Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanı ve İstanbul milletvekili Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016’da tutuklanmasının ardından tutuklu olduğu dava kapsamında ilk kez hakim karşısına çıktı.
Demirtaş "terör örgütü kurma ve yönetme", "örgüt propagandası" ve "suç ve suçluyu övme" iddialarıyla suçlanıyor. Diyarbakır'da açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne alınmıştı. Bugün duruşması görülen dava, daha önce Demirtaş hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM'ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.
HDP’den yapılan açıklamaya göre Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülen duruşmaya yurt dışından gelen heyetler, büyükelçiler ve büyükelçilik temsilcileri alınmadı.
20 izleyici kısıtlaması
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ve HDP vekillerinin de izlediği davaya, 20 kişilik izleyici sınırlaması getirildi.
Salona alınmayan yabancı heyetlerin içinde Almanya, Norveç, Danimarka, Kanada, İsveç, Birleşik Krallık, Hollanda, Fransa, İrlanda büyükelçiliklerinin temsilcileri, Fransa Komünist Partisi temsilcileri Sylvie Jan ve Michel Laurent, Norveç’ten insan hakları Savucuları Bente Knagenhjelm ve Kari Torsteinson, Londra Barosu’ndan avukatlar Margaret Owen, Ali Has, Stephen Knight, Almanya Sol Parti Berlin Eyalet Parlamentosu Üyesi Hakan Taş, Danimarka Kırmızı-Yeşil Birlik Milletvekili Søren Søndergaard, İtalya’dan avukat Giacomo Gianolla, Leyla Halid de var.
Demirtaş itirazda bulundu
Demirtaş, yargılanmasının Anayasa ve İç Tüzük hükümlerine aykırı olduğunu söyleyerek iddianamenin okunmaması talebinde bulundu.
İtirazlara ret
Duruşmaya verilen aranın ardından savcı, “Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının hukuka aykırı olduğu iddiasıyla TBMM’ye iadesi, düşme ve durma taleplerinin iddianamedeki olay anlatımının suç unsuru taşıması nedeniyle reddine; usule aykırı olarak kaldırılan dokunulmazlığın somut norm denetimi yönünden incelenmesi amacıyla dosyanın AYM’ye gönderilmesi talebinin Anayasa değişikliğinin sadece şekil yönünden mümkün olması nedeniyle reddine” karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, usule ilişkin tüm itirazları reddetti. Demirtaş savunmasına devam etti.
TIKLAYIN: Demirtaş: Bakan, Referandumda "Evet" Dememiz İçin İmralı'dan Yazı Getirdi
(BK)