Makedonya’nın başkenti Üsküp’te gerçekleşen 8. Güneydoğu Avrupa Medya Forumu'nda (SEEMF) uluslar arası gazetecilik örgütlerinin “iğneyi kendilerine batırdıkları” bir oturum da gerçekleştirildi.
“Özgür Ülkelerdeki Gizli Sansür” başlıklı oturumda konuşan Ossigeno per l’Informazione (Habere Oksijen) örgütünün yayın yönetmeni Alberto Spampinato, Kıta Avrupası’nda kurulu uluslar arası ifade özgürlüğü örgütlerinin Fransa, Britanya veya İtalya gibi eski demokrasilerde, kendi evlerinin önünde olup bitene biraz bakmalarında fayda olduğunu ifade etti.
Spampinato: Yedi yıldır İtalya’yı izliyoruz
“Biz de İtalya’da 7 yıldır bunu yapıyoruz, önce kendi evimizin önüne bakıyoruz. 2006’dan beri İtalya’da gazetecilere karşı 2 bin 51 ihlal (taciz, engelleme, saldırı vs) yaşandı. 2013 yılında 327 iken, ihlaller bu yıl 85 olarak gerçekleşti”.
Ossigeno per l’Informazione örgütü, Ekim başında, altı yılda taciz ve saldırıya uğrayan, çoğunun durumu medyada işlenmeyen gazeteci, blog sahibi, foto veya video muhabiri bu 2 bini aşkın kişinin adlarını kamuoyuna tek tek açıkladı. Gizli sansürün gözler önüne serilmesi için mekanizmalar geliştiren kuruluş, tehdit altındaki gazetecilere de hukuki destek sağlayarak istendiğinde bunlarla mücadele edilebileceğini ve önüne de geçilebileceğini gösterdi.
Patry: Saldırıya uğramak işimizin parçası değil
Londra merkezli Index on Censorship kuruluşunun temsilcisi Melody Patry, ihlalle karşılaşan Avrupalı gazetecinin yaşadıklarını mesleğin zorlukları kapsamında görmeye meyilli oldukları için çoğu kez şikayete yansımadığını söyledi; “Meslekte bu da var demeyi bırakalım, saldırıya uğramak bu işin bir parçası değil, olamaz. Saldırılarla birlikte mücadele edelim” dedi.
Mihr: Sistemli olmadığından bize ualşmıyor
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Almanya Seksiyonu başkanı Christian Mihr de, medya temsilcilerine yönelik taciz, engelleme veya saldırılara dair şikayetlerin çoğu kez “sistematik bir karakter taşımadıkları” için kendilerine ulaşmadığını gözlemlediğini kaydetti. Mihr, Avrupa için de çok sayıda çalışma bulunduğunu ancak durumun daha da kötüye gitmeden habercilerden ihlalleri bildirmelerini istedi.
Köksal: Brüksel merkezinde saldırıya uğradım
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Proje yönetmeni Mehmet Köksal ise, Avrupa’nın merkezinde Brüksel sokaklarında bizzat kendi yaşadıklarından söz etti; eylemcilerin ve bir siyasetçinin saldırısına uğradığını açıkladı.
Köksal, saldırıya uğrayan bir gazetecinin akşam eve gittiğinde hiç bir şey olmamış gibi bilgisayarını açıp haber yazmasının beklenemeyeceğini, saldırının oldukça iz bırakan bir durum olduğunu, hukuki destekle birlikte gerektiğinde psikolojik desteğin de düşünülmesi gerektiğini ifade etti.
Basın özgürlüğü oturumu, Balkan ve Kafkas Gözlemevi (Osservatorio Balcani e Caucaso) ve Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle gerçekleşti (EÖ).