Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gözaltına alınan ve şifreli haberleşme ağı ByLock kullandığı gerekçesiyle tutuklanan eski polis memuru Tekin Akgün'ün başvurusunu karara bağladı.
AİHM, Bylock indirme ya da kullanmanın tek başına yasa dışı ya da suç teşkil edecek bir eyleme dahil olunduğu konusunda tatmin edici bir delil oluşturmadığına, bu durumun mesaj içerikleri ya da yazılan mesajların bağlamı gibi makul şüphe yaratacak başka delillerle desteklenmesi gerektiğini belirtti.
TIKLAYIN - AYM: Bylock tespiti özel hayata müdahale değil
Mevcut bilgilerle ByLock uygulamanın sadece FETÖ/PDY tarafından kullanıldığı sonucuna varılamayacağını ifade eden AİHM, Akgün'ün tutuklanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "özgürlük ve güvenlik hakkı"nı düzenleyen 5'inci maddesini ihlal ettiğine hükmetti.
TIKLAYIN - Başsavcılık: 11 Bin 480 kişi ByLock'u bilmeden indirmiş
Kararında, Akgün'ün tutukluluk halinin kaldırılmasına yönelik yaptığı çok sayıda başvurunun çeşitli mahkemelerce reddedildiğini hatırlatan AİHM, Akgün'ün de avukatının da delillerle ilgili yeterli bilgi sahibi olmadığını, bilgilerin savcılıkta saklı bulunduğunu, bu bilgilerin tutukluluğa itiraz sürecinde büyük önem arz ettiğine yer verdi.
AİHM, Türkiye'nin, Akgün'e 12 bin Euro tazminat ve bin Euro da mahkeme masrafları için ödemesine hükmetti. (KÖ)