ODTÜ mezuniyetindeki pankart ve sloganlarla “rektöre hakaret” ile suçlanan ODTÜ Öğrenci Temsilcileri Konseyi Başkanı, ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan Özgür Mehmet Gür bu sabah savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
“Cumhurbaşkanına hakaret” ile suçlanan dört ODTÜ mezunu halen gözaltında tutuluyor.
Dört ODTÜ’lünün avukatları, gözaltına alındıkları gün itirazda bulundu. Savcı Mehmet Taştan, avukatların itirazını, “Şüpheli sayısının çokluğu (üç kişi)” yazılı notla reddetti.
Savcının ret kararında, “ODTÜ’lülerin neden gözaltında kalması gerektiğini” şöyle açıklandı:
“Suçun işlendiği ortam, şüpheli sayısının çokluğu (üç kişi), suçun işlendiğine ilişkin güçlü delillerin bulunması, suçun bütün bağlantılarına ilişkin araştırmaların henüz sonuçlanmamış olması dikkate alınarak talebin reddine karar verilmiştir.”
“Pankartı nerede bastırdınız?”
Dört öğrenci Ankara Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi’nde tutuluyor.
ODTÜ’lülerden üçü mezuniyet töreninin ertesi günü, 7 Temmuz’da, biri de bugün gözaltına alındı.
Avukat Deniz Özbilgin’in bianet’e verdiği bilgiye göre, öğrencilere Emniyet Müdürlüğünde, “pankartı nerede bastırdıkları” da soruldu.
İki dosyadan 17 ODTÜ’lüye soruşturma
Avukat Özbilgin ODTÜ mezuniyetindeki pankartlar ve sloganlarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca iki ayrı soruşturma dosyası açıldığını belirtti:
“Toplam dört kişi, pankart suçlamasıyla açılan dosyadan halen gözaltında. Dördü de öğrenci. Emniyet Müdürlüğünde öğrencilere, pankartı nerede bastırdıklarını, matbaanın neresi olduğunu sordular. Gözaltına itiraz ettik ancak savcılık reddetti.”
İkinci soruşturma dosyasıyla ilgili de toplam 13 ODTÜ’lü hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. Bu dosya da iki pankart ve rektörü istifaya davet eden sloganlarla ilgili “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla açılmıştı.
İkinci soruşturma kapsamında gözaltına alınıp bu sabah serbest bırakılan ODTÜ Öğrenci Temsilcileri Konseyi Başkanı Özgür Mehmet Gür’ün avukatı Erkan Çiftçi de bianet’e yaptığı açıklamada, Gür’ün bu sabah savcılık sorgusunun ardından adli kontrol olmaksızın serbest bırakıldığını, diğer 12 öğrenci hakkındaki gözaltı kararının da kaldırıldığını söyledi.
Karikatür “beraat etmişti”
Öğrencilerin gözaltına alınmasına neden olan pankartta, 2005’te Penguen Dergisi'nde yayınlanmış bir karikatür bulunuyordu.
Derginin "Tayyipler Alemi" kapağıyla dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, fil, zürafa, maymun, deve, kurbağa, yılan, inek ve ördek şeklinde resmedilmişti. Erdoğan Penguen’e 40 bin liralık manevi tazminat davası açtı ancak Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesince dava, “ifade özgürlüğü” gerekçesiyle reddedildi. (AS)