Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan "Zaman Gazetesi"nin eski yazarları Şahin Alpay, Ali Bulaç, Mümtazer Türköne, Ahmet Turan Alkan, Nuriye Akman ve Mustafa Ünal’ın da aralarında bulunduğu 31 medya çalışanının "darbe girişimi" ve "FETÖ/PDY üyeliği" suçlamalarıyla yargılandığı davada karar çıktı.
31 sanıklı davanın daha önceki celselerinde verilen ara kararda 20 sanığın dosyası ayrılmıştı. Yargılaması süren 11 sanık hakkında karar bugün verildi.
13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme heyeti, “örgüt üyeliği” suçundan Şahin Alpay, Ali Bulaç ve Ahmet Turan Alkan’a 8 yıl 9 ay; İbrahim Karayeğen’e 9 yıl; Mümtazer Türköne ve Mustafa Ünal’a 10 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Alkan ve Karayeğen’in tahliyesine karar veren mahkeme, Türköne ve Ünal’ın tutukluluklarının devamına hükmetti.
Ahmet Turan Alkan ve İbrahim Karayeğen'in tahliyesi ve Mustafa Ünal ile Mümtazer Türköne'nin tutukluluğunun devamına ilişkin karar oybirliğiyle, diğer kararlar oy çokluğuyla alındı.
"Anayasayı ihlal" suçlamasından tüm sanıklara beraat
11 sanığın tamamı hakkında “Anayasayı ihlal” suçlamasından beraat kararı veren mahkeme, İhsan Dağı, Lale Sarıibrahimoğlu, Mehmet Özdemir, Nuriye Akman ve Orhan Kemal Cengiz’ın bütün suçlamalardan beraatine hükmetti.
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan. Fahrettin Düzalan; Üyeler: Kadir Karakoç, Dr. Abdullah Ok; Savcı: Cem Üstündağ.
Savcı mütalaasını sunmuştu
Davanın üçüncü duruşmasında esas hakkında mütalaasını veren savcı, Ali Bulaç, Mümtazer Türköne ve Şahin Alpay'ın da aralarında bulunduğu dokuz sanığın "Anayasayı ihlal" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapsi ile "örgüt üyeliği" suçlamasıyla 15'er yıla kadar hapsini istemişti.
20 sanık için "örgüt üyeliği"nden, iki sanık için de "Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlamasıyla 7 yıl 6 aydan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.
TIKLAYIN - Zaman Davasında Esas Hakkında Mütalaa Açıklandı
Mahkeme ara kararında 20 sanığın dosyasını ayırdı. 11 sanık için istenen suçlar üzerinden yargılamaya devam edildi.
Suçlamalar30 sanık, Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme (TCK 309/1), Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme (TCK 311/1), Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme (TCK 312/1), Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma (TCK 314/2) ile suçlanıyor ve bu maddelere ek olarak haklarında Terörle Mücadele Kanunu'nun 5, Türk Ceza Kanunu'nun 53,54,58 ve 63. maddelerince işlem yapılması isteniyor. Bu her bir sanık için üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 15 yıl hapis istemi anlamına geliyor. Ne olmuştu?15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen medya kuruluşlarına yönelik operasyonlar başlamış, onlarca gazeteci ve medya çalışanı gözaltına alınmıştı. Sanıklardan Osman Nuri Öztürk, Süleyman Sargın, Şeref Yılmaz, Ahmet Metin Sekizkardeş, Alaattin Güner, Faruk Akkan, Mümtazer Türköne, Şahin Alpay, Ahmet Turan Alkan, Lale Kemal, Ali Bulaç, Sedat Yetişkin, Murat Avcıoğlu, Yüksel Durgut, Zafer Özsoy, Cuma Kaya, Hakan Taşdelen, Osman Nuri Arslan ve Nuriye Ural 27 Temmuz 2016'daki ilk gözaltı dalgasında gözaltına alınmıştı. Sanıklar 4 Ağustos 2016'dan itibaren çeşitli tarihlerde tutuklandılar. İlerleyen süreçte tutuklanan isimlerden Hüseyin Belli, Onur Kutlu ve İsmail Küçük ise 8 Aralık 2017'deki ikinci duruşmada tahliye edildi. Şahin Alpay 17 Mart'ta 2018'de, Ali Bulaç ise 12 Mayıs 2018'de tahliye edilmişti. 20 sanık dosyadan ayrılmıştıMahkeme heyeti 5 Nisan 2018'de görülen duruşmada ara kararını açıklamıştı. Heyet, tutuklu sanıklardan Ahmet Metin Sekizkardeş, Alaatin Güner, Cuma Kaya, Şeref Yılmaz, Faruk Akkan, Sedat Yetişkin, Yüksel Durgut, Adil Gülçek, Hakan Taşdelen, Murat Avcıoğlu, Zafer Özsoy ve Hüseyin Turan’ın; tutuksuz sanıklardan Osman Nuri Öztürk, Süleyman Sargın, Ali Hüseyin Çelebi, İsmail Küçük, Onur Kutlu, Hüseyin Belli, Osman Nuri Arslan ve Ahmet İrem’in dosyalarının ayrılmasına hükmetmişti. |
(TP)