*Fotoğraf: AA/Arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerinde inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapımına temel oluşturduğu belirtilen Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun (KVKYK) ilke kararının yürütmesi, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK) tarafından durduruldu.
Cumhuriyet gazetesinden Sefa Uyar'ın haberine göre; KVKYK’nin, 16 Ocak 2014’te yayımladığı ilke kararı ile “kamu hizmeti yapıları”, tarihi sit alanlarında yapılamayacak olan “inşai ve fiziki uygulamaların” dışında bırakıldı.
Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerinde inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapımına temel sağladığı belirtilen karar, Danıştay tarafından iptal edildi.
Bunun üzerine KVKYK, Mart 2021’de yayımladığı yeni ilke kararında, Danıştay’ın iptal ettiği “kamu hizmet yapıları” ibaresi yerine “resmi kurum yapıları” ibaresini kullandı.
TIKLAYIN-Mahkeme, Atatürk Orman Çiftliği'nde yapılaşmaya izin vermedi
Oyçokluğuyla durduruldu
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, avukatı Okay Saday aracılığıyla bu değişikliğin iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulması amacıyla Danıştay’a başvurdu ancak Danıştay 6. Dairesi, yürütmenin durdurulması istemini reddetti.
Gök, karara itiraz ederek konuyu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşıdı.
Kurul, 6. Daire’nin kararını bozdu ve söz konusu ibarenin yürütmesini altı üyeye karşı yedi üyenin oyçokluğu ile durdurdu. Tarihi sit alanlarında “zorunlu altyapı uygulamaları kapsamında yapılacak resmi kurum yapılarına müsaade edilmesinde, yasada öngörülen koruma esaslarına ve yasa hükümlerine uyarlık bulunmadığı” vurgulanan kararda, “resmi kurum yapıları” ibaresinin hukuka uygun olmadığı ve uygulanması halinde giderilmesi güç veya imkânsız zararların doğmasına yol açacağı belirtildi.
CHP'li Levent Gök ise; "Cumhurbaşkanlığı işgalci konumda. Bir gün dahi orada oturmamalı" dedi.
TIKLAYIN-"Kaçak sarayı ne zaman tahliye ediyorsunuz?"
TIKLAYIN-Erdoğan: Külliyenin Yanına Butik Birkaç Otel de Yapacağız
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi
Ankara, Beştepe’de Atatürk Orman Çiftliği arazisinde bulunan yapının, 2013'te inşasına başlandı. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yeşil alan olan Atatürk Orman Çiftliği'nin üzerinde bina yapılmasını takibe aldı ve ruhsat talebinde bulundu.
Resmi yazıyla Büyükşehir Belediyesi ve Başbakanlık'tan istenen ruhsat üç ay sonra TOKİ tarafından gönderildi. Üzerinde proje müellifinin adı olmayan ruhsatın iptali için başvuru yapıldı.
Ağustos 2013'te binanın kaba inşaatı sona erdi. Bağlantı yolları için 10 bin ağaç söküldü. Üç bloktan oluşması ve toplam alanının 150 bin metrekare olması planlandı.
Danıştay, 4 Mart 2014 tarihinde binanın inşaatı için durdurma kararı verdi.
10 Ağustos 2014'te Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından binanın cumhurbaşkanlığına tahsis edileceği duyuruldu. Çankaya Köşkü ise yeni başbakanlık merkezi olarak değiştirildi. Çankaya, ülke kurulduğundan bu yana cumhurbaşkanları için sembolik bir merkez olduğu için bu olay, tarihi bir değişiklik olarak görüldü.
2015’te, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, SİT alanına Saray yapılmasının önünü açan Koruma Kurulu'nun ilke kararını oy birliğiyle reddetti ve böylece sarayın 'kaçak' yapıldığını ikinci kez onayladı. Söz konusu kararda "Tarihi sit alanlarının doğal yapısıyla birlikte korunması gerektiğinden; bu alanlarda bitki örtüsünü, topografik yapıyı, silüet etkisini bozabilecek, tahribata yönelik inşai ve fiziki müdahale yasağı getirilmiştir" dendi.
Bir sit alanı olarak korunan Atatürk Orman Çiftliği'nde inşaat yasağı bulunduğu için sarayın inşasının durdurulmasına dair çeşitli mahkeme kararları çıksa da inşaat tamamlandı.
Muhalefet, bunu hukukun üstünlüğünün açıkça ihlal edilmesi olarak değerlendirdi. Proje; inşaat sürecinde yolsuzluk, yaban hayatına zarar verilmesi ve yeni yollar yapılması için çiftlikteki hayvanat bahçesinin tahribi gibi konularda eleştirilerle gündemde kaldı.
Ayrıca inşasını yasa dışı olarak değerlendiren muhalifler tarafından “Kaç-Ak Saray (Kaçak Saray)” olarak adlandırıldı. (RT)