, sanıklarla ilgili vaki şikayetimizden feragat edilmesi talimatı verilmiştir” ifadeleri yer aldı.
Haberde yer alan bilgilere göre “Erdoğan'ın, gençlerin siyasetle ve ülke sorunlarıyla ilgilenmelerinden büyük memnuniyet duyduğu” belirtilen dilekçede, "Bu çerçevede başta seçilme yaşının 18'e indirilmesi de dahil olmak üzere gençlerimizin ülke yönetimine katılımı hususunda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapılan reformlar milletimizin dahilindedir" denildi.
“Gençlerin düşüncelerini ifade ederken bir kısım marjinal gruplara ve sorumsuz siyasilere özenerek hakarete tevessül etmesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tasvip edeceği bir hal olmadığı” vurgulandı.
Erdoğan ve hakaret davaları
Erdoğan Temmuz 2016’daki şahsına açılan hakaret davalarını bir kereliğe mahsus geri çektiğini açıklamış, Ağustos 2016’da avukatı MHP ve CHP liderlerine açtıkları davaları geri çekmişti.
BİA Nisan-Mayıs-Haziran 2018 Medya Gözlem Raporu, bu üç ayda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilişkin görüş ve eleştirileri nedeniyle toplam 16 gazeteci, toplam 74 yıl 8 ay hapis istemiyle yargılandığını gösteriyor. Rapora göre Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014’te Erdoğan’a yönelik eleştiri ve isnatlar için uygulanmaya başlanan Cumhurbaşkanına hakarete dair TCK’nın 299. Maddesi, bu tarihten 1 Temmuz 2018’e kadar en az 42 gazetecinin mahkum edilmesine zemin oluşturdu. (BK)