Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Die Welt Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in avukatı Veysel Ok, Yücel hakkında tahliye kararı verildiğini açıkladı. Ok, “Ve nihayet müvekkilim Deniz Yücel hakkında tahliye kararı çıktı” diye yazdı.
Anadolu Ajansı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Deniz Yücel hakkında 18 yıla kadar hapis sitemiyle iddianame hazırladığını, iddianameyi kabul eden mahkemenin Deniz Yücel’in tahliyesine karar verdiğini duyurdu.
Silivri Cezaevi'nden tahliye edilen Yücel 367 gün sonra özgürlüğüne kavuştu.
Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre iddianamede Yücel hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" ve "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamalarıyla dört yıldan 18 yıla kadar hapis istendi.
Die Welt de tahliye kararını sosyal medyadan duyurdu.
WELT-Korrespondent Deniz Yücel kommt frei https://t.co/7jZxBBAQgz #FreeDeniz pic.twitter.com/pPCMEUwpnO
— WELT (@welt) 16 Şubat 2018
Dün Başbakan Binali Yıldırım ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in görüşmesinde, Yücel’in tutukluluğu konusu gündeme gelmişti. Merkel basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Almanya için en önemli konulardan birinin iddianame olmaksızın bir yıldır Türkiye'de tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel'in serbest bırakılması olduğuna vurgu yapmıştı.
Yıldırım da "Ümit ederim kısa sürede duruşması yapılır ve bir sonuç elde edilir. Her duruşma bir umuttur" demişti.
Almanya "anlaşma" iddiasını yalanladı
Die Welt'in haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı, Yücel'in serbest bırakılması için Türkiye ile herhangi bir “anlaşma” yapılmadığının altını çizdi. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Der Spiegel dergisine bir süre önce verdiği demeçte, Yücel’in serbest kalması hâlinde, Türkiye’nin beklediği silah ihracatına yeşil ışık yakılabileceği mesajı vermişti.
Die Welt'i bağlı olduğu Springer Yayınevi Yönetim Kurulu Başkanı Mathias Döpfner de ilk değerlendirmesinde, “Çok sevinçliyiz ve Deniz Yücel’in bir yılı aşkın süreden sonra nihayet serbest kalıyor olması bizi çok hafifletti” dedi.
Ne olmuştu?
Die Welt Türkiye muhabiri Deniz Yücel, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresinin RedHack tarafından hacklenmesine ilişkin kaleme aldığı haberiyle ilgili soruşturma ekiplerine ifade vermek üzere 14 Şubat'ta İstanbul'da gözaltına alındı, "örgüt propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla sevkedildiği mahkemece 27 Şubat 2017’de tutuklandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Bütün bu olayların nedeni meğerse bu teröristmiş. Bu adam terörist, gazeteci değil ve Alman yönetimi ne yazık ki, benim bakanlarımı böyle bir teröristle aynı teraziye oturtuyor. Sıkıntı burada. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bana ‘Serbest bırakırsanız memnun oluruz’ dedi. Dedim ki o gazeteci değil terörist. Deniz Yücel bir ay Almanya Başkonsolosluğu'nda saklandı. Bu adam terörist, gazeteci değil."
Yücel ile aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan gazeteciler Diken internet sitesi editörü Tunca Öğreten, Dicle Haber (DİHABER) Diyarbakır Büro Şefi - editör Ömer Çelik ve BirGün Gazetesi İdari Sorumlusu Mahir Kanaat ile gözaltına alınan DİHA muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan hakkında hazırlanan iddianameye Yücel dahil edilmedi.
Diğer tutuklulardan Çelik ilk duruşmada, Kanaat ile Tunca ikinci duruşmada tahliye edildi.
Yücel hakkındaki iddianame bugüne dek hazırlanmamıştı. (AS)