* Fotoğraflar: Evrim Aydın - Ankara / AA
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonunda düzenlenen, Mesleki Hayat Bağlamında Özel Hayata Saygı Hakkı Sempozyumu'nda konuştu.
Törene Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit ve yargı mensupları katıldı.
Anayasa Mahkemesinin kuruluşu nedeniyle her yıl Nisan ayında yapılan toplantı, bu yıl COVID-19 tedbirleri nedeniyle bugüne ertelenmişti.
“Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı hayati”
Zühtü Arslan, konuşmasında “Hakim ve savcılar, sadece akıllarını kullanırlarken cesarete ihtiyaç duyabilirler. Kendi aklını kullanmaya cesaret edemeyenler, vesayet altında kalmaya mahkumdur. Vesayet altındaki yargısal akıl ise adaleti tesis edemez” dedi.
Konuşmasından satırbaşları şöyle:
“15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle ifade etmek isterim ki, bu meşum darbe teşebbüsünden çıkarılması gereken çok sayıda ders vardır. Belki de bu derslerin en önemlisi ve en başında geleni, bir ülkenin geleceği bakımından, yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının ne kadar hayati olduğu gerçeğidir.
“Sadece ama sadece hukuka ve adalete uygun karar vermesi gereken hakim ve savcıların, uzaktan kumandalı bir şekilde davrandıkları ülkede ne tür adaletsizliklerin yaşandığını hep birlikte gördük.
“Unutmayalım ki, fikri vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hakim olamaz. Hukuk devletinde uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez.”
“Toplumsal güveni ve inancı zedeleyecektir”
“Bu sözler, farklı zaman ve mekanlarda farklı kelimelerle ifade edilse de evrensel hukuk devleti anlayışının esaslarıdır.
“Bu esaslardan uzaklaşıldığında, hukuk ve adalet açığı ortaya çıkacaktır. Hukuk ve adalet açığı, bir ülkenin geleceği bakımından her türlü açıktan daha tehlikelidir. Zira bu açık, temeli adalet olması gereken devlete yönelik toplumsal güveni ve inancı zedeleyecektir.
“Hukuk devletinde adaletin yegane adresi mahkemelerdir. Mahkemelerin adalet arayışına cevap veremediği, bağımsız ve tarafsız yargılama ilkelerine uygun şekilde uyuşmazlıklara çözüm üretemediği bir yerde hukuk dışı arayışların ortaya çıkması kaçınılmazdır.”
TIKLAYIN - Dr. Demirkent: Anayasa tartışması açıldığına göre seçim yaklaştı
TIKLAYIN - “21 değil 82 Anayasasına benzeyebilir”
TIKLAYIN - "Anayasa tartışmalarının ciddiye alınabilir bir tarafı yok"
TIKLAYIN - “Yeni Anayasa, zaman kazanma stratejisinin parçası”
TIKLAYIN - “Yeni Anayasa’nın amacı, iktidar süresini uzatmak”
TIKLAYIN - “Bu iktidardan demokratik Anayasa beklemiyoruz”
(AS)