* Fotoğraf: Nadire Mater
Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan akademisyenlere yönelik davalar Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde 32. Ağır Ceza Mahkeme’sinde devam etti.
Bugün üç akademisyenin ikinci, 10 akademisyenin üçüncü duruşması görüldü. Savcı esas hakkında mütalaasını açıklayarak akademisyenlerin Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2'ye göre cezalandırılmalarını istedi.
Avukatların önceki duruşmalarda davaların birleştirilmesi yönündeki taleplerinin reddi yönünde ara mütalaa veren savcı, esas hakkındaki mütalaasını 13 duruşmadan sadece ikisinde okudu. Aynı mütalaa diğer duruşma tutanaklarına kopyalandı.
Avukatların mütalaaya karşı savunma hazırlamak için ek süre verilmesi yönündeki talepleri kabul edildi. Yargılamalardan yedisi 6 Temmuz, biri 21 Haziran, üçü 17 Temmuz, biri 12 Nisan, biri de 5 Haziran günlerinde devam edecek.
Adliyede elektrikler kesildi
İlki 09.30'da başlayacağı duyurulan duruşmalar 10.50'de başladı. Asansör bakım işlemleri nedeniyle adliyede 11.00-12.00 saatleri arasında elektriğin kesileceği duyurulmuştu. İlk duruşmada bir, ikinci duruşmada iki defa elektirik kesintisi oldu.
Mahkeme başkanı duruşmaların kalemde izleyicisiz bir şekilde devam edebileceğini söyledi. Ancak izleyiciler ve avukatların talebi üzerine davaların 12.00'da duruşma salonunda görülmesine karar verildi.
13 akademisyen yargılanıyor
İstanbul Üniversitesi’nden (İÜ) Prof. Dr. Şahika Yüksel, Doç. Dr. Ayten Alkan, Ar. Gör. Aslı Aydemir, Prof. Dr. Ayşe Rezan Tuncay, Ar. Gör. Sezen Çilengir; Galatasaray Üniversitesi’nden (GSÜ) Yrd. Doç. Dr. Nazlı Ökten, öğretim görevlisi Zübeyde Gaye Çankaya Eksen; İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) emekli Prof. Dr. Ayşe Erzan; Marmara Üniversitesi’nden (MÜ) Prof. Dr. Nesrin Sungur Çakmak ve ihraç edilen Prof. Dr. Özdemir Aktan bugün üçüncü duruşmalarına çıktı.
MÜ’den ihraç edilen araştırma görevlileri Emre Tansu Keten ile Canan Özbey ve İTÜ’den Dr. Stefo Benlisoy ise ikinci duruşmalarına çıktı.
Bugün görülen duruşmalarda sadece Stefo Benlisoy'un dosyası için mütalaa verilmiş, savcı Caner Babaloğlu Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2'den cezalandırılmasını istemişti.
İmzacı akademisyenlere yönelik davalar, 5 Aralık 2017'de başladı. 6 Nisan itibariyle 185 kişinin davalarının ilk duruşmaları görüldü. Yedi akademisyen hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel’in cezası dışında bütün cezalar ertelendi.
Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Mahkeme Başkanı: Ömer Günaydın, Üyeler: Habibe Ertuğrul, Onur Sert, Savcı: Caner Babaloğlu.
Duruşmalardan ayrıntılar şöyle:
1. duruşma
Savcı mütalaa verdi
İÜ'den Ar. Gör. Aslı Aydemir duruşma salonunda hazır bulundu. Savcı davanın üçüncü duruşmasında mütalaasını sundu.
Savcı mütalaasında, "terör örgütü propagandası suçunun tüm unsurlarının oluştuğunu, metinde devletin güvenlik güçlerinin katliam yapmakla suçlandığını, metni imzalamak düşüncesinden terör örgütünün düşüncelerinin yayılmasının anlaşıldığını" söyleyerek Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesi yönünden suç unsurlarıın "tamamının" oluştuğunu, sanığın bu maddeye göre cezalandırılmasını istedi.
Terörle Mücadele Kanunu 7/2 Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. |
Elektirikler kesildi
Avukat Meriç Eyüboğlu soruşturmanın genişletilmesi yönünde talepleri olduğunu belirterek mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamak için ek süre talep etti. Bu sırada elektirikler kesildi.
Bir sonraki duruşma 6 Temmuz 10.30'da görülecek.
2. duruşma
Duruşmalara 40 dakika ara
İÜ'den Prof. Dr. Ayşe Rezan Tuncay duruşma salonunda hazır bulundu. Elektrikler iki defa daha kesildiği için duruşma görülemedi.
12.10’da duruşmaya yeniden başlandı. Tuncay'ın duruşması 6 Temmuz'a ertelendi.
3., 4., 5. 6. ve 7. duruşmalar
İÜ'den Prof. Dr. Özdemir Aktan, Prof. Dr. Şahika Yüksel, İTÜ'den emekli Prof. Dr. Ayşe Erzan, Marmara Üniversitesi'nden Nesrin Sungur Çakmak duruşma salonunda hazır bulundu. İÜ'den Doç. Dr. Ayten Alkan yurtdışında olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamadı.
Savcı esas hakkında mütalaasını tüm sanıklar için tekrarladı. Avukatları Meriç Eyüboğlu tüm müvekkilleri için mütalaaya karşı savunma hazırlamak için ek süre istedi.
Duruşmaların tamamının 6 Temmuz'da devam etmesine karar verildi.
8. duruşma
MÜ'den ihraç edilen Ar. Gör. Emre Tansu Keten duruşma salonunda hazır bulundu. Savcı mütalaasını açıkladı. Avukatı Sevgi Epçeli Arslan savunma için ek süre talebinde bulundu.
Bir sonraki duruşma 21 Haziran'da görülecek.
9. duruşma
MÜ'den ihraç edilen Ar. Gör. Canan Özbey bir önceki duruşmada sunduğu duruşmalardan vareste tutulma talebi kabul edildiği için duruşmaya katılmadı.
Savcı esas hakkında mütalaasını tekrarladı. Avukatı Serdar Laçin soruşturmanın genişletilmesi ve mütalaaya karşı savunma hazırlamak için ek süre talebinde bulundu.
Bir sonraki duruşma 17 Temmuz'da görülecek.
10. duruşma
İTÜ'den Dr. Stefo Benlisoy duruşmaya katılmadı. Benlisoy'un ikinci duruşmasında savcı mütalaasını sunmuş TMK 7/2'den cezalandırılmasını istemişti.
Avukatı Ali Soydan soruşturmanın genişletilmesi yönünde hazırladıkları dilekçeyi teslim ettiklerini söyledi. Mahkeme heyeti, "esas hakkındaki mütalaanın verilmiş olması ve talep dilekçesindeki beyanların esasa etkili olmayacağı ve yargılamayı sürüncemede bırakacağı gerekçesiyle" talebi reddetti.
Avukat Soydan "Tevsi tahkikat (soruşturmanın genişletilmesi) talebimiz nedeniyle savunma hazırlığı yapmadık. Esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanlarımızı sunmak üzere süre talep ediyoruz" dedi. Duruşma 12 Nisan, 10.20'de devam edecek.
11. duruşma
İÜ'den Ar. Gör. Sezen Çilengir duruşma salonunda hazır bulundu. Avukatları soruşturmanın genişletilmesi yönünde talepleri olduğunu söyledi.
Savcı, TMK 7/2 yönünden cezalandırma talep ettiği mütalaasını okudu. Avukatlar hükmün açıklanmasının geri bırakılması konusunda bir sonraki celsede beyanda bulunacaklarını belirterek mütalaaya karşı savunma için ek süre talep ettiler.
Bir sonraki duruşma 5 Haziran 11.00'da görülecek.
12. ve 13. duruşmalar
GSÜ'den öğretim görevlisi Zübeyde Gaye Çankaya Eksen ve Yrd. Doç. Dr. Nazlı Ökten duruşma salonunda hazır bulundu. Savcı duruşmalarda esas hakkındaki mütalaasını okudu.
Avukat Osman İlkan Koyuncu savunma için süre talebinde olundu. Duruşmalara 17 Temmuz'da devam edilecek.
Ne olmuştu? 1128 akademisyen, 10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" adına "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildiriyi yayınladı. Toplam imza sayısı 2212'ye ulaştı. Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ve Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı Barış İçin Akademisyenler/İstanbul grubu adına "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisi kapsamında yaşananları 10 MArt 2016'da basın toplantısıyla paylaştı. Camcı dışındaki üç akademisyen 15 Mart 2016’da; tutuklama kararı çıktığında yurtdışında olan Camcı ise Türkiye’ye döndüğünde 31 Mart 2016’da “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandı. Dört akademisyen 22 Nisan 2016'daki ilk duruşmada serbest bırakıldı. İlk duruşmada savcı suçlamayı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinde belirlenen "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" şeklinde değiştirmesiyle yargılama izni için Adalet Bakanlığı'na başvuruldu. Ekim 2017'de en az 148 imzacı akademisyen hakkında da iddianame hazırlandı. Savcı İsmet Bozkurt'un hazırladığı iddianamede imzacı akademisyenler 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesinde yer alan "Terör örgütü propagandası" ile suçlandı. İlk duruşmalar 5 Aralık 2017'de görüldü. 6 Nisan itibariyle 185 kişinin davalarının ilk duruşmaları görüldü. Yedi akademisyen hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel’in cezası dışında bütün cezalar ertelendi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. |
(TP)