Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çizgi roman sanatçısı, karikatürist Nuri Kurtcebe çizdiği karikatürlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla verilen 1 yıl 2 ay 15 günlük hapis cezasının kesinleşmesi üzerine tutuklandı.
Avukatı Ahmet Erdem Akyüz, Kurtcebe’nin Fethiye 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2017 yılında vermiş olduğu karar nedeniyle hakkında yakalama kararı çıkarılarak dün akşam yakalandığını, bugün Yalova'da çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine konulduğunu açıkladı.
Fethiye 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Kurtcebe’nin, 2015 yılının ilk dokuz ayında çizdiği karikatürlerde Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlediği gerekçesi ile 1 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına hükmetmiş, üst mahkemeye [istinaf mahkemesi] yapılan itiraz reddedilmişti.
“Tamamen sanatçı ruhuyla çizmişti”
Avukat Akyüz, Kurtcebe’nin tutuklanmasının ardından basına yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bütün dünyada kabul edilen yasal bir gerçek olarak, sanatçıların eserlerini özgür bir biçimde sunmaları ve siyasetle uğraşan kişilerin eleştirilere, diğer kişilere nazaran çok daha fazla açık ve mütehammil olmaları gerektiği yolundadır.
“Kaldı ki mahkeme kararında hangi çizim ve ifadenin hakaret teşkil ettiği açık bir şekilde yer almamış ve Kurtcebe'nin, bazı kişilerin kendi sayfasına girerek müdahale ettikleri ve kendisine ait olmayan ifadeleri Facebook sayfasına koydukları yolundaki savunması nazara alınmamıştır. Bu yolda bir inceleme de yapılmamıştır.
“Tamamen bir sanatçı ruhuyla, para ve makam gibi şeylerle hiç ilintisi olmayan 70 yaşlarındaki bir sanatçının uğradığı bu duruma üzülmemek mümkün değil.”
Kurtcebe’nin tutuklanmasına tepkiler
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Kurtcebe’nin tutuklanmasıyla ilgili “Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olduğu Ağustos 2014’ten bu yana yüzlerce gazeteci, köşe yazarı, çizer yargılandı; 42’si para cezası veya hapse mahkum edildi; şimdi de çizer Nuri Kurtcebe hükümlü olarak cezaevine gönderildi. TCK 299 kaldırılmalı!” açıklamasını yaptı.
Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart da gazeteye şu açıklamayı yaptı:
“Anlaşılan bu iktidar, karikatüristleri hapis cezaları ile etkisizleştirme düşüncesinden vazgeçmiş değil. 25 Haziran'da mizah anlayışından yoksun bu siyasal iklimin değişeceğini umuyorum ve diliyorum. Baskı ve ceza tehditlerine karşı karikatüre ve mizaha yaslanmaya devam diyorum.”
Leman Dergisi de sosyal medya hesabından, “Türkiye’nin en önemli çizerlerinden Nuri Kurtcebe, Erdoğan’a hakaret iddiasıyla tutuklanmış. Özgürlük, demokrasi bir yana Nuri Abi’nin çok ağır bir sağlık sorunu vardır” diye yazdı.
Nuri Kurtcebe hakkında
Karikatürist, Aydınlık gazetesinde “Ters Köşe” başlığıyla günlük çiziyor. 1972’de Türkiye’nin önemli mizah dergilerinden Gırgır’ın kurucu kadrosunda yer aldı, “Uyduruk Uzay Hikayeleri” başlığıyla bilim kurgu çizgi romanları çizdi. Dıgıl ve Limon mizah dergilerinde yayınlanan bilim kurgu öykülerini çizgi-roman albümü olarak yayınladı.
Cumhuriyet, Hürriyet gazetelerinde günlük politik karikatürler çizdi.
Müzisyen İlhan İrem'in “Pencere Köprü ve Ötesi” eserini resimledi. Nazım Hikmet'in Kuvayi Milliye Destanı'nı ve Uğur Mumcu anısına “Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi” resimli eserini çizgi romanlaştırdı.
8 Ocak 1949’da Muğla’nın Yatağan ilçesinde doğdu. 1960 yılında İstanbul'a yerleşti. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Üniversitesi) Resim Bölümü’nde okudu. (AS)