Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yargıtay, Ekim 2019’da İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin internet üzerinden ulaşım hizmeti sunan UberXL’ın (siyah minivanlar) faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik verdiği kararı onadı.
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, 'haksız rekabet oluştuğu' gerekçesiyle UberXL’ın faaliyetlerini durdurmasına ve Türkiye'den men edilmesine hükmetti.
UberXL, 2019'da taşımacılık hizmeti ile ilgili gelen regülasyonlar sebebiyle zaten hizmetini sona erdirmişti. Firmanın Türkiye'de taksi çağırma hizmeti sunduğu UberTaksi hizmet vermeye devam edecek. Şirket ayrıca Türkiye'de kurye hizmeti de sunuyor.
UberTaksi'den 2022'de 33 binin üzerinde ticari sürücüsü kazanç elde etti. Yıl boyunca uygulama, 25 milyon kez araç çağırmak için kullanıldı.
Ne olmuştu?
Uber, Türkiye’ye 2014’te girdi ve sadece İstanbul'da hizmet vererek 5 milyon kullanıcıya ulaştı.
Bunun üzerine Birleşik Taksiciler Derneği ile İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası İstanbul 10 ve 11. Asliye Ticaret mahkemelerine "haksız rekabet" davaları açtı. Dernek ve esnaf odası dava dilekçelerinde, Uber’in Türkiye'de herhangi bir vergi kaydının bulunmadığını ifade etti. Şirketin internet üzerinden "yasal olmayan" taşımacılık yaptığını iddia etti. Uber'in tüm faaliyetlerinin durdurulmasını istedi.
Davaların daha sonra İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesinde birleşti. Mahkeme 16 Ekim 2019'da Uber'e erişimin engellenmesine ve firmanın Türkiye'den men edilmesine karar verdi. Uber de bunun üzerine kararı temyiz etti.
TIKLAYIN - Fayton-Otomobil Kavgasından Sarı Taksi-Uber'e
TIKLAYIN - Mahkemeden Uber'in Faaliyetlerini Durdurma Kararı
TIKLAYIN - Uber'e uygulanan erişim engeli kaldırıldı
(HA)