Haberin İngilizcesi için tıklayın
Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan akademisyenlere yönelik davalar Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
Bugün beş ayrı mahkemede 11 akademisyenin duruşmaları görüldü:
37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Koray Çalışkan ile emekli Prof. Dr. Nur Bekata Mardin'in; 25. ACM'de Bilgi Üniversitesi'nden Dr. M.A. ile Dr. Ali Alper Akyüz ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden (MSGSÜ) Dr. Yıldırım Şentürk'ün ilk duruşmaları görüldü.
24. ACM'de Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ahmet Ersoy; 28. ACM'de ise Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. B.K. ile Yrd. Doç. Dr. O.A. üçüncü duruşmalarına çıktı.
Ümit Kartlı başkanlığındaki 29. ACM’de ise Boğaziçi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yaman, Dr. Murat Yılmaz ve Doç. Dr. A.Ö.'nün ikinci duruşmaları görüldü.
İki akademisyene hapis cezası
Akademisyenlerden Koray Çalışkan, Yıldırım Şentürk ve Murat Yılmaz duruşmalarına katılamadı.
28. ACM'de üçüncü celsesi görülen B.K. ve O.A.'ya "terör örgütü propagandası yapmak suçu sabit görülerek" 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Cezalar ertelendi.
25. ACM başkanı, M.A.'nın "örgüte üye olmamakla beraber örgüte yardım" suçlaması yönünden ek savunma hazırlamasını isteyerek duruşmayı erteledi.
"Örgüte yardımdan" mütalaa verildi
24. ACM'de bir önceki celsede akademisyen Ahmet Ersoy'dan "örgüte üye olmamakla beraber örgüte yardım" suçlamasıyla ek ssavunma yapması istenmişti. Ersoy savunmasını sundu. esas hakkında mütalaasını açıklayan savcı, Ersoy'un "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla değil "örgüte üye olmamakla beraber örgüte yardım" suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi. Duruşma ertelendi.
TCK 220/7 Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır. Örgüt üyeliğinden dolayı verilecek olan ceza, yapılan yardımın niteliğine göre üçte birine kadar indirilebilir. TCK 314/2 TCK madde 220/7’ye göre suçlanan kişiye verilecek cezayı kapsayan maddedir. Buna göre, örgüte üye olanlara, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir. TMK 5/1 Bu maddeye göre, yukarıda tanımlanan suçtan ceza alan kişiye verilen ceza yarıda bir oranında arttırılır. |
Ümit Kartlı başkanlığındaki 29. ACM heyeti kendi mahkemesinde görülen davaların ilk celsesinde Türk Ceza Kanunu (TCK) 301 yönünden yargılamaya devam edilmesi adına Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma izni istemişti. Henüz yanıt gelmediği için duruşmalara daha sonra devam edilmesine karar verildi.
TCK 301 Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. |
Duruşmalardan ayrıntılar şöyle:
37. ACM
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Akın Gürlek; Üyeler: Ferhat Gülbağça, Erol Güngör; Savcı: Can Tümer Keriş.
1. duruşma
Boğaziçi Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Nur Bekata Mardin duruşma salonunda hazır bulundu. Avukatı Meriç Eyüboğlu ve Bekata Mardin sağlık sorunları nedeniyle mahkemeye raporlarını sundu.
Eyüboğlu, savunmalarını hazırlamak ve taleplerini sunmak üzere ek süre istedi.
Mahkeme heyeti, süre talebini kabul ederek sanığa ve avukatına ek süre verdi. Yeni bir süre verilmeyeceğini sözlü olarak ihtar eden heyet, bir sonraki duruşmada savunmaların sunulması gerektiğine hükmetti.
Bir sonraki duruşma 13 Aralık’ta görülecek.
2. duruşma
Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Koray Çalışkan yurtdışında görevli olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamadı. Avukat Seçil Şirin müvekkilinin mazeretini mahkemeye sunarak 23-28 Aralık tarihlerinde müvekkilini hazır bulunduracağını söyledi.
Savcı, sanığın “usulüne uygun çağrıldığı halde gelmediğini” savunarak hakkında yakalama kararı çıkarılması yönünde ara mütalaa verdi. Ayrıca 13. ACM’de devam eden dört akademisyenin dava dosyasındaki Adalet Bakanlığı ile yapılan yazışmaların incelenmek üzere mahkemeye celbini talep etti.
13. ACM’deki dosya Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle haklarında TMK 7/2'den açılan davada, savcının talebi üzerine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinden yargılama yapılması için Adalet Bakanlığı'na yargılama izni için başvuruldu. Bakanlık ilgili izni verdi. Dört akademisyenin yargılaması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. |
Avukat Şirin söz alarak, “Resmi bir görevlendirme yazısını mahkemenize teslim ettik. Duruşma için geleceği tarihi de verdik. Mütalaaya katılmıyoruz” dedi.
Mahkeme heyeti, avukatın sunduğu mazereti geçerli kabul ederek sanığın savunmasının gelecek celse alınmasına ve 13. ACM’deki dosyada Adalet Bakanlığı ile yapılan yazışmaların bir suretinin istenmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 27 Aralık’ta görülecek.
25. ACM
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Selami Yılmaz; Üyeler: Akın Kavi, Burcu Dündar; Savcı: Mehmet İlker Durmaz.
1. duruşma
Bilgi Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. M.A. duruşma salonunda hazır bulundu. Avukat Sevgi Güvercin, sanık savunmasına geçilmeden söz alarak usule ilişkin talepleri olduğunu söyledi.
Mahkeme başkanı, avukatın savunmasına müdahale ederek derhal beraat talebinin gerekçelerini dinlemeden savcıya görüşünü sordu.
Ara kararında “sanığın savunmasının alınmadığı” gerekçesiyle derhal beraat talebini reddetti. M.A. savunmasında şunları söyledi.
“Eğitim antropoloğuyum. Bugüne kadar adalet, çocuk hakları, ekoloji gibi çeşitli alanlarda imza kampanyalarına destek oldum. Bunu insani, vicdani sosyal sorumluluğum olarak gördüm ve barışa katkı sağlamak amacıyla imzaladım.
"Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilerek derhal beraatime karar verilmesini talep ediyorum.”
Mahkeme başkanı: Pişman mısın?
Savunmanın ardından sorularının olduğunu söyleyen mahkeme başkanı ile M.A. arasında geçen konuşma şöyle:
Mahkeme Başkanı (MB): Metni okudunuz mu?
M.A: Okudum.
M.B: Kimden geldi?
M.A: Mailden geldi.
M.B: İsimden mi geldi, gruptan mı?
M.A: Hatırlamıyorum.
M.B: Kim kaleme almış?
M.A: Bilmiyorum.
M.B: Kime hitap ediyor?
M.A: Kamuoyuna.
M.B: Hangi kamuoyuna? İngilizce metin de vardı?
M.A: Onu imzalamadım.
M.B: O zamanki ortamı hatırlıyor musun?
M.A: Siviller, asker ve polisler ölüyordu. Toplumsal barış için imzaladım.
M.B: İmzaladığın için pişman mısın?
M.A: Cevap vermek istemiyorum.
Mahkeme başkanı, soruların cevaplarını zapta geçirdikten sonra sanığın “örgüte üye olmamakla beraber örgüte yardım suçlamasıyla” ek savunma yapmasını istedi. M.A. savunma için ek süre talep etti.
Talepler reddedildi
Avukat Ali Deniz Ceylan söz alarak, derhal beraat, mahkemedeki birbirinin aynı olan akademisyen dosyalarının birleştirilmesi ve soruşturmanın genişletilmesi yönünde taleplerini sundu.
Savcı ara mütalaasında taleplerin tamamının reddini isteyerek esas hakkında mütalaasını hazırlamak üzere dosyanın tarafına tevdi edilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, birleştirme talebini “yargılamanın hızlı ve ekonomik şekilde sonuçlandırılması” gerekçesiyle reddetti. Sanığa ve müdafilerine tevsi tahkikat taleplerini bildirmek üzere 10 gün süre verdi. Verilen dilekçenin celse arasında değerlendirileceğini bildirdi.
Sanık ve avukatlarının ek süre talebi kabul edildi. Bir sonraki duruşma 20 Aralık’ta görülecek.
2. duruşma
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Ali Alper Akyüz duruşma salonunda hazır bulundu. İddianame kendisine tebliğ edilmediği için savunma için ek süre talebinde bulundu.
Avukatları Aslı Kazan ve Serdar Laçin savunmalarını hazırlamak üzere ek süre talebini yineledi. Kazan söz alarak, “Müvekkilim hakkındaki dosya Cumhuriyet Başsavcılığınca tefrik edilmiş ve ayrı numara almıştır. Bu dosya içerisinde esas dosyanın evrakı bulunmamaktadır” dedi. Ayrılan dosyanın suretinin ilgili dosyaya eklenmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, “yargılamaya bir katkısı olmayacağı” gerekçesiyle talebi reddetti. Ancak avukatların Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak dosyanın fotokopisini isteyebileceklerini bildirdi.
Bir sonraki duruşma 20 Aralık’ta görülecek.
3. duruşma
MSGSÜ'den Dr. Yıldırım Şentürk yurtdışında olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamadı. Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın 29 Kasım'da görülmesine karar verdi.
24. ACM
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Yusuf Yılmaz; Üyeler: Ramazan Balcı, Gülay Zengin; Savcı: Halil İbrahim Kuş.
Ersoy ek savunmasını sundu
Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet Ersoy davasının üçüncü duruşmasında mahkeme salonunda hazır bulundu.
Ersoy davasının ilk celsesinde savunmasını sunmuş mahkeme başkanı “örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım” suçlamasıyla ek savunma istemişti. Ersoy savunmasını sundu.
TIKLAYIN – Ahmet Ersoy’un Ek Beyanı
Savcı mütalaasını açıkladı
Ardından söz alan avukat Erdal Doğan, bildiriye konu olan hak ihlalleriyle ilgili Birleşmiş Milletler (BM) raporunun celbini talep etti.
Mahkeme heyeti talebi reddederek savcıya görüşünü sordu. Esas hakkında mütalaasını yazılı olarak sunan savcı, Ersoy’un “örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım ettiği” suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi.
Mahkeme heyeti, sanık ve sanık müdafine esas hakkında mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamak üzere ek süre vererek duruşmanın 24 Ocak 2019’da devam etmesine karar verdi.
28. ACM
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Emin Özaslan; Üyeler: Serkan Yoğurtçu, Muhsin Onay; Savcı: Orhan Uzun.
1. duruşma
Boğaziçi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. O.A. davasının üçüncü duruşmasında hazır bulundu. Celse arasında esas hakkında mütalaasını dosyaya ibraz eden savcı, mütalaasını duruşma esnasında tekrar etti.
Savcı, sanığın "terör örgütü propagandası suçunu işlediği" iddiasıyla TMK 7/2'ye göre cezalandırılmasını talep etti.
Terörle Mücadele Kanunu 7/2Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. |
Mütalaaya karşı savunması sorulan O.A. önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek "İfade özgürlüğü kapsamında vicdanımla hareket ettim. Suç unsuru oluşmadığını düşünüyorum. Şiddetin her türlüsüne karşı çıkıyor, derhal beraatimi talep ediyorum" dedi.
Ardından söz alan avukat Ebru Demiralp mütalaaya katılmadıklarını belirterek müvekkilinin derhal beraatini talep etti.
1 yıl 3 ay hapis cezası
Mahkeme heyeti, "PKK/KCK terör örgütünün propagandasını yapmak suçunu" sabit gördü. "Suçun işleniş biçimi, fiilin özellikleri, kastın ağırlığı ve yoğunluğu dikkate alınarak" sanığın 1 yıl, suçun basın yayın yolu ile işlendiği gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.
Sanığın "suç sonrası yargılama sırasındaki davranışları" nedeniyle cezada altıda bir oranında indirime giderek 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmeden heyet, cezayı erteledi.
2. duruşma
Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. B.K. davasının üçüncü duruşmasında mahkeme salonunda hazır bulundu.
Savcı, bir önceki duruşmada açıkladığı esas hakkındaki mütalaasını yineledi. B.K. mütalaaya karşı savunmasında "Vicdanımın sesini dinleyerek geceleri rahat uyuyabilmek için bu bildiriyi imzaladım. Terörle ilişkilendirilmiş olmaktan hicap duyuyorum. İfade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesini istiyorum" dedi.
1 yıl 3 ay hapis cezası
Avukat Ebru Demiralp, önceki duruşmadaki beyan ve taleplerini tekrarladı. Mahkeme heyeti ise aynı karar ve gerekçelerle B.K.'nin 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Ceza ertelendi.
29. ACM
1. duruşma
Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. Murat Yılmaz yurtdışında olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamadı.
Bir sonraki duruşma 18 Aralık’ta görülecek.
2. duruşma
Boğaziçi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yaman davasının ikinci celsesinde duruşma salonunda hazır bulundu.
Mahkeme başkanı, davanın ilk celsesinde alınan ara kararla yargılamaya TCK 301 yönünden devam edilmesi için Adalet Bakanlığı'na gönderilen dosyaya soruşturma izninin henüz gelmediğini söyledi.
301 izni için erteleme
Avukat Meri. Eyüboğlu söz alarak "Görüşümüz derhal beraat kararı verilmesi yönündedir. TCK 301'de düzenlenen suçun da oluşmadığını düşünüyoruz" dedi.
Mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı'ndan gelecek soruşturma talebine ilişkin yazı cevabının beklendiği gerekçesiyle duruşmayı18 Aralık'a erteledi.
3. duruşma
Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. A.Ö. davasının ikinci celsesinde duruşma salonunda hazır bulundu.
Avukat Erdal Doğan söz alarak, "Suçlamanın maddi ya da manevi unsurlarının oluşmadığını düşünüyoruz. Kendisi imzasını çekmiştir. Bu nedenle derhal beraat yönünden değerlendirme yapılmasını talep ediyoruz" dedi.
Mahkeme heyeti, bir önceki celsede açıkladığı gerekçe ve kararı tekrar ederek duruşmanın 15 Ocak 2019'da devam etmesine karar verdi.
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 25 Eylül itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 279 oldu. 25 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. TIKLAYIN - bianet Akademisyen Yargılamalarının 225 Gününü İzledi Birleştirme kararları 33. ACM'de 27, 25. ACM'de yedi, 29 ACM'de dört olmak üzere 38 akademisyenin dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(TP)