Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan akademisyenlere yönelik davalar adli yılın açılışının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
24. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM)'de Boğaziçi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Aylin Ünaldı'nın ikinci duruşması görüldü. Ünaldı, ilk duruşmaya resmi olarak yurtdışında görevli olduğu için katılamamıştı. Duruşmada Ünaldı'nın avukatları Metin Sezgin ve İyanet Aksu hazır bulundu.
Bugün görülen ikinci duruşma kimlik tespitinin ardından başladı ve Ünaldı, yurtdışından geri döndüğü ve sağlık sorunları gerekçesiyle savunma yapmadı. İfade özgürlüğü hakkını kullandığını belirterek beraatını isteyen sanık akademisyen, talebinin reddi halinde savunma yapmak üzere duruşmanın ileri bir tarihe ertelenmesini istedi.
Aylin Ünaldı'dan sonra söz alan avukatı Metin Sezgin, "Bildirinin imzalandığı dönem ülkede sokağa çıkma yasakları ve şiddet olayları vardı. Akademisyenlerin bu duruma sessiz kalmasının mümkün olmadığı günlerden geçiyorduk. Hükümet politikalarına yönelik eleştiriden bahsediyoruz. Tam da rahatsız edici fikirler için vardır ifade hürriyeti" dedi.
"Suç unsuru oluşmadı"
Ünaldı'nın diğer avukatı İyanet Aksu ise aynı fiille ilgili 350'ye yakın dosya olduğunu belirterek 13. ACM'deki dosya ile genel birleştirme, aksi takdirde iç birleştirme talep etti. İlk taleplerinin derhal beraat olduğunu söyleyen Aksu, beraat kararı çıkmazsa 301'den yargılama yönüne gidilmesini, çünkü TMK 7/2'deki suç unsurlarının oluşmadığını söyledi.
Aksu konuşmasının devamında, devletlerin dönem dönem ifade özgürlüğü sınırlanama yoluna gittiklerini ama bu hakkın özüne kimsenin dokunmadığını belirterek bu yargılamaların bu hakkın ihlali olduğunu söyledi. Aksu, Ünaldı'ya beraat verilebileceğini düşündüklerini söyledi.
Avukatların konuşmasının ardından mahkemeye karar için beş dakika ara verildi. Aradan sonra mahkeme salonuna ses yapıldığı gerekçesiyle izleyiciler alınmadı.
Mahkeme, Aylin Ünaldı'nın derhal beraat kararı talebi'nin reddine, dosyanın bu mahkemedeki diğer dosyalarla birleştirilmesi talebininin ve dosyanın 13. ACM'deki dosyalarla birleştirilmesi talebinin reddine karar verdi.
Mahkeme avukatların, TCK 301. Maddesi yönündeki taleblerin ise diğer celsede görüşülerek karara bağlanması yönünde karar verdi ve duruşma 11 Aralık tarihine ertelendi. Duruşmanın saati ise 10:00 olarak belirlendi.
Akademisyen yargılamaları hakkında
5 Aralık 2017'de başlayan davalar 17 Temmuz 2018’e kadar sürdü. 11 Eylül 2018'de adli tatilin bitmesiyle yargılamalara tekrar başlandı. 280 günde 256 akademisyenin davalarının ilk duruşmaları görüldü. Bu süreçte bir kısmının ikinci ve üçüncü duruşmaları da yapıldı; 19 kişiye 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
TIKLAYIN - Akademisyen Yargılamalarında Cezalar
Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'ının cezası dışında bütün cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.
11 Eylül itibariyle 261 akademisyenin ilk duruşması görülmüş oldu.
TIKLAYIN - bianet Akademisyen Yargılamalarının 225 Gününü İzledi
Ne olmuştu? 10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 11 Eylül itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 261 oldu. 19 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. Birleştirme kararları 33. ACM'de 27, 25. ACM'de yedi, 29 ACM'de dört olmak üzere 38 akademisyenin dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. |
(HA)