Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yirmi yıldan uzun süredir Türkiye'de yaşayan ve 9 Aralık 2016'da tutuklanan ABD'li Rahip Andrew Craig Brunson'un duruşması İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Mahkeme heyeti üçüncü duruşmada da Brunson'un tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma tarihi ise 12 Ekim olarak belirlendi.
TIKLAYIN - Rahip Brunson Nelerle Suçlanıyor?
Brunson için "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıla kadar, "casusluk yaptığı" suçlamasından ise 20 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
"Kilisede kimseye ayrımcılık yok"
Brunson'ın, yargılanmasında tanıklardan dinlenmesiyle devam edildi. Bu arada söz alan Andrew Brunson, savunmasında, "Kürtçe İncil bastırmadık, dağıtmadık" dedi ve ekledi:
"Özellikle Kürtlere özel ilgi gösterdiğimiz ve Türkleri arka planda tuttuğumuz doğru değil. Bunu reddediyorum. Kilisede kimseye ayrıcalık yok. Biz görev verirken, Tanrı'ya yakın mı, adanmışlık var mı ona bakıyoruz.
"Çoğu kişi tehdit etti beni ama terk etmedim. Çünkü kurtarıcı bir görev ihsan etti. Hakkımda çok şey söylendi. FETÖ'cü, PKK'lı. Bunlara karşıyım. Türkiye'nin toprak bütünlüğüne inanıyorum ve destekliyorum. Benim hakkımda yalan söyleyen ve yalancı tanıklı yapanları affediyorum".
Tanığın iddiaları
Ardından tanık Murat Çamdan, konuştu. Çamdan'ın iddiaları şunlar oldu:
"Son 4- 5 yıla kadar olumsuz bir durum sezmedim. 4- 5 yıl öncesine kadar 'Suriyeli Mehmet' dediğimiz bir şahıs bir arkadaş vasıtasıyla bana Kürt kilisesi kurulduğunu ve orada ibadet edebileceğimizi söyledi. Gittim ve akıl almaz işler gördüm.
"Adamlar leşler üzerine dua ediyorlardı. Bir daha gitmedim. 'Böyle bir şey olur mu' dedim. Kilisede 3 kutsal kitabın üzerinde PKK'nın amblemlerini gördüm. Kilisede 'Nasıl olur böyle bir şey' diye düşündük. Gitmemeye karar verdik. Biz Türk'üz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Gerekli yerlere bu durumları yazdım".
Bu arada araya giren Mahkeme Başkanı'nın "Leş kelimesinden kastınız PKK mıydı?" sorusuna Murat C., "Bunu bizzat duyduk. 'Onlar vatan için ölen şehitler. Dağdaki gerillalar' deniliyordu" karşılığını verdi. Rahip Brunson ise Murat Çamdan'nın iddialarına, "Mülteci toplantısına hiç katılmadı ki. Orada olan şeyleri anlatsın. Bunları nereden biliyor? Biz Kürtlere ayrı bir şey yapmadık" dedi.
"Söylenen konularla hiç karşılaşmadım"
Rahip Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt tanıklarının devam eden soruşturmada şüpheli olması nedeniyle dinlenmemesine itiraz ettiğini söyledi.
Duruşmada Rahip Brunson'un tanık olarak gösterdiği Umut Doğan ise rahibi 2007'den bu yana tanıdığını belirterek şunları söyledi:
"Söylendiği gibi konularla hiç karşılaşmadım. Eşim de orada. Halka açık, yoldan geçen herkesin girebildiği bir kilise. Hristiyanlardan çok Müslümanlar giriyor.
"Foto çekilebiliyor, faaliyetlerimizi açık yürütüyoruz. Gönüllü olarak hizmet ediyoruz. Kendimden örnek vereyim. Türk kökenliyim. Sadece Kürtlere ayrıcalık tanınsa ve onlara görev verilse o zaman bana ve eşime de verilmezdi.
"Bizim sadece mülteci kardeşlerimizle ilgili faaliyetimiz oldu. Haftada 1 gün o da hepsinin ortak dili Arapça toplantı yapmalarına izin verdik. Ama Kürtçe değildi. Bu toplantıları dernek olduğumuz için Güvenlik Şube'ye de açıktı. Polisler rahat izleyebiliyordu".
"İddianamedeki fotoğraflar Belçika'dan"
Umut Doğan'ın tanıklığından sonra mahkeme talepleri aldı. Duruşma savcısı rahibin tutukluluk halinin devamını istedi.
Söz verilen Rahip Brunson ise suçlamaları kabul etmeyen terör olaylarıyla ilgisinin olmadığını, terör faaliyetlerine izin vermediğini söyledi.
İddianamede yer alan fotoğrafların ise Belçika'da çekilenler olduğunu kendi kiliseleriyle ilgili olmadığını anlattı. Taleplerden sonra mahkeme rahip Brunson'un tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşmayı da 12 Ekim tarihine erteledi.
ABD-Türkiye arasında Brunson polemiği
Brunson'un tutuklanmasından Türkiye'nin haberi 17 Mayıs 2017'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'de Donald Trump ile görüşmesiyle olmuştu.
Bu görüşmede Türkiye tarafının Fethullah Gülen'in iadesini talep edileceği konuşuluyordu.
Ancak görüşmede Trump, o güne kadar gündeme gelmeyen bir konuyu açtı ve Amerikalı rahip Andrew Craig Brunson'ın serbest bırakılmasını istedi.
Washington tutuklandığından beri Brunson'un serbest bırakılması için girişimlerde bulunuyor. Erdoğan ABD'nin Pennsylvania eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen'in Brunson ile takas edilmesini önermiş, "Amerika bizden bir papazın iadesini istiyor. Sizde de bir papaz var. Siz de onu bize verin" ifadelerini kullanmıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise kendisine ABD Dışişleri'nin bu öneriye nasıl baktığını soran gazetecilere, "Bakın, bu yoldan gidebileceğimizi hayal edemiyorum" yanıtını vermişti.
ABD Başkanı Donald Trump, 18 Nisan'da Brunson'a destek verdiği bir tweet paylaştı:
"Amerika'da iyi bir beyefendi ve Hrıstiyan lider olan Rahip Brunson yok yere Türkiye'de yargılanıyor ve zulme uğruyor. Ona casus diyorlar ben ondan daha fazla casusumdur. Umuyorum ki evine ve ait olduğu güzel ailesine dönmesine izin verilecek" dedi. (PT)