Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan akademisyenlerin davaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde iki ayrı mahkemede devam etti.
33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Meltem Ahıska ile Doç. Dr. İrem Kurtsal Steen'in ilk duruşması, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden (YTÜ) ihraç edilen Doç. Dr. Tuba İnal Çekiç'in üçüncü duruşması görüldü.
Yine 33. ACM’de Kadir Has Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Remzi Orkun Güner, Yrd. Doç. Dr. Öznur Yaşar Diner; Bahçeşehir Üniversitesi’nde işten çıkarılan Prof. Dr. Zeynep Tül Akbal; Kemerburgaz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Bedriye Aysuda Kölemen Luge, Öğr. Gör. Esra Kaliber; Arel Üniversitesi’nden Öğr. Gör. İlkay Özkuralpli; Nişantaşı Üniversitesi’ndeki işlerinden atılan Yrd. Doç. Dr. N.M. ile Yrd. Doç. Dr. Çetin Gürer ikinci duruşmalarına çıktı.
24. ACM’de ise Boğaziçi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Erol Köroğlu’nun davasının ikinci duruşması gerçekleşti.
Yedi dosya birleştirildi
33. ACM'de görülen ilk celselerde aynı mahkemedeki dosyaların birleştirilmesi taleplerini sanıkların savunmaları alındıktan sonra değerlendirilmesine karar verildi. Bildiri nedeniyle açılan ilk dava olan İstanbul 13. ACM'deki dava dosyasından istenen belgelerin dava dosyalarına girdiği görüldü. Heyet, avukatların 13. ACM'deki dosya ile birleştirme taleplerini reddetti.
Bugün ikinci celsesi görülen görülen altı duruşmada akademisyenler ifade verdi. Yurtdışında olan N.M.'nin de celse arasında savunmasının alındığı ifade edildi. Bu yedi dosya, Seçkin Sertdemir'in dosyasında birleştirildi. Birleşen dosyanın bir sonraki duruşmasının 17 Ekim saat 10.00'da devam etmesine karar verildi.
İki kişi istinabe yoluyla ifade verecek
Heyet, akademisyen Gürer yurtdışında olduğu için savunmasının istinabe yoluyla alınmasına, birleştirme talebinin savunmadan sonra değerlendirmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Aralık'ta.
Bugün üçüncü celsesi görülen İnal-Çekiç hakkında verilen yakalama kararı ise kaldırılmadı. Fakat heyet, istinabe yoluyla ifade vermesini kabul etti. Duruşma 6 Aralık'a ertelendi.
24. ACM'de mütalaa istendi
Akademisyen Köroğlu duruşmaya katılamadı. 24. ACM heyeti avukatların kovuşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerini reddederek dosyanın mütalaasını hazırlamak üzere iddia makamına gönderilmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 23 Ekim'de görülecek.
256 ilk duruşma görüldü
İmzacı akademisyenlere yönelik davalar, 5 Aralık 2017'de başladı. 21 Haziran itibariyle 256 akademisyenin ilk duruşmaları görülürken içlerinden 15 kişinin davasında karar açıklandı. 15 akademisyen için de 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'ının cezası dışında bütün cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Akademisyen yargılamalarında kararlara buradan ulaşabilirsiniz.
Duruşmalardan ayrıntılar şöyle:
33. ACM
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Muhammet Zafer Terzi; Üyeler: Aydın Uyan, Mustafa Cemal Demir; Savcı: Ferdi Baba.
Birinci celseler
1. duruşma
Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. İrem Kurtsal Steen yurtdışında ikamet ettiği gerekçesiyle davasının ilk duruşmasına katılamadı. Avukat Meriç Eyüboğlu müvekkili savunması yaptıktan sonra beyanda bulunacağını söyledi.
Mahkeme heyeti sanığın hazır edilmesi için süre vererek bir sonraki duruşmanın 20 Eylül saat 14.00'da devam etmesine karar verdi.
2. duruşma
Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Meltem Ahıska ilk duruşması için mahkeme salonunda hazır bulundu. İddianame kendisine henüz tebliğ edildiği için savunmasını hazırlamak için süre verilmesini istedi.
Ahıska'nın avukatları sanığın sorgusu yapılmadan derhal ve doğrudan beraat kararı verilmesini talep etti. Atılı suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek söz konusu bildiride anayasal bağlamda eleştiri hakkının kullanıdığı ifade edildi.
Avukatlar ayrıca davnın 13. ACM'de devam eden dört akademisyenin dava dosyasıyla birleştirilmesini, mahkemenin aksi kanaati halinde 33. ACM'de görülen dosyaların tek bir dosya üzerinde birleştirilmesini talep etti.
13. ACM’deki dosya Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle haklarında Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2'den açılan davada, savcının talebi üzerine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinden yargılama yapılması için Adalet Bakanlığı'na yargılama izni için başvuruldu. Henüz yanıt gelmedi. Dört akademisyenin yargılaması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. |
Mahkeme heyeti, sanığın savunması alındıktan sonra değerlendirme yapılması gerektiğinden derhal beraat taleplerinin şu aşamada reddine, birleştirme talebinin savunma alındıktan sonra ilerleyen aşamada değerlendirilmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 20 Eylül'de görülecek.
İkinci celseler
1. duruşma
Kadir Has Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Remzi Orkun Güner duruşma salonunda hazır bulundu. Savunmasını yazılı ve sözlü olarak mahkeme heyetine sunan Güner suçlamaları reddederek derhal beraat talebinde bulundu.
TIKLAYIN - Remzi Orkun Güner'in Beyanı
Avukat Meriç Eyüboğlu söz alarak birleştirme hususu karara bağlandıktan sonra tevsi-i tahkikat (yeni delillerin toplanması) taleplerinin olacağını belirterek zapta geçmesini istedi. Eyüboğlu, "Çelişkili karararın ortaya çıkmaması, adil yargılanma hakkının zedelenmemesi ve usül ekonomisi açısından" dosyaların 13. ACM'deki dava dosyasıyla birleştirilmesini talep etti. Mahkemelerden aynı dosyalara ilişkin farklı kararların çıkmasını mahkeme heyetine hatırlattı. Aksi kanaat oluşması durumunda 33. ACM'deki akademisyen dosyalarının birleştirilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, dosyanın Seçkin Sertdemir'in yargılandığı "usül ekonomisi açısından fayda görüldüğünden" 2017/60 esas sayılı dava dosyası ile birleştirilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 17 Ekim'de görülecek.
2. 3., 4., 5. ve 6. duruşmalar
Kadir Has Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Öznur Yaşar Diner; Bahçeşehir Üniversitesi’nde işten çıkarılan Prof. Dr. Zeynep Tül Süalp; Kemerburgaz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Bedriye Aysuda Kölemen Luge, Öğr. Gör. Esra Kaliber veArel Üniversitesi’nden Öğr. Gör. İlkay Özkuralpli duruşma salonunda hazır bulundu.
TIKLAYIN - Öznur Yaşar Diner'in Beyanı
TIKLAYIN - Zeynep Tül Akbal'ın Beyanı
TIKLAYIN - Esra Kaliber'in Beyanı
TIKLAYIN - İlkay Özkuralpli'nin Beyanı
TIKLAYIN - Bedriye Aysuda Kölemen Luge'nin Beyanı
Heyet üyeleri akademisyenlere bildiriye ne şekilde imza attıklarını, bildirinin basına duyurulup duyurulmayacağı yönünde bilgilerini, 10 Mart tarihli basın açıklamasında nerede olduklarını sordu.
Akbal "Maalesef orada değildim. Keşke olsaydım; dört arkadaşımızın ayrıştırılması içimde uhte olarak kaldı" diye yanıtladı.
Avukat Meriç Eyüboğlu duruşmalarda bir önceki celsede sunduğu beyanlarını yineledi. Mahkeme heyeti dosyaların tamamının yine Seçkin Sertdemir'in yargılandığı 2017/60 esas sayılı dava dosyası ile birleştirilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 17 Ekim'de görülecek.
7. ve 8. duruşmalar
Nişantaşı Üniversitesi’ndeki işlerinden atılan Yrd. Doç. Dr. N.M. ile Yrd. Doç. Dr. Çetin Gürer yurtdışında oldukları gerekçesiyle duruşmaya katılamadı. Mahkeme başkanı N.M.'nin savunmasının celse arasında UYAP üzerinden alındığını söyledi.
Avukat Sennur Baybuğa müvekkili Gürer'in savunmasının istinabe yoluyla alınması talebini bu celsede de yineledi. Avukat Arif Ali Cangı ise söz alarak Gürer ve N.M.'nin dosyaları için birleştirme ve kovuşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu.
İstinabe talebi kabul edildi
Mahkeme heyeti, avukat Cangı'nın talepleriyle ilgili bir dahaki celsede beyan alınacağını, şu aşamada karar verilmeyeceğini, N.M.'nin dosyasının da yine Seçkin Sertdemir'in yargılandığı 2017/60 esas sayılı dava dosyası ile birleştirilmesine, bir sonraki duruşma 17 Ekim'de görülmesine karar verdi.
Heyet, Gürer'in savunmasının ise Almanya'da istinabe yoluyla alınmasına, sanığın 2017/2018 yıllarına ait Türkiye giriş çıkış kayıtlarının gönderilmesi için İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına, birleştirme hususuna savunma alındıktan sonra karar verilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Aralık'ta görülecek.
Üçüncü celseler
Yakalama kararı kaldırılmadı
Avukatları YTÜ'den ihraç edilen Doç. Dr. Tuba İnal Çekiç'in yurtdışında olduğu sırada pasaportu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile iptal edildiği için Türkiye'ye dönemediğini söyledi.
Avukatlar Çekiç hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını ve ifadesinin istinabe yoluyla alınmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanığın yakalama emrinin devamına, savunmasının istinabe yoluyla bulunduğu ülkede alınmasına, dosyaların birleştirilmesi hususunun sanığın savunması alındıktan sonra değerlendirmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 6 Aralık 10.30'da görülecek.
24. ACM
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Hulusi Pur; Üyeler: Ramazan Balcı, Çağlayan Özbay; Savcı: Onur Tilav.
Mahkeme mütalaayı istedi
Boğaziçi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. mazeret bildirerek duruşmaya katılamadı. Avukatları Sennur Baybuğa ve Arif Ali Cangı kovuşturmanın genişletilmesi yönünde taleplerde bulundu.
Mahkeme heyeti talebi "yargılamaya katkısı olmayacağından" reddetti. Mütalaasını sunması için dosyanın iddia makamına verilmesine, celse arasında mütalaanın sunumu halinde sanık ve müdafilerine savunmalarını hazırlayabilmeleri için mütalaanın tebliğine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 23 Ekim saat 10.10'da görülecek.
Ne olmuştu? 10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 21 Haziran itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 256 oldu. 15 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. |
(TP)