Haberin Kürtçesi için tıklayın
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalar sürüyor.
Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 114’üncü duruşmada mütalaada haklarında beraat istenen tutuksuz sanıklardan Atilla Güçlüoğlu, Rahmi Özer, Metehan Kadir Yıldırım, Ünsal Gürel, Cevat Eser dinlendi.
Duruşmada Dink ailesi avukatlarından Hülya Deveci ve sanık müdafileri de hazır bulundu.
TIKLAYIN - "Mahkemenin savunmalar için verdiği süre yetersiz"
TIKLAYIN - 4 yıllık davada savunmalar için 2 günlük süre
TIKLAYIN - Hrant Dink davasında mütalaa: Savcı 53 sanığa hapis istedi
Güçlüoğlu: Görüntüleri sızdıran ben değilim
İlk olarak dinlenen Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Atilla Güçlüoğlu, Samsun’da Hrant Dink’in falili Ogün Samast’ın Türk bayrağıyla görüntülerinin çekilmesini kendisinin basına sızdırmadığını söyledi.
Savcının beraat istemine katıldığını ifade eden Güçlüoğlu, “2007’de Samsun Cumhuriyet Başsavcılığına, 2017’de de mahkemeye ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına verdiğim ifade üzerime atılı suçları işlemediği söyledim. Tanık beyanları da iddianamede yer alan suçlamaların tarafımdan işlenmediğini söylüyor. Bayrakla fotoğraf çekilmesi konusunda bir talimatım olmadı. Genelkurmay’dan verilen talimat doğrultusunda çekilen görüntüleri muhafaza ettim. Jandarmanın çekmiş olduğu görüntülerin olayı araştırmak üzere gelen müfettişler tarafından sızdırıldığı açıktır. Sızdırılmasıyla ilgili bir suçum yoktur” diye konuşu ve beraatını istedi.
Özer: Dava süreci beni yıprattı
Güçlüoğlu’ndan sonra cinayet sırada Ogün Samast’ı takip eden jandarma grubundan olduğu iddia edilen dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü Aşırı Sağ Faaliyetler unsur elemanı Rahmi Özer savunma yaptı.
Özer savunmasında savcının esas hakkındaki mütalaasına katıldığını belirterek “Dava süresince maddi ve manevi çok fazla zarar gördüm. Herhangi bir suç işlemedim. Beraatımı talep ediyorum” dedi.
Diğer sanıklar da beraat talep etti
Özer’in ardından İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü Bölücü Faaliyetler unsur elemanı Metehan Kadir Yıldırım savunma yaptı. Cinayet sırasında Ogün Samast’ı takip eden jandarma grubundan olduğu iddia edilen Yıldırım, savcının beraat talebine katıldığını belirterek mahkemeden bu yönde karar vermesini istedi.
Yıldırım’ın ardından Ogün Samast ile 15 Kasım 2006’da telefon görüşmesi yaptığı tespit edilen Trabzon İl Merkez Jandarma Komutanlığı 3. Asayiş Tim Komutanı Ünsal Gürel dinlendi. Gürel savunmasında mütalaaya katıldığını belirterek beraatını ve yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasını istedi.
Gürel’in avukatı ise müvekkilinin Samast ile görüştüğünü fakat bunun olay tarihinde Samast’ın Trabzon’da adli bir vakaya karışması nedeniyle yapıldığını ifade etti. Gürel’in avukatı “Olay tarihindeki adli vakanın tahkikatını müvekkilim ve bağlı bulunduğu jandarma karakolu yapmıştır” dedi ve örgüt üyeliği suçunun unsurları oluşmadığını belirterek Gürel’in beraatını istedi.
Gürel’in ardından Ogün Samast ile cinayetten önce görüştüğü iddia edilen Trabzon İl Merkez Jandarma Komutanlığı’nda karakol komutanı olan Cevat Eser’e söz hakkı verildi.
Eser, savcının verdiği esas hakkındaki mütalaaya katıldığını belirterek beraatını ve adli kontrol şartının kaldırılmasını talep etti.
Ogün Samast’ın Samsun’a gelişiyle ilgili telefon görüşmeleri yapan dönemin İhlas Haber Ajansı muhabiri Muhammer Ay ise bugün görülen duruşmaya katılmadı. Avukat yaptığı savunmada Müvekkilinin iddiana edilen suçu işlemediğini, FETÖ’ye üye olmadığını savundu. Mütalaadaki beraat talebine katıldığını belirten müdafi avukat mahkemeden bu yönde karar vermesini talep etti.
Yarın ve Perşembe günü devam edecek
Sanıkların savunmalarının ardından duruşmayı noktalayan mahkeme heyeti bir önceki duruşmada karar verildiği üzere dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin Trabzon jandarma görevlisi Resul Kütükoğlu, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi polis Tefik Cantürk, Samsun Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polisler Ahmet Çetiner, Ahmet Faruk Aydoğdu ve Samsun jandarma görevlisi Birol Ustaoğlu’nun dinleneceğini açıkladı.
24 Aralık’ta ise mahkeme Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, İstanbul Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü görevliri Mikdat Özbek, Musa Yıldırım, Eyüp Temel, Hacı Ümer Ünalır, Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Yardımcısı Hasan Durmuşoğlu, aynı şubede görevli Hüseyin Yılmaz ve Samsun İl Jandarma Komutanlığı Kom Şube Müdürü Murat Bayrak ile müdafilerinin savunmaları dinlenecek.
6 ve 8 Ocak'a duruşma koyuldu
Mahkeme ayrıca6 ve 8 Ocak 2021’e de duruşma koyarak bu duruşmalarda hangi sanıkların savunma yapacağını da karara bağladı.
6 Ocak’taki duruşmada dönemin İstanbul Emniyet müdürü Celalettin Cerrah, dönemin Trabzon Jandarma alay komutanı Ali Öz, İstanbul Jandarma istihbarat görevlileri Mustafa Küçük, Ali Barış Sevindik, Bekir Yokuş, İstanbul jandarma istihbarat görevlisi Önder Araz ve cinayet tasarısı sırasında İstihbarat Daire Başkanlığı’nda, cinayet sırasında ise İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube müdür yardımcısı olan Ali Poyraz 8 Ocak’taki duruşmada ise dönemin İstanbul Jandarma istihbarat görevlileri Ecevit Emir, Emre Cingöz ve Hacı Şefik Şimşek, Trabzon Jandarma istihbarat şube görevlileri Gazi Günay ve Ergün Yorulmaz, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde müdür yardımcısı Ercan Demir, cinayet işlendiği sırada Trabzon istihbarat şube müdürü Faruk Sarı dinlenecek.
Hrant Dink davasında kim kimdir?Ankara
İstanbul
Trabzon
Samsun
Siviller
|
Hrant Dink cinayeti davası
Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin dönemin özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 19 sanık hakkındaki karar 17 Ocak 2012'de çıktı. Tutuklu sanık Yasin Hayal, "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, yazar Orhan Pamuk'u tehdit etmekten 3 ay ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan da 1 yıl hapisle cezalandırıldı. "Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan ise beraat etti.
Tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel'inse 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmederek tahliyesine karar veren mahkeme, sanıklardan Ersin Yolcu'yu 12 yıl 6 ay, Ahmet İskender'i 13 yıl 4 ay ve Salih Hacısalihoğlu'nu 2 ay 15 gün hapisle cezalandırdı. Bütün sanıkların "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan beraatine hükmetti.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi "örgüt" yönünden verilen beraat kararını bozarak, sanıkların "silahlı terör örgütü" değil, "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi oldukları gerekçesiyle tekrar yargılanmalarına karar verdi.
"Kasten öldürmeye azmettirme'' ve "Orhan Pamuk'u tehdit" suçlarından sanık Yasin Hayal'e verilen mahkumiyet kararını onayan Yargıtay, Yasin Hayal hakkında ''silahlı terör örgütü kurmak, yöneticisi olmak'' suçundan verilen beraat kararını ise ''suç örgütü kurmak ve yönetmek'' suçundan mahkumiyet gerektiği belirterek bozdu.
Sanıklardan Erhan Tuncel'in ''patlayıcı madde imal etmek'' suçundan mahkumiyet kararını onayan Yargıtay, ''kasten öldürmeye azmettirmek'' suçundan beraat hükmünü ise sanığın Hrant Dink'in öldürülmesi suçuna yardım suretiyle iştirak etmesi sebebiyle mahkumiyeti gerektiği için bozdu.
Dava dosyası yeniden İstanbul 14. ACM'de
Yargıtay kararının ardından davanın yeniden görülmesine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Bu mahkemede 6 duruşma yapıldıktan sonra dosya, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli ağır ceza mahkemelerinin kaldırılması üzerine, dosya İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, kamu görevlilerine ilişkin iddianameyi kabul ettikten sonra dava dosyasını, Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de aralarında bulunduğu, haklarındaki hükümler Yargıtay tarafından bozulan 8 sanıklı ana davayla birleştirilmesi için İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk etti.
Bu mahkemenin heyeti, "Birleştirme kararında muvafakat talep edilmediği, mahkemenin terör suçlarına bakmakla görevli olmadığı, ana davada yargılamanın ileri aşamaya geldiği ve bu davada yargılananlarla yeni davada yargılanacak kamu görevlileri arasında ortak sanık bulunmadığı" gerekçeleriyle dosyayı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iade etti.
Mahkemeler arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi için dosyaların gönderildiği Yargıtay 5. Ceza Dairesi, iki dosyayı birleştirip, davaların İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verdi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, jandarma görevlilerinin de aralarında bulunduğu 50 sanık hakkında Hrant Dink cinayetine ilişkin açılan yeni davanın, aralarında Ogün Samast, Erhan Tuncel, eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Coşgun Çakar'ın da yer aldığı 35 sanıklı ana dava ile birleştirilmesine hükmetti.
Yeni iddianame
Yargılama devam ederken soruşturmayı yürüten savcı yeni bir iddianame hazırladı ve Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, kapatılan Zaman gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, gazeteciler Adem Yavuz Arslan, Ercan Gün ile meslekten ihraç edilen Tuğgeneral Hamza Celepoğlu, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız ve İstanbul Jandarma İstihbarat Görevlisi Yüzbaşı Muharrem Demirkale'nin de aralarında bulunduğu 51 sanık hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.
İddianamede, Öz ve jandarma görevlilerinin de aralarında olduğu 40 sanık hakkında ise ayrıca "kasten öldürmeye iştirak'' suçundan müebbet hapis cezası talep edildi.
Ana dava dosyası sanıklarına hapis cezası
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 13 Haziran 2019'daki duruşmada, aralarında Ogün Samast ve Yasin Hayal'in de olduğu 9 ana sanığın dosyasının ayrılmasına karar verdi.
17 Temmuz 2019'da açıklanan kararda, Erhan Tuncel'in "tasarlayarak ve bomba kullanarak kasten öldürmeye teşebbüs, mala zarar vermek, silahlı suç örgütüne üye olmak ve kasten öldürmeye yardım" suçlarından toplam 99 yıl 6 ay, Yasin Hayal'in "silahlı suç örgütü kurma ve yönetme" suçundan 7 yıl 6 ay ve Ogün Samast'ın da "silahlı suç örgütüne üye olmak" suçundan 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırılması hükmü kuruldu.
Benzer suçlardan sanık Zeynel Abidin Yavuz'u 14 yıl 22 gün, Tuncay Uzundal'ı 16 yıl 10 ay 15 gün, Ahmet İskender ile Ersin Yolcu'yu da 1 yıl 10 ay 15'er gün hapisle cezalandıran heyet, sanıklar Salih Hacısalihoğlu ve Osman Hayal'in ise beraatini kararlaştırdı.
(HA)