Haberin Kürtçesi için tıklayın
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi açıklandı. Endekse göre Türkiye 4 sıra gerileyerek 180 ülke arasında 155. sırada yer aldı.
Endeksin analizinde ortaya çıkan tablonun “tek adam”ların yükseldiği ve medyaya saldırıların sıradanlaştığı bir dünyanın yansıması olduğu belirtildi.
“Özellikle demokrasilerde özgürlüklerin baskı altına alındığı bir hakikat ötesi ve propaganda çağına geldik” dendi.
“Demokrasinin erozyonunda gazetecilik güçsüzleşiyor” (Journalism weakened by democracy’s erosion) başlıklı analizde, demokrasilerin yıllardır düşüşte olduğunu hatırlatılarak “Özellikle de şimdi bu düşüş her zamankinden fazla ve kimse bu düşüşü denetlemiyor” ifadeleri yer aldı.
Endeksten
* “Demokrasiler düşüyor, tek adamlar ilerliyor” denilen analizde “Gözetim takıntılığı ve [haber] kaynaklarının gizliliğinin ihlali, erdemli olarak bilinen ülkelerin bile gerilemesine katkı sundu” ifadeleri yer aldı. Buna iki sıra gerileyen ABD (43. sıra) , İngiltere (40. sıra), Şile (33. sıra) ile sekiz sıra gerileyen Yeni Zelanda (13. sıra) örnek verildi.
* Donald Trump’ın ABD Başkanlık Seçimi’ni kazanmasının, İngiltere’nin AB’den çıkmasına yönelik Brexit kampanyasının medya söylemlerinin dünyayı “hakikat-ötesi”, dezenformasyon ve yalan haber çağına sürüklediği belirtildi.
* Endekste yükselen “tek adam”lara Macaristan Başbakanı Viktor Orbán (4 sıra gerileyerek 71. sırada yer aldı), Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (148. sırada) örnek gösterildi. RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire “Taşma noktasına ulaşan demokrasilerin oranı, bunun ne anlama geldiğini bilenler için alarm verici. Biz bu girdaba ne zaman kapılacağız” diye değerlendirdi.
* Endekste ilk sırada Norveç, son sırada ise Kuzey Kore yer aldı. Altı yıldır ilk sırada olan Finlandiya birinciliği kaybetti, üçüncü sıraya geriledi. Avrupa Birliği üyesi olmayan Norveç’İn ilk sırada yer alması analizde “Avrupa modelinin patladığı anlamına geliyor” şeklinde değerlendirildi.
* İtalya 25 sıra ile en çok ilerleyen ülke oldu, 52. sırada yer aldı, en çok gerileyen ise 17 sıra ile Nikaragua oldu, Nikaragua 92. sırada yer aldı.
Türkiye
15 Temmuz darbe girişiminin ardından bağımsız gazetecilere ve medyaya baskının daha önce hiç görülmemiş bir seviyeye çıktığına dikkat çekilen raporda, yüzden fazla gazetecinin hapiste olduğu, 150’ye yakın medya kuruluşunun kapatıldığı ve yüzlerce basın kartının iptal edildiği vurgulandı.
Medyada çoğulculuğun büyük ölçüde yok edildiğini ve geriye kalan az sayıda bağımsız medyanın da sürekli korku içinde çalıştığı belirtilen analizde, Türkiye'nin son 12 yılda Basın Özgürlüğü Endeksi’nde toplam 57 basamak gerilediğini hatırlatıldı.
Raporun tamamını bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz. (EA)